Παρασκευη 17 Ιουλιου 2015

Αγίας Μαρίνας Μεγαλομάρτυρος

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Έτσι Θα Γίνει Το Αρχαίο Θεατρο Στη Λάρισα

Ιουν 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Απλωμένα» μάρμαρα και γερανοί στην ορχήστρα, τεράστιες φωτογραφίες του μνημείου, ενημερωτικές πινακίδες για τον κόσμο,

αλλά και μελισσολόι 49 ειδικευμένων εργαζόμενων, που προσλαμβάνονται σταδιακά με συμβάσεις, θα είναι το σκηνικό του φετινού καλοκαιριού στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Του χρόνου, οι Λαρισαίοι θα δουν ένα «άλλο» θέατρο.

Ο γερανός, θα βρίσκεται όλο το καλοκαίρι στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου, συμβάλλοντας δραστικά, στη νέα φάση των εργασιών. Οι 49 εργαζόμενοι θα έχουν την ειδικότητα των συντηρητών έργων Τέχνης, αλλά θα είναι και ειδικευμένοι εργάτες. Τι θα γίνει ουσιαστικά το φετινό καλοκαίρι; Μια ακόμη συζήτηση με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Αθαν. Τζιαφάλια και το μέλος της αρχιτέκτονα κ. Δημ. Καραγκούνη, είναι κατατοπιστική...

Με τον γερανό θα «ξαπλωθούν» πάνω στην ορχήστρα, τα μαρμάρινα τμήματα των βαθμίδων του Αρχαίου Θεάτρου και θα τοποθετηθεί σε καθένα ένας πύρος από τιτάνιο. Ακολούθως, τα κάθε μάρμαρο με τον πύρο, θα «περιμένει» 15- 20 ημέρες για να σφίξει το υλικό και μετά θα τοποθετείται στην υποδοχή της κλίμακας, για να συμπληρωθούν τα κομμάτια που λείπουν. Ο τρόπος αυτός, με το τιτάνιο, είναι ο πιο σύγχρονος και έχει το πλεονέκτημα ότι αν ποτέ στο μέλλον βρεθούν τμήματα των βαθμίδων, να μπορούν να αφαιρεθούν τα σύγχρονα κομμάτια και να μπουν στη θέση τους τα αυθεντικά, αρχαία κομμάτια, χωρίς να υποστεί οιαδήποτε βλάβη το μνημείο. Βεβαίως, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, όλες οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν στο κοίλο του θέατρου, μέχρι το διάζωμα. Επίσης, ένα τμήμα των διάσπαρτων, αλλά «αναγνωρισμένων» χιλιάδων μαρμάρινων τμημάτων, που βρίσκονται φυλαγμένα στον χώρο του παλιού πάρκου του ρολογιού, θα μπουν στην αρχαία θέση τους.

Το έργο του θεάτρου, για μια ακόμη φορά, αποτελεί παράδειγμα απορροφητικότητας πιστώσεων του ΕΣΠΑ και μέχρι το φθινόπωρο, θα έχει απορροφήσει το σύνολο του ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε μέσω του ΕΣΠΑ. Οπότε, τίθεται και ζήτημα, για το άμεσο μέλλον, να ενταχθεί το Αρχαίο Θέατρο και στο νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, που ονομάζεται ΣΕΣ. Υπάρχει και η λύση, να προκύψει επέκταση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, με αύξηση του προϋπολογισμού του, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Αν γίνει αυτό, θα «επιστρέψει» το ένα εκατομμύριο ευρώ, του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ. Επίσης, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής, δεν είναι γνωστές και οι προθέσεις της πολιτείας, αν θα διατηρήσει την επιτροπή και στο μέλλον, αν θα την αντικαταστήσει κλπ.

ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, δεν παραλείπει να τονίσει και την ανάγκη, να βρεθεί τρόπος, να εργάζονται και στο μέλλον, στο θέατρο οι 5- 6 παλιοί συντηρητές, που σταθερά φροντίζουν το μνημείο, από χρόνια. Από τη στιγμή, που το θέατρο ήρθε στην επιφάνεια, η συντήρηση του (καθαρισμοί μαρμάρων κλπ), είναι απαραίτητη, διαχρονικά.

Ο ΤΟΙΧΟΣ

Οριστικά, αυτή τη χρονική περίοδο, θα γίνει και η διαμόρφωση των τσιμεντένιων τοίχων προς τα καταστήματα της Βενιζέλου, στη δεξιά πλευρά του θεάτρου. Σύντομα θα τοποθετηθούν έξι μεγάλες επιλεγμένες φωτογραφίες του μνημείου, που θα καλύπτουν τον χώρο και θα απαλείψουν μια ασχήμια των τελευταίων χρόνων.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Επιτέλους, καλύπτεται και η έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων στην πόλη, για το αρχαίο θέατρο. Προχωρούν οι διαδικασίες και θα τοποθετηθούν πινακίδες, πέριξ του θεάτρου και ευρύτερα στη Λάρισα. Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι προσφορές.
Πηγή: Ελευθερία

Ετικέτες αρχαίο θέατρο    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξόδου Της Ελλάδας Από Την Κρίση Tου Αβέλλα Ν. Μιχαήλ, Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών – Αστυνομικός
Η Επόμενη Μέρα………. Tης Μαρίας Γαβαλά, Μέλος Του ΓΠ Θεσσαλίας Του ΚΚΕ
Μέσα Στο Ευρώ Με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος – Πρώην Νομάρχης)
''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Η «Ελπίδα» Που Οδηγεί Στο Διχασμό *Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου - Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΈτσι Θα Γίνει Το Αρχαίο Θεατρο Στη Λάρισα Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων