Πεμπτη 7 Φεβρουαριου 2013

Παρθένιος

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Κέντρο Νεανικού Σινεμά Η Λάρισα

Φεβ 05, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ακόμη πιο δυναμικό, πιο δημιουργικό και με σαφώς πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα θα είναι το φετινό 5ο Nεανικό

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας/ Αrtfools Video Festival 2013, που θα πραγματοποιηθεί από 8 – 17 Φεβρουαρίου προσελκύοντας το ενδιαφέρων πλήθους δημιουργών αλλά και «σινεφίλ» από όλη την Ελλάδα και από όλα τα μέρη της γης.

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, σεμινάρια animation και video clip, εκθέσεις φωτογραφίας, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του,  με κορυφαίο γεγονός το διαγωνιστικό μέρος  που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και τη στήριξη του ΤΕΙ Λάρισας.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, της Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσας Βουλγαράκη, της προέδρου  της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Άντας Σαρτζή, καθώς κι εθελοντών του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Φεστιβάλ, που αποτελεί πόλο έλξης νέων δημιουργών από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Για μία πολύ σημαντική διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας η Λάρισα θα καταστεί το επίκεντρο  του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος έκανε λόγο η κ. Καραλαριώτου, επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Ειδικά φέτος, ως Περιφέρεια Θεσσαλία, στηρίζουμε τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας με τίτλο: «Η άγνωστη Θεσσαλία», που αποτελεί νέα θεματική ενότητα του Φεστιβάλ και έχει σαν σκοπό να αναδειχθεί η Θεσσαλία μέσα από τη «ματιά» των ίδιων των ανθρώπων της, μέσα από τα στοιχεία που θέλουν οι ίδιοι να δείξουν για την περιοχή τους.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζουμε πολιτιστικές δράσεις ουσίας, όπως είναι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ και αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ως περιοχή έχουμε   έμψυχο δυναμικό με δυνάμεις και  θέληση να δημιουργήσει υψηλού επιπέδου  πολιτιστικές διοργανώσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συγχαίρω, όλους όσοι εργάστηκαν κι εργάζονται για να απολαύσουμε θεάματα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Επενδύουμε στους νέους ανθρώπους, αφουγκραζόμαστε τον σφυγμό της νέας γενιάς και ταυτόχρονα περνούμε το μήνυμα  ότι η κρίση δεν μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε να ενεργούμε πολιτιστικά. Καλώ όλους τους Λαρισαίους να αγκαλιάσουν τις δράσεις του Φεστιβάλ και να γεμίσουν τις αίθουσες προβολών».

Η κ. Βουλγαράκη με τη σειρά της τόνισε: «Η Υπηρεσία Πολιτιστικής Δράσης και Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, στηρίζει τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι το Φεστιβάλ Artfools. Μάλιστα, το Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου –που εδρεύει στη Γαλλία- έχει παραχωρήσει και ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ».

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτιστικής ομάδας Αrtfools, που είναι και η κινητήρια δύναμη αυτού του Φεστιβάλ, η κ. Σαρτζή επεσήμανε συγκεκριμένα: «Το Φεστιβάλ έχει αποκτήσει πλέον ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που το καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις νεολαίας πανελλαδικά. Οι στόχοι που θέτουμε μέσα από το Φεστιβάλ είναι: Να μετατρέψουμε τη Λάρισα και τη Θεσσαλία γενικότερα, σε κέντρο Νεανικού Σινεμά. Να προσφέρουμε φιλοξενία στους νέους δημιουργούς  από την Ελλάδα που θα συρρεύσουν για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ. Να δημιουργηθούν Νεανικά «φόρουμ» γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών. Να προσφέρουμε δημιουργική γνώση μέσα από τα σεμινάρια στους νέους της πόλης μας. Να συνεχίσουμε σε καιρό κρίσης, τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων Φεστιβάλ.».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Ομάδων του ΤΕΙ  Λάρισας, αλλά και τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας των Artfools κ. Δήμητρα Μπαράτση, Στέλιος Σακκάς, Στέλλα Λιάκου, Ανδρομάχη Πλατσά και  Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

 

Τέσσερα χρόνια ανοδικής πορείας

Μετά από την επιτυχημένη πορεία των τεσσάρων χρόνων, το Νεανικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας έχει γίνει διεθνώς και πανελλαδικά γνωστό σαν ένα σοβαρό και άψογα οργανωμένο φεστιβάλ. 

Στόχος και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί περαιτέρω η Λάρισα σε κέντρο κινηματογραφικού ενδιαφέροντος,  όπου καινούργια ρεύματα στο χώρο του σινεμά θα βρουν χώρο προβολής, αλλά και να θα δοθεί βήμα στους νέους δημιουργούς ώστε να παρουσιάσουν τη φαντασία τους, τις ανησυχίες τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον.

Το δεύτερο στάδιο μετά το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ είναι το πρόγραμμα «Το Αrtfools φεστιβάλ ταξιδεύει» όπου όλες οι βραβευμένες ταινίες θα ταξιδέψουν και θα προβληθούν στις Θεσσαλικές και όχι μόνο πόλεις, καθώς και η έκθεση φωτογραφίας « Η άγνωστη Θεσσαλία».

Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι: ΄Αντα Σαρτζή, Χρύσα Βουλγαράκη, Εύη Μπεκίρη, Αργύρης Γιουρούκης, Ντίνα Σδράλλη, Νίκος Αρτινός, Άκυς Μητσιούλης και Γιώτα Φώτου. 

Οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα φέρουν τη Λάρισα στο επίκεντρο των δημιουργών και φίλων της Μεγάλης Οθόνης,  εκτείνονται χρονικά σε 9 ημέρες, ξεκινώντας στις 8 Φεβρουαρίου.  

Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει: Ελληνικό Διαγωνιστικό – Διεθνές Διαγωνιστικό και Μαθητικές ταινίες και κατά τις τρεις ημέρες που θα διαρκέσει θα γίνει μια πραγματική ζύμωση ιδεών πάνω στα νέα ρεύματα και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, που μέσω του κινηματογράφου, θα εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους.

 

Οι αριθμοί… μιλούν για το Φεστιβάλ Artfools

Η αποδοχή του 5ου Νεανικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, είναι πλέον γεγονός και από την αθρόα συμμετοχή ελληνικών και ξένων ταινιών μικρού μήκους:

• 50 Διεθνείς ταινίες έχουν δηλώσει για φέτος συμμετοχή και αντιπροσωπεύουν δημιουργούς από κάθε γωνιά της γης, (Θα προβληθούν 23)

• 64 ταινίες από την Ελλάδα από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη. (Θα προβληθούν 48)

• 20 Μαθητικές ταινίες από πολλά σχολεία της Ελλάδας. (θα προβληθούν και οι 20)

• 17 ταινίες μικρού μήκους με θέμα : « Η άγνωστη Θεσσαλία». (Θα προβληθούν 14)

• 180 Φωτογραφίες από το φωτογραφικό διαγωνισμό « Η άγνωστη Θεσσαλία». (Θα αναρτηθούν 30 )

• Πάνω από 5 σχολεία εκτός νομού Λάρισας, έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην προβολή της ταινίας τους στο Μαθητικό τμήμα του Φεστιβάλ την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, το πρωί, και θα παραμείνουν και το βράδυ για την απονομή.

• 30 και πλέον δημιουργοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραστούν στην προβολή της ταινίας τους κατά το τριήμερο 15,16,17 για να παρακολουθήσουν και την προβολή της ταινίας τους, την τελετή λήξης και την απονομή.

• Tρία σεμινάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας νεανικού σινεμά.

1. Σεμινάριο animation ( κινούμενα σχέδια),στο οποίο θα διδάξει τον τρόπο κατασκευής μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων η καθηγήτρια του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας κα Ελένη Μούρη. Η κυρία Μούρη θα εγκατασταθεί για 4 ημέρες στη Λάρισα για τις ανάγκες του σεμιναρίου. Το σεμινάριο έχει μεγάλη ζήτηση – έχουν δηλώσει πάνω από 40 άτομα  ενώ η δυνατότητα παρακολούθησης είναι 25 γι΄ αυτό και προσανατολιζόμαστε στην επανάληψή του αμέσως μετά το Φεστιβάλ.

2. Σεμινάριο δημιουργίας video clip με τον Παναγιώτη Κουντουρά, σκηνοθέτη ( Τμήμα κινηματογράφου  Σχολή καλών τεχνών Αριστοτελείου Παν/μίου ). Στο σεμινάριο έχουν ήδη δηλώσει 20 άτομα, αλλά υπάρχει δυνατότητα περισσοτέρων καθώς είναι ανοιχτό. Ο Παν. Κουντουράς θα μυήσει στην τέχνη της ανάδειξης ενός μουσικού κοματιού μέσα από την εικόνα και την τέχνη του κινηματογράφου.

3. Σεμινάριο « Πάμε γύρισμα». Με τον Στάμο Τσάμη – ηθοποιό και σκηνοθέτη. Βασικές αρχές και μυστικά μιας ταινίας μικρού μήκους.

Η παρακολούθηση στα σεμινάρια είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ εκτείνεται χρονικά σε 9 ημέρες, από  8 – 17 Φεβρουαρίου,  κατά τις οποίες θα λάβουν μέρος οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου

- Προφεστιβαλική συνάντηση των διοργανωτών, των εθελοντών και φίλων του φεστιβάλ, για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

- Από 11 μέχρι 16:00

- Σεμινάριο animation.Καθηγήτρια τμήματος γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας κ. Ελένη Μούρη

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου

- Πρωί από τις 11 μέχρι τις 16:00

- Σεμινάριο animation.Καθηγήτρια τμήματος γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας κ. Ελένη Μούρη

- Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 5 το ξημέρωμα

- Αφιέρωμα στον kult κινηματογράφο ταινιών τρόμου. Δυο θεματικές βραδιές, cult horror movies

5+1 ταινίες ανθολογίας του είδους, ο τρόμος στα άκρα, τόσο άκρα που θα πεθάνετε από τα γέλια

Αίθουσα: Μεταλλουργείο, Βενιζέλου 136

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου

- 19:00 Γαλλικό Ινστιτούτο - Προβολή ταινιών animation, από τους σπουδαστές του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου

- Αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

- ΄Εκτορας Λυγίζος .Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» Master class.  Συντονισμός Νίκος Αρτινός.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.

- Από τις 16:00 έως 19:00

Αφιέρωμα στην « ΄Αγνωστη Θεσσαλία». Προβολή ταινιών μικρού μήκους και έκθεση φωτογραφίας με το παραπάνω θέμα.

- 19:30 Βράβευση των νικητών του διαγωνισμού φωτογραφίας.

- 21:00  Διεθνές διαγωνιστικό.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 

- ΄Εναρξη 16:00

- Διεθνές διαγωνιστικό. Ελληνικό Διαγωνιστικό.

- 21:00 Ο Στέλιος Κούλογλου καλεσμένος του 5ου Νεανικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας θα μιλήσει για το συγκλονιστικό του ντοκιμαντέρ «Ολιγαρχία».

- Στέλιος Κούλογλου. Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Ολιγαρχία «Oligarchy» παρουσία του ιδίου και συζήτηση με το κοινό. «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. 

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

- Σεμινάριο video clip. Παναγιώτης Κουντουράς. Σκηνοθέτης

- Σεμινάριο : « Πάμε γύρισμα.». Στάμος Τσάμης. Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

- Διεθνές Διαγωνιστικό. Ελληνικό Διαγωνιστικό.

- Ο αγαπημένος του Ελληνικού κινηματογράφου, Νίκος Καλογερόπουλος θα είναι στην πόλη της Λάρισας καλεσμένος του 5ο Νεανικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας. Ο Νίκος Καλογερόπουλος είναι γνωστός από την κλασική πλέον ταινία « Μάθε παιδί μου γράμματα», την επιτυχημένη σειρά « Λούφα και Παραλλαγή» καθώς και άλλες πολλές επιτυχίες του. Επιλογή από τη φιλμογραφία του. Master class με τον καλλιτέχνη. Συντονισμός: Νίκος Αρτινός.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

- Πρωί Μαθητικό Διαγωνιστικό  

20 Μαθητικές ταινίες, πολλές από αυτές με μεγάλο ενδιαφέρον, θα προβληθούν στο μαθητικό και όχι μόνο κοινό. Αρκετές κινηματογραφικές ομάδες από σχολεία της Ελλάδας που συμμετέχουν έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν τόσο στην προβολή όσο και στη βράβευση την Κυριακή το βράδυ.( Γιαυτό και η προβολή των μαθητικών γίνεται Κυριακή πρωί).

- Απόγευμα από τις 16:30΄΄ 

Διεθνές διαγωνιστικό. Ελληνικό Διαγωνιστικό.

Μετά το διαγωνιστικό θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού, δύο ταινίες Λαρισαίων δημιουργών, μία της Νάνσυ Σπετσιώτη « Ουκ αν λάβοις» με πολλές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ  και μία σε πρώτη προβολή, « Το πέρασμα της Αχερουσίας», παραγωγή της κινηματογραφικής ομάδας artfools σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία Αποστόλη Σδράλλη.

- 20:30 Τελετή Λήξης.

Με πολλές εκπλήξεις και προσφορές για τα πρώτα βραβεία από επιχειρηματίες της Λάρισας. Ο σκηνοθέτης ΄Ακυς Μητσούλης υπόσχεται μια ευχάριστη βραδιά  με μουσική και stand up, για όλους νικητές ή όχι.

- Απονομή Βραβείων.

Θα απονεμηθούν τα βραβεία όλων των διαγωνιστικών τμημάτων, δηλαδή : Των ταινιών μικρού μήκους « Η άγνωστη Θεσσαλία», του Μαθητικού διαγωνιστικού, του Διεθνούς διαγωνιστικού και τέλος του Νεανικού Διαγωνιστικού.

- Μετά την απονομή μικρή δεξίωση με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι για τους καλεσμένους μας και όσους θα ήθελαν να ευχηθούν και στο 6ο Νεανικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας.

Οι ώρες προβολών κάθε ημέρας θα ξεκινούν στις 16:00΄

Τα αφιερώματα και τα master class θα ξεκινούν στις 21:00 ( περίπου)

Η τελετή απονομής θα  ξεκινήσει στις 20:30.

Κατηγορία Πολιτισμός

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Συνέλευση H Συντονιστική Γραμματεία της ΠΑΣΚ - καθηγητών Β/θμιας Εκπ/σης καλεί τους φίλους…
Φοβήθηκε Τα Τρακτέρ Κάποιοι κακεντρεχείς σχολιάζοντας την αναβολή της επίσκεψης Βενιζέλου στη Λάρισα σημείωναν ότι…
Εξαντλήθηκαν Τα Περιθώρια Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου
Ξεσηκώνονται Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί…
Σούπερ Μάρκετ Ανοησιών «Δεν ήξερα ότι τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν και με όρους εταιρειών δημοσκοπήσεων.…
Σχόλια
Ο Προϋπολογισμός Της Περιφέρειας Ως Εργαλείο Πολιτικής Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος διαφανούς…
Απλώς Ένα Κακό Όνειρο… Έβλεπα έναν εφιάλτη λέει… Ζούσα…
Η Κρίση Στην Ελλάδα Και Στην Ευρωζώνη Ομιλία Φ. Σαχινίδη Στη Σοσιαλιστική…
Είμαι Και Γω Φίλος Του Αλέξη Γρηγορόπουλου Ο Νίκος Ρωμανός ήταν φίλος…
Η Χαμένη Διετία Της Περιφέρειας Θεσσαλίας Του Απ. Παπατόλια επικεφαλής της…
Απόψεις
By SDGSEO

Τηλεόραση

HomeΠολιτισμοςΚέντρο Νεανικού Σινεμά Η Λάρισα Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων