Τριτη 7 Ιουλιου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

«Στον Αέρα» Το Ταμείο Του Δήμου Λαρισαίων! - Δικαιώνονται 63 Λαρισαίοι Σχολικοί Φύλακες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Στον αέρα» τινάζει το ταμείο του Δήμου Λαρισαίων αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει 63 σχολικούς φύλακες της Λάρισας και

οι οποίοι έχουν λαμβάνειν, δεδουλευμένες αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους την πενταετία 2001 – 2005. 

 

Ο Δήμος Λαρισαίων, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν είναι ο μοναδικός στη χώρα, καλείται σήμερα να πληρώσει στην κυριολεξία τα «σπασμένα» μιας πολιτικής απόφασης που ελήφθη πριν από 14 χρόνια και ήθελε τις προσλήψεις σχολικών φυλάκων για «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Οι εργαζόμενοι προσβάλλοντας τις συμβάσεις, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, απαιτώντας πλέον δεδουλευμένες αμοιβές που αφορούν σε αποδοχές αδείας, επιδόματα αδείας, δώρα και προσαυξήσεις λόγω εργασίας την Κυριακή και νύχτα. 

Έτσι, σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων – στον οποίο πρόσφατα κοινοποιήθηκε η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου - υποχρεούται να καταβάλει στους 63 σχολικούς φύλακες της Λάρισας αμοιβές που, συνυπολογιζομένων των τόκων, ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ ενώ στις 900.000 ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς υπηρεσιακών παραγόντων, εκτιμάται πως ανέρχονται οι εισφορές που αναλογούν σε ασφαλιστικές εισφορές της επίμαχης πενταετίας.

 

Δηλαδή ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει άμεσα να εξοικονομήσει 1,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των 63 σχολικών φυλάκων, ποσό που φυσικά και δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, ποσό που επί της ουσίας, ανατρέπει τη φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της για την τρέχουσα χρονιά.«Είναι δεδουλευμένα, είναι εργασιακές διαφορές και όχι πρόσθετες αμοιβές από την εποχή που εργαζόμασταν ανασφάλιστοι και παίρναμε 500 ευρώ» εξηγεί στην «Ε» ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων Λάρισας Σωτ. Αυγέρης.

 

Με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παν. Νταή, να αποσαφηνίζει στην «Ε» πως «ο Δήμος Λαρισαίων δεν μπορεί να αρνηθεί την καταβολή των χρημάτων ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την κάλυψη της δαπάνης από πρόσθετους πόρους».ΕΕΤΑΑΤο 2001, ο ΟΑΕΔ με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, καταρτίζει 24μηνης διάρκειας «πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στη φύλαξη σχολείων 2.700 ανέργων, αποφοίτων Λυκείων, ηλικίας 25 έως 64 ετών».Το πρώτο 11μηνο θα χρηματοδοτούνταν από τον ΟΑΕΔ ενώ για τους υπόλοιπους 13 μήνες η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γινόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

 

Στη σχετική Υπουργική Απόφαση ορίσθηκε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Υπουργείων: Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, του ΟΑΕΔ, την Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) «οι οποίοι θα συμβληθούν με προγραμματική σύμβαση, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος, αφενός για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας ανέργων που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, με πιθανότητα μόνιμης απασχόλησης στη φύλαξη σχολικών κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων στους ΟΤΑ, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η φύλαξη των σχολικών κτιρίων και αφετέρου για την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος, όπως αυτού της φύλαξης των σχολικών κτιρίων, του εξοπλισμού τους, της επίβλεψης του περιβάλλοντος χώρου και της προστασίας των μαθητών».Οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 5/2/2001 και με τις ανανεώσεις διήρκησαν μέχρι τις 31/12/2005 ενώ αργότερα οι σχολικοί φύλακες μονιμοποιήθηκαν.ΔΙΚΑΣΤΙΚΑΌπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι 63 σχολικοί φύλακες της Λάρισας προσέφυγαν κατά της ΕΕΤΑΑ, του ΟΑΕΔ, του Ελληνικού Δημοσίου και κατά του Δήμου Λαρισαίων, σημειώνοντας ότι «οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις τους, χαρακτηρίσθηκαν προσχηματικά ως “συμφωνητικά εργασίας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας” ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Λάρισας στη φύλαξη των σχολικών κτιρίων και από τη φύση τους δεν δικαιολογούνταν η ορισμένη διάρκειας αυτών» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση του Εφετείου Λάρισας.

 

Έτσι διεκδίκησαν αποζημίωση, για τη μη λήψη άδειας, τα αντίστοιχα επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τις προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία και την εργασία Κυριακών και αργιών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας με απόφασή του (969/2006) στις 25 Οκτωβρίου 2006 δικαιώνει τους Σχολικούς Φύλακες, όπως δικαιώνονται επίσης και με την απόφαση (75/2011) του Εφετείου Λάρισας στις 18 Ιανουαρίου 2011.Το ίδιο δικαστήριο θεωρεί τον Δήμο Λαρισαίων ως «μόνο εργοδότη» των σχολικών φυλάκων οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν το ποσό των 6.325,90 ευρώ έκαστος, πλην μιας εργαζόμενης που δικαιούται να λάβει 593,98 ευρώ, όλοι τους «με το νόμιμο τόκο». Ακολουθεί η αμετάκλητη απόφαση (1809/2014) του Αρείου Πάγου (Β1 Πολιτικό Τμήμα) με την οποία απορρίπτεται η αίτηση (9/6/2011) της προηγούμενης δημοτικής αρχής για αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Λάρισας.Απόφαση που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Λαρισαίων, αιφνιδιάζοντας τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία υποχρεωτικά θα εξοφλήσει του σχολικούς φύλακες, πληρώνοντας επί της ουσίας, πολιτικές αποφάσεις κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Πηγή: Ελευθερία (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)

 

Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Η «Ελπίδα» Που Οδηγεί Στο Διχασμό *Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου - Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου
''ΟΧΙ Στους Δανειστές! ΌΧΙ Στη Δραχμή'' Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος - πρώην Νομάρχης)
Kι Όμως Υπάρχει Διέξοδος! *Του Γ. Καραβάνα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )
Αυτός Ο Πάπας Δεν Θα Ζητήσει Ποτέ Συγνώμη! Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον πάπα Βασιλακόπουλο, που δεν βρίσκει το…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα Νεα«Στον Αέρα» Το Ταμείο Του Δήμου Λαρισαίων! - Δικαιώνονται 63 Λαρισαίοι Σχολικοί Φύλακες Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων