Σαββατο 2 Μαϊου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ματωμένη Πρωτομαγιά Στην Κωνσταντινούπολη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Επεισόδια και ένταση σημάδεψαν και φέτος τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ώστε να σκορπίσει το μεγάλο μπλοκ διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην συνοικία Μπεσίκτας, με στόχο να βαδίσει προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των περίπου 1.500 διαδηλωτών και των Αρχών, με την Αστυνομία να δηλώνει διατεθειμένη να επιτρέψει σε μια ομάδα 300 έως 500 ανθρώπων να εισέλθει ειρηνικά στην Ταξίμ, αλλά τους διαδηλωτές να αντιτείνουν πως θέλουν να κινηθούν ενωμένοι, ως σύνολο.

Σύμφωνα πάντως με τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk, η απόφαση των αστυνομικών να διαλύσουν το πλήθος αιφνιδίασε καθώς οι διαδηλωτές είχαν ήδη αποφασίσει να απομακρυνθούν ειρηνικά χωρίς να κινηθούν προς την κεντρική πλατεία.

Πολλοί είναι και οι τραυματίες, ανάμεσά τους και τρία μέλη της τουρκικής Βουλής. Τηλεοπτικά πλάνα από την περιοχή της Μπεσίκτας δείχνουν έναν διαδηλωτή να φέρει τραύματα από μαχαίρι και να κείτεται στο έδαφος ενώ στο σημείο καταφθάνουν ασθενοφόρα.

Νωρίτερα, η Αστυνομία επενέβη βίαια ώστε να σκορπίσει ομάδα διαδηλωτών του Κομουνιστικού Κόμματος που κατόρθωσε να εισχωρήσει τρέχοντας στην Ταξίμ.

Η Κωνσταντινούπολη θυμίζει πολιορκημένη πόλη, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, κιγκλιδώματα να περικλείουν την Ταξίμ, και σημεία ελέγχου να έχουν τοποθετηθεί σε οδικές αρτηρίες. Παράλληλα, μεγάλες αλλαγές υπάρχουν στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς.

Η κυβέρνηση είχε απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων πως δεν θα επιτρέψει μαζικές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά.

«Δεν θέλουμε να ‘κλείσουμε’ την Πρωτομαγιά για οποιονδήποτε. Το αντίθετο, προσπαθούμε να την κρατήσουμε ανοιχτή τους πάντες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε σήμερα Παρασκευή από την Άγκυρα ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα επέκρινε διεθνή μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως δεν κάλυψαν με τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες στη Βαλτιμόρη με τον ίδιο ζήλο που είχαν επιδείξει κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που συντάραξαν την Τουρκία το 2013.

Χθες Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε πως κάθε προσπάθεια διοργάνωσης μαζικών κινητοποιήσεων θα ερμηνευθεί από την κυβέρνηση ως απόπειρα να «προκληθεί χάος».

Η Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα με πολύ ισχυρό συμβολισμό στην Τουρκία, αφότου 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του 1977 στην Ταξίμ.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία Κόσμος

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΚοσμοςΜατωμένη Πρωτομαγιά Στην Κωνσταντινούπολη Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων