Τεταρτη 21 Αυγουστου 2013

δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Καυγαδίζοντας Με Το Σύντροφο...

Απρ 10, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάποιες φορές μια λάθος συνεννόηση, άλλες ένα άνοστο φαγητό και κάποιες άλλες τα ρούχα που δεν έχουν τακτοποιηθεί

καλά στη ντουλάπα…Αυτά και άπειρα άλλα πράγματα, άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα, είναι ικανά να επιφέρουν πανικό: Φωνές, καυγάδες, έντονα ξεσπάσματα, βρισιές….. Σκηνές που δεν είναι άγνωστες σχεδόν σε κανένα ζευγάρι… Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν σημεία τριβής και χιλιάδες αφορμές για μικρές ή μεγάλες διαφωνίες και εντάσεις. Είναι φυσικός νόμος, που προκύπτει από τον σύνθετο, πολυδιάστατο ψυχικό κόσμο του κάθε ανθρώπου, τις επιθυμίες του, τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του: Άλλοι ξεσπάνε με τρόπο έντονο και δείχνουν επιθετικά ότι αναζητούν την «κόντρα», ενώ άλλοι κατεβάζουν μούτρα και αποτραβιούνται στη γωνιά τους. Oι αφορμές που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις είναι άπειρες. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στην καθημερινή ζωή είναι αναπόφευκτες. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδέες και αντιλήψεις οπότε είναι λογικό να δημιουργούνται εντάσεις και διαπληκτισμοί. Κάθε υγιής προσωπικότητα αντιδρά όταν γύρω της υπάρχει ένταση και ταράσσεται η ισορροπία της.

Όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται ιδιαίτερα έντονα για κάτι επουσιώδες, σπάνια ο καβγάς είναι αποκλειστικά συνυφασμένος με το θέμα που προέκυψε. Συνήθως τροφοδοτείται και από βαθύτερες πλευρές της σχέσης, παράπονα, παλιές έριδες ή επίκαιρες διαφωνίες, που δεν έχουν ουσιαστικά καμιά σχέση με το «θέμα».Αποτελούν λοιπόν ανοιχτό λογαριασμό, ο οποίος σε κάθε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκει την ευκαιρία να ….ξετρυπώσει και να βγει στην επιφάνεια. Έτσι, η συνεννόηση γίνεται δύσκολη, η συναισθηματική φόρτιση εντείνεται και μια απλή ασυμφωνία εξελίσσεται σε «ανατολικό ζήτημα». 

Tι ακριβώς συμβαίνει όμως όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο; Oι διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνεται ή μήπως υπάρχουν και ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές; Όταν σ’ έναν τσακωμό οι τόνοι ανεβαίνουν, όταν οι δύο ή και μόνον ο ένας σύντροφος γίνεται απότομος, επιθετικός και βίαιος, δηλώνει με τη συμπεριφορά του ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής συναισθηματικής φόρτισης. Aκόμη, με το να συνεχίζει τον καβγά, δηλώνει ότι κάτι περιμένει και κάτι επιδιώκει από το σύντροφο-«αντίπαλο». Και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως μέσω του καυγά δηλώνει τη δυσκολία του να βρει τρόπο να λύσει αλλιώς το πρόβλημα. Στο ένα άκρο βρίσκονται όσοι ανεβάζουν τα …ντεσιμπέλ προκειμένου να πού ό,τι θέλουν και να «ταρακουνήσουν» το σύντροφό τους. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι άνθρωποι που σε μια διαφωνία δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους με σιωπηλό τρόπο. 

Αυτό που πρέπει να κάνετε εάν δεν θέλετε να καταλήξετε ή χωρισμένοι ή με ηρεμιστικά ή ακόμα χειρότερα με το συνδυασμό και των δύο, είναι να προσπαθήσετε να βρείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας, όπως ο διάλογος ή η γλώσσα του σώματος, βοηθά επίσης. Εάν όμως βλέπετε ότι δεν υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια και αποτελέσματα αλλά τα πράγματα όσο πάνε και χειροτερεύουν τότε ίσως δεν ταιριάζετε. Μη προτρέχετε όμως εάν δείτε ότι οι αντιλήψεις σας είναι αντίθετες να καταδικάσετε τη σχέση σας. Οι διαφορές δεν είναι πάντα προβληματικές όταν κρατούνται οι ισορροπίες καθώς κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι περίπτωση από περίπτωση διαφέρει. Η «συνταγή της επιτυχίας» για την αντιμετώπιση κρίσεων είναι ένα αμάλγαμα που περιλαμβάνει: 

• Ειλικρινή και ξεκάθαρη έκφραση απόψεων και συναισθημάτων. 

• Ουσιαστικό ενδιαφέρον για το σύντροφο.

• Ικανότητα διαφωνίας και αμφισβήτησης.

• Αυτοκριτική.

• Συμβιβαστική διάθεση

• Χιούμορ.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται πολύ ιδανικά .Όμως, αν τα πάρει κανείς ένα-ένα με τη σειρά, θα διαπιστώσει ότι μία σχέση χωρίς έστω και ένα απ’ αυτά δεν θα έκανε εύκολη τη ζωή εκείνων που μετέχουν σ’ αυτή. Πάνω από όλα βέβαια ,το ζητούμενο είναι ο καθένας να είναι σε θέση να αγαπάει και να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους ως πρόσωπα, ανεξάρτητα από το εάν απορρίπτει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του. Το πιο σπουδαίο από όλα είναι να νοιάζεστε και να αγαπάτε το σύντροφό σας, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Δεχτείτε να ακούσετε και άλλες απόψεις διαφορετικές από τις δικές σας. Ίσως μάλιστα να θελήσετε να τις ακολουθήσετε και εσείς. Και μη φοβάστε να μαλώσετε….κάνει ΚΑΙ καλό…!

 

Επιμέλεια: Αποστολία Ξηρομερίσιου

Ψυχολογος Α.Π.Θ ,εκ.Ψυχοθεραπευτρια Gestalt MSC Παν/μιου Θεσσαλιας

 

Ετικέτες ζευγάρια    καυγάς    σύντροφος   
Κατηγορία Ψυχολογία
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 14:43 Διαβάστηκε 91 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Αυτοί Δεν Είναι Έλληνες...  Τι σχέση έχουν οι πολιτικοί που με την υπογραφή τους ξεπούλησαν την…
Nα Πουλάς, Αλλά Και Να Κερδίζεις Την εβδομάδα που έφυγε δυο σπουδαίοι επαγγελματίες αθλητές αποφάσισαν να αφήσουν τον…
Η Μεγάλη Ώρα Για Την Πατρίδα... Απόψε θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο. Το Πολυνομοσχέδιο…
Παραπονάκια Στον Απόηχο Της Παράστασης "Βαφτίσια" Μπορεί να μην έπεφτε καρφίτσα χθες το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ όπου…
Ανέκδοτο: Ο Λαρισαίος Και Ο Αθηναίος Τρακαρει ένας αθηναίος με ένα λαρισαίο. Γυρνάει ο αθηναίος στο σπίτι και…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΨυχολογίαΚαυγαδίζοντας Με Το Σύντροφο... Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων