Πεμπτη 17 Απριλιου 2014

Μεγάλη Πέμπτη

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας Καλεί Σε Απεργία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας,  καλεί τους συναδέλφους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την Κυριακή των Βαΐων, στις 13

Απριλίου να απεργήσουν, να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν είναι υποχρεωμένος να πάει για δουλειά.
 Η καταγγελία των ταξικών σωματείων τόσο των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων ότι δεν θα σταματήσουν στις 7 Κυριακές τον χρόνο, αλλά ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, επιβεβαιώθηκε, όσον κι αν έλεγαν ότι κινδυνολογούμε, φοβίζουμε τον κόσμο, τα λέμε πολύ τραβηγμένα κτλ.
Είχαμε εκτιμήσει ότι εργοδότες και κυβέρνηση θέλουν  να οδηγηθούμε στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Και τώρα γίνεται πράξη, αφού ανάμεσα σε όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο είναι και η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο.
Συγκεκριμένα, ορίζονται τουλάχιστον 3 τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται "πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους", χωρίς καν να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στον κλάδο, απλήρωτη εργασία, ημιαπασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών και επιδομάτων, οδηγεί τους εμποροϋπάλληλους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας, αλλά και στην οικογένεια, τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, την ποιότητα ζωής μας.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους καθώς και στον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων. Ο κλάδος μας έχει  την εμπειρία από τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Με τις "Λευκές νύχτες" οι εμποροϋπάλληλοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν μέχρι τις 11 το βράδυ (Λευκή νύχτα στο κέντρο της Αθήνας 28 Δεκέμβρη 2013).
Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγάλεω αποφάσισε "Λευκή νύχτα" Σάββατο 5 Απρίλη 2014 μέχρι τις 11 το βράδυ  και ο Δήμος Ιλίου "Λευκή νύχτα" Σάββατο 28 Ιούνη 2014 μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.
Ο εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, από τον Φεβρουάριο και μετά άλλαξε στάση όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του ΕΣΛ πρότεινε για Την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου  μέχρι και την λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης, τα καταστήματα της Λάρισας,  να είναι ανοιχτά, αφού ούτως ή αλλιώς είναι ανοιχτά.
Πριν από λίγους μήνες ο ΕΣΛ συμφωνούσε στο ότι δεν μας λείπουν οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά τα χρήματα. Συμφωνούσε ότι οι επιπτώσεις στους μικρούς εμπόρους από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα είναι καταστροφικές για αυτούς. Συμφωνούσε ότι αυτό το μέτρο ευνοεί τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές του κλάδου.
Τι να άλλαξε άραγε; Μήπως έγινε κάτι που δεν το πήραμε χαμπάρι; Τώρα ξαφνικά ο λαός της Λάρισας έχει λεφτά και δεν έχει χρόνο να ψωνίσει; Μήπως μοιράστηκε αυτό το περιβόητο πλεόνασμα στους άνεργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και θα τρέξουν να ψωνίσουν;
Μήπως πληρώθηκαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και μήνες σε δεκάδες επιχειρήσεις;
Μήπως πάρθηκαν πίσω οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα; Μήπως πληρώθηκαν τα 5μηνα; Μήπως βρήκαν δουλειά τα παιδιά μας;
Από πού προκύπτει ότι ξαφνικά υπάρχουν χρήματα για ψώνια και χρειάζεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές; Από πού προκύπτει ότι κι αυτοί που θα βγουν να ψωνίσουν θα πάνε στα μικρά εμπορικά της πόλης μας κι όχι στις πολυεθνικές; Δικά τους στοιχεία αποδεικνύουν ότι τον μεγάλο τζίρο, όσες Κυριακές ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά το προηγούμενο διάστημα, δεν τον έκαναν τα μαγαζάκια της γειτονίας, αλλά τα μονοπώλια του κλάδου. Ας μας απαντήσουν, τι άλλαξε και ξαφνικά δεν μας λείπουν τα χρήματα αλλά ο χρόνος; Γιατί άλλαξε θέση ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας;
Ή μήπως μένουμε στην εικόνα που μας δείχνουν τα κανάλια από τις Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά και από τις Λευκές νύχτες, που τις παρουσιάζουν σαν γιορτές και φαίνονται οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο. Δεν μας δείχνουν όμως πόσοι ψωνίζουν, και πόσοι βγαίνουν στους δρόμους απλά να κάνουν την βόλτα τους ή να κοιτάξουν τις βιτρίνες, μήπως και βρουν κάτι που ίσως μπορέσουν να το αγοράσουν κάποια στιγμή. Δεν μας δείχνει πως είναι ο εμποροϋπάλληλος όταν σχολάει από την δουλειά 12 και 2 η ώρα το βράδυ.
Όλα τα παραπάνω είναι εντολές της ΕΕ για εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών όπως και με τις "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" στις οποίες οι μονοπωλιακές μονάδες θα λειτουργούν με εργαζόμενους χωρίς ωράρια και ΣΣΕ και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.

Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως ημέρα αργίας για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο.
Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους".

Ετικέτες απεργία    υπάλληλοι    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

marios
ganoxoritou
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Το Οραμά Μας Για Την Θεσσαλία...'' Του Μπάμπη Παπασπύρου
Σαρακατσαναίοι Και Ελληνική Επανάσταση Του Στυλιανού Σούρλα, Υποψ. Περιφερειακού Συμβούλου - Δ ι κ η γ…
Συγγνώμη Αρχιστράτηγε... Του Σταύρου Βιτάλη, Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου.
«Οδός ;» Αίτημα Για Ονοματοδοσία Για Κωνσταντίνο Χαλκίδη Και Χρήστο Καρανάσιο Της Λίας Γκουντρουμπή Θώμου, Δημ. Σύμβουλος 4ης Δημ. Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων
Η Γυναίκα Στο Σοσιαλισμό Της Δήμητρας Σίσκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΟ Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας Καλεί Σε Απεργία Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων