Τριτη 8 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Με Τον Τουρισμό Θα Βγούμε Από Την Κρίση Λέει Ο Κέλλας

Ιουλ 31, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με στόχο την απλούστευση

των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας ανέφερε τα εξής: 

 «Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, αφορά τον σημαντικότατο πυλώνα, τον κλάδο-ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό. Στην δύσκολη συγκυρία που ζούμε, έχουμε εναποθέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελπίδων μας για ανάπτυξη, στην πορεία του τουρισμού μας.

Όλοι προσδοκούμε, ότι φέτος θα έχουμε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εισροή συναλλάγματος, στο ΑΕΠ της χώρας, στην αγορά εργασίας κλπ. Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προς την κατεύθυνση τόνωσης του τουρισμού μας. Και το Υπουργείο Τουρισμού επανασύστησε με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες, και πρόσφατα σημείωσε σημαντική επιτυχία με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η προσπάθεια αυτή όμως θα κινδυνεύσει να πάει χαμένη, αν οι απασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό γενικότερα, συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τον τουρίστα με τη νοοτροπία που ισχύει σήμερα. Δηλαδή ευκαιριακά και στην λογική του εύκολου κέρδους. Τολμώ να πω ότι όλοι μας, απασχολούμενοι και μη στον τουρισμό, πρέπει να αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση, και να συμβάλουμε στην εθνική αυτή υπόθεση, γιατί η εικόνα της χώρας μας, βασίζεται στη γενικότερη συμπεριφορά μας ως λαού. Υπάρχει σφοδρός ανταγωνισμός σε όλη τη Μεσόγειο, και το τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να βασίζεται πλέον μόνο στον ήλιο και στη θάλασσα, αλλά και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών με έμφαση στην ποιότητα και στην μείωση του κόστους. 

Το παρόν νομοσχέδιο, τρισήμισι χρόνια μετά, έρχεται ως αρωγός για να δώσει λύσεις, τόσο προς την κατεύθυνση νέων επενδύσεων, όσο και προς τον εμπλουτισμό και μετασχηματισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, εξαντλητικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Ειδικότερα, σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι εισάγεται η έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων και την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και προσδιορίζονται κανόνες χωροθέτησής τους. Διευρύνεται επίσης το τουριστικό προϊόν των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, με εγκαταστάσεις γκόλφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης, ευεξίας και καταδυτικού τουρισμού, ενώ κάνει την εμφάνισή του ένα νέο τουριστικό προϊόν, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τα condo hotels και ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών, σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων εντός σχεδίου πόλεως και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στην λογική δημιουργίας νέων τύπων καταλυμάτων, εισάγονται οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, οι οποίοι μπορούν να προκύψουν από μετατροπή απαξιωμένων τουριστικών μονάδων, ώστε να δώσουν ώθηση σε επιβαρυμένα αστικά κέντρα. 

Προβλέπεται εξαίρεση από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη τουριστικών λιμένων, ώστε να λειτουργούν όλες τις ημέρες, εργάσιμες και εξαιρέσιμες. Για τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν άδεια λειτουργίας, απλοποιούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και τίθεται αυστηρή προθεσμία για την προσκόμιση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, με στόχο να εκμεταλλευθούν πόρους από το ΕΣΠΑ.

Τερματίζεται το μοντέλο του ΕΟΤ που αδειοδοτούσε και ήλεγχε τις τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι ένας θύλακας διαφθοράς εξαφανίζεται. Η ειδική υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων του ΕΟΤ, μεταφέρεται στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου θα λειτουργεί σαν υπηρεσία μιας στάσης, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Στο εξωτερικό, όπου δεν υπάρχουν γραφεία του ΕΟΤ ή έχουν καταργηθεί, προβλέπεται η στελέχωση των πρεσβειών μας με τουριστικούς εντεταλμένους. 

Δημιουργείται Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης με αρμοδιότητες την διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διοικητική μέριμνα και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, συστήνεται το Παρατηρητήριο Τουρισμού, με αντικείμενο την αξιοποίηση των στοιχείων του δορυφόρου λογαριασμού τουρισμού, ώστε να σχεδιάζονται αποδοτικές πολιτικές. 

Προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακών clusters, όπου μικρές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από μία κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα, θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτή με το ίδιο brand name. Καταλαβαίνουμε όλοι μας τι δυνατότητες δίνει αυτή η καινοτομία στους μικρούς και ξεχασμένους ξενοδόχους, ή ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων.  Ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, νομίζω ότι και ο πιο κακόπιστος μπορεί να αντιληφθεί ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, βοηθά τις επενδύσεις, ρυθμίζει μακροχρόνιες εκκρεμότητες, εισάγει καινοτομίες, δημιουργεί νέα σύγχρονα τουριστικά προϊόντα, σέβεται το περιβάλλον και βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις.»

Ετικέτες κελλας    Τουρισμός    κρίση   
Κατηγορία Ελλάδα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 15:45

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Η Ώρα Της Αλήθειας Παρέμβαση του Γιώργου Σούλτη, επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» για τις δημοτικές εκλογές
Δημοκρατία Και Δικαιοσύνη Μαζί Στην Εντατική Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρου
Τα Παιδιά Της Ανταλλαγής Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΜε Τον Τουρισμό Θα Βγούμε Από Την Κρίση Λέει Ο Κέλλας Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων