Πεμπτη 16 Ιουλιου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Επιστολή Ντίνου Στον Υπουργό Για τα Δημόσια Έργα

Ιουν 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η δημοτική παράταξη Λάρισας και ο επικεφαλής της Ντίνος Διαμάντος απέστειλε επιστολή στον τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών

και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη όπου αναφέρεται στα δημόσια έργα και ρωτάει για τον ΦΠΑ.

Αναλυτικα η επιστολή έχει ως εξής:

 

''Αξιότιμε κε Υπουργέ

 

Με βάση το (1) σχετ. στα Δημόσια έργα που εκτελούνται από φορείς που είναι κύριοι των έργων και υποκείμενοι σε φόρο με δικαίωμα έκπτωσης ο φόρος (ΦΠΑ) καταβάλλεται από τον λήπτη. Δηλαδή, το τιμολόγιο του εργολήπτη δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ.

 

Η λεγόμενη «αντιστροφή της υποχρέωσης» καταβολής ΦΠΑ στην περίπτωση των τεχνικών έργων αφορά τις εργασίες που αναφέρονται στο (2) σχετ.

 

Με βάση το (3) σχετ. δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης του (1) σχετ.

 

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες:

• Στην ενότητα I. Πράξεις για τις οποίες ισχύει η αντιστροφή της υποχρέωσης, αναφέρονται οι τεχνικές εργασίες.

• Στην ενότητα IV. παρ. 1 αναφέρονται παραδείγματα έργων που χρησιμοποιούνται σε φορολογητέα δραστηριότητα από τον κύριο του έργου (πχ δίκτυο ύδρευσης) άρα, εφαρμόζεται η αντιστροφή υποχρέωσης απόδοσης του ΦΠΑ και, παραδείγματα έργων που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της δημόσιας εξουσίας του κυρίου του έργου και δεν χρησιμοποιούνται για άσκηση φορολογητέας δραστηριότητάς του (πχ κατασκευή δρόμων, κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών του) οπότε, δεν εφαρμόζεται η αντιστροφή υποχρέωσης.

• Στην ενότητα VII. Έναρξη ισχύος (σελ. 7 από 9) αναφέρεται ότι, «η αντιστροφή της υποχρέωσης που προβλέπεται στο άρθρο 39α, παρ. 4 εφαρμόζεται για τις κατασκευαστικές εργασίες για τις οποίες τα τιμολόγια εκδίδονται εμπρόθεσμα σύμφωνα με τον Κ.Φ.Α.Σ. (Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών) από 8.8.2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου), ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής της σύμβασης».

 

Η πρακτική των αναθετουσών αρχών πλέον, μετά και την ισχύ του (1) σχετ. στην περίπτωση που σε ένα τεχνικό έργο υπάρχουν εργασίες που εφαρμόζεται και εργασίες που δεν εφαρμόζεται η αντιστροφή υποχρέωσης να διαχωρίζουν σε 2 έργα ή, στο ίδιο έργο να προβαίνουν εκ της μελέτης και της προκήρυξης σε τεχνικό διαχωρισμό και, να υπάγονται διακριτά υποέργα.

 

Κάνοντας έτσι, τον τεχνικό διαχωρισμό στις εργασίες δίνεται η δυνατότητα της ξεχωριστής τιμολόγησης των εργασιών από τον εργολήπτη (αυτών με αντιστροφή υποχρέωσης άρα, χωρίς ΦΠΑ και, αυτών χωρίς αντιστροφή υποχρέωσης άρα, με ΦΠΑ, όπως ορίζουν οι ισχύουσες πλέον διατάξεις – (1) & (3) σχετ) και, απρόσκοπτης είσπραξης τους από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού.

 

Με βάση τα παραπάνω επισημαίνουμε τις εξής διαπιστώσεις που ήρθαν εις γνώση μας:

 

a) Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΟΥ στον εργολήπτη, από τα τιμολόγια που εκδίδει χωρίς ΦΠΑ προς τον κύριο του έργου στις εργασίες με αντιστροφή υποχρέωσης.

 

b) Υπάρχουν έργα που συμβασιοποιήθηκαν πριν την 8/8/2014 -ημερομηνία δημοσίευσης του (1) σχετ- με αποτέλεσμα ο εργολήπτης που υπολόγισε και έδωσε την προσφορά για το έργο με το ΦΠΑ (και μάλιστα, σε εποχές που, για υλικά και υπηρεσίες πληρώνει αμέσως), να εκτελεί πλέον το έργο υπό διαφορετικές, δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας κατά συνέπεια, το ποσοστό της προσφοράς του πλέον ανεβαίνει κατά 23% και, καθίσταται στις πλείστες των περιπτώσεων, αδύνατη η ολοκλήρωση των έργων λόγω μείωσης της ρευστότητας.

 

c) Υπάρχουν έργα που συμβασιοποιήθηκαν πριν την 8/8/2014 -ημερομηνία δημοσίευσης του (1) σχετ- και οι σχετικές μελέτες των υπηρεσιών του κυρίου του έργου έχουν «ενοποιημένες» τις εργασίες (με υποχρέωση αντιστροφής και μη) με αποτέλεσμα, να συμπαρασύρεται έτσι, σημαντικό ποσοστό εργασιών στο σύνολο του έργου που δεν πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς της αντιστροφής υποχρέωσης και, να υπάγονται (με βάση «έλλειψη» του (3) σχετ.) Π.χ. έργο στη ΔΕΥΑΛ αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης με εργασίες οδοποιίας μετά την ολοκλήρωση των δικτύων, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε προ τις 8/8/2014 ως «υδραυλικό έργο» (ενιαίο, ενώ οι εργασίες οδοποιίας ήταν στο 40% του έργου). Σήμερα, με βάση την (3) σχετ. όπως ελλιπώς είναι διατυπωμένη, όλο το έργο – κακώς- υπάγεται στην αντιστροφή υποχρέωσης. Με αποτέλεσμα το 40% του έργου που δεν θα έπρεπε να υπαχθεί να αφαιρεί από τον εργολήπτη την άμεση καταβολή ποσού ΦΠΑ σημαντικού για την ομαλή εκτέλεση του έργου.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 

A. Την διόρθωση της (3) σχετ. στη σελίδα 7 από 9, στην ενότητα VII. Όπου, στο τέλος της πρώτης παραγράφου να συμπληρωθεί με τη φράση:

«Στην περίπτωση που το έργο έχει συμβασιοποιηθεί πριν την 8/8/2014 και έχει ενοποιημένες όλες τις εργασίες, έχει τη δυνατότητα ο κύριος του έργου, κατόπιν αιτήματος του εργολήπτη, να προβαίνει στον διαχωρισμό των τεχνικών εργασιών που εμπίπτουν στην αντιστροφή υποχρέωσης και, των τεχνικών εργασιών που δεν εμπίπτουν. Με βάση αυτό τον τεχνικό διαχωρισμό ο εργολήπτης θα καταθέτει εμπρόθεσμα τιμολόγια ανάλογα με τις εργασίες (χωρίς ΦΠΑ και, με ΦΠΑ) και, νόμιμα μπορεί να πιστοποιούνται και να εξοφλούνται».

B. Την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου και επιστροφής του αναλογούντος ΦΠΑ στο τιμολόγιο εργασιών με αντιστροφή υποχρέωσης από τις αρμόδιες ΔΟΥ προς τον εργολήπτη.

 

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) η οποία να προβλέπει:

«Σε περίπτωση που ο έλεγχος δεν διενεργείται μέσα σε ένα (1) μήνα από την κατάθεση του τιμολογίου τότε, να καταβάλλεται αμέσως και, να υποβάλλεται σε κατασταλτικό έλεγχο μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη του πρώτου μήνα. Με την άπρακτη παρέλευση και αυτού του χρόνου να θεωρείται ως πεπραγμένος ο έλεγχος και να τίθεται στο αρχείο».

Θεωρούμε επιβεβλημένες τις διορθώσεις αυτές, τόσο προς την κατεύθυνση διασφάλισης της ομαλής εξέλιξης και ολοκλήρωσης των έργων (ιδίως των συγχρηματοδοτούμενων) όσο και, προς την κατεύθυνση τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς και, διασφάλισης της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βάναυσα την τελευταία πενταετία.

 

Η παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων προς το Υπουργείο Οικονομικών και, η συνεργασία μαζί του για την άμεση προώθηση των παραπάνω, πιστεύουμε ότι, θα διορθώσει «κακώς κείμενα» της προηγούμενης περιόδου και, θα δώσει «ανάσα» στην αγορά χωρίς κόστος, δαπάνη ή, απώλεια εσόδων για το κράτος''.

Ετικέτες Διαμάντος    δημοσια εργα    επιστολή   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξόδου Της Ελλάδας Από Την Κρίση Tου Αβέλλα Ν. Μιχαήλ, Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών – Αστυνομικός
Η Επόμενη Μέρα………. Tης Μαρίας Γαβαλά, Μέλος Του ΓΠ Θεσσαλίας Του ΚΚΕ
Μέσα Στο Ευρώ Με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος – Πρώην Νομάρχης)
''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Η «Ελπίδα» Που Οδηγεί Στο Διχασμό *Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου - Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΕπιστολή Ντίνου Στον Υπουργό Για τα Δημόσια Έργα Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων