Τεταρτη 22 Οκτωβριου 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Θέλουν Να Κάνουν Σκεπαστή Αγορά Την Ερμού!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την αναβάθμιση μιας εκ των κεντρικών εμπορικών οδών της πόλης, της Ερμού, με στόχο την ανάπτυξη της

επιχειρηματικότητας και στην επανεδραίωσή της ως ελκυστικός προορισμός για αγορές, δρομολογεί η διοίκηση του Συλλόγου Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας.

 

Με το σκεπτικό ότι ο συγκεκριμένος πεζόδρομος αποτελεί τον πυρήνα της παραδοσιακής αγοράς της Λάρισας, ο Σύλλογος προτίθεται να συμβάλει οικονομικά, στην κατασκευή καλαίσθητης στέγης, με διάφανο θόλο, στις δύο εισόδους του δρόμου, προσδοκώντας να δώσει μια ξεχωριστή αισθητική διάσταση, ένα διαφορετικό «χρώμα» στα εμπορικά καταστήματα και ένα τονωτικό ερέθισμα στην ψυχολογία των καταναλωτών.

 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση που μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος του συνόλου των ενεργειών που δρομολογούνται και για τους άλλους εμπορικούς δρόμους (όπως π.χ. Ρούσβελτ, Κύπρου, Κούμα) τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, μέσω του προγράμματος «open mall», θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, θα ωφελήσει πολλαπλά και θα δημιουργήσει, όπως εκτιμάται, μια πρωτόγνωρη εικόνα στην τοπική αγορά.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου των Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου κ. Ιωάννης Μότσιος, επισκέφθηκε προσφάτως τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΣΛ κ. Γ. Τσιαπλέ, θέτοντας «επί τάπητος» την πρότασή του την οποία όπως τόνισε στην «Ε» την επεξεργάζεται με τα μέλη του συλλόγου, από καιρό. «Οι πεζόδρομοι του εμπορικού κέντρου πρέπει να δια- φυλαχτούν ως «κόρη οφθαλμού» για το καλό της πόλης. Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως η σημερινή δημοτική αρχή θα βοηθήσει τους εμπόρους με συγκεκριμένες ενέργειες ενώ θα επαναφέρει στην τάξη τους μόνιμα παρανομούντες» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Μότσιος στον δήμαρχο κ. Καλογιάννη, στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημ. Μαβίδη και τη διευθύντρια κ. Ευαγγελία Γιοβρή. Διευκρινιστικά να επισημάνουμε πως ο σύλλογος προτίθεται να συμβάλει στα έξοδα της κατασκευής της σκεπής από κοινού με τη Δημοτική Αρχή και τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, καθώς αδυνατεί να επωμιστεί εξολοκλήρου το οικονομικό βάρος αυτής της παρέμβασης.

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ

 

Στο μεταξύ την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων βάσει του ν. 4177/2013 για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η Ομοσπονδία, που αντιδρά στον «καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καλεί τις οργανώσεις των εμπόρων σε όλη τη χώρα να στηρίξουν την απεργία κρατώντας τις επιχειρήσεις κλειστές.

 

Να σημειώσουμε πως τον ερχόμενο μήνα ίσως να είναι η τελευταία φορά που οι Λαρισαίοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την ενδιάμεση 10ήμερη εκπτωτική περίοδο καθώς στις προθέσεις του Υπ. Ανάπτυξης είναι η ριζική αναβάθμιση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τα θέματα των εκπτώσεων, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου πιέζει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Ενημερωτικά να επισημάνουμε πως οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου όλα τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν. Πάντως όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εμποροϋπάλληλοι «η μέχρι στιγμής εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποδεικνύει ότι ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε απλήρωτη εργασία»...

 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΣτΕ

 

Η διοίκηση της ΟΙΥΕ διοργανώνει μάλιστα και διαμαρτυρία την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ημέρα οριστικής εκδίκασης στο ΣτΕ της κοινής προσφυγής εργαζομένων και εργοδοτών για την απαγόρευση της πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους. Να θυμίσουμε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε προσωρινά δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου, με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η Ολομέλεια έκρινε τότε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες κ.λπ., θα υποστούν ανεπανόρθω- τη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη και ανέστειλε την απόφαση.

 

Ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για Κυριακές, μέσω του προηγούμενου νόμου, αυτού που επιτρέπει τη λειτουργία του με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Στην ίδια απόφαση το ΣτΕ επισήμανε πως, «για την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών τις Κυριακές, είναι δυνατόν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ωστόσο, τα καταστήματα αυτά να λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μην λειτουργούν ως «shop in a shop» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά». Μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχει κατατεθεί και η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Νοεμβρίου, δεν ανατρέπεται η θεσμοθετημένη λειτουργία των καταστημάτων των 7 Κυριακών του έτους, τόσο στη Λάρισα όσο και σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η οριστική απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί αρχές του 2015 και μέχρι τότε τα εμπορικά της Λάρισας θα είναι σίγουρα ανοικτά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου (με τους εμποροϋπάλληλους να απεργούν) και τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου, πριν από τα Χριστούγεννα...

Πηγή: Eφημερίδα Ελευθερία (Γιώργος Νούλης)

 

Ετικέτες αγορά    σκεπαστή    Λάρισα    ερμού   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Το Απλωμένο Για Συμπόρευση Χέρι Του Πρωθυπουργού Tης Λένας Αξιόγλου, Δικηγόρος-Πολιτευτής Ν.Δ. Ν.Λάρισας
Λιανοκλάδι-Δομοκός-Παλαιοφάρσαλος… Το τρένο είναι το αγαπημένο μου μέσο. Ταξιδεύω χρόνια, θα μπορούσα να…
40 Χρόνια Νέα Δημοκρατία Του Χρήστου Κέλλα
Κοροϊδία Για Τον Κατώτατο Μισθό Του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΘέλουν Να Κάνουν Σκεπαστή Αγορά Την Ερμού! Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων