Κυριακη 26 Ιουλιου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Πανελλαδικών …«Χρωμοσωμικές Ανωμαλίες»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(85 ψήφοι)

Tης Μαρίας Πινάκα (Μοριακή Βιολόγος)  


Το συγκεκριμένο άρθρο συντάχθηκε με αφορμή την κουβέντα που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, μεταξύ  μαθητών της Γ’ λυκείου και (εκπαιδευτικών) βιολόγων….

Όντως κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων στο εν λόγω μάθημα, τα οποία για την επίλυση τους απαιτούσαν πολύ καλή και σε βάθος γνώση των εννοιών που περιέχονται στο σχολικό εγχειρίδιο και επιπλέον, ευχέρεια στην επίλυση ασκήσεων.
Σημειωτέον ότι η δυνατότητα εμβάθυνσης στη σύγχρονη Μοριακή Βιολογία καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη στις δύο ώρες εβδομαδιαίως που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο μάθημα είτε στο σχολείο είτε στο φροντιστήριο.

Σχετικά με τα ερωτήματα Δ2, Δ3 και Δ4….

Δ2. 4 ή 6 γαμέτες;
Ο αριθμός των γαμετών που εν τέλει προκύπτουν (4 ή 6) προκαλεί σύγχυση, καθώς για τους εξεταζόμενους (για τους οποίους προορίζονται τα θέματα), με τη γνώση που μπορούν να αντλήσουν από το σχολικό βιβλίο, είναι 4, ενώ για τους βιολόγους, 6. Μήπως διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι μαθητές της Γ’ λυκείου δεν είναι βιολόγοι και επομένως, δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν την πιθανότητα δημιουργίας των γαμετών Αα και Ββ καθώς ο τρόπος δημιουργίας τους δεν περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο;

Δ3. 100% ή 50%;
Οι γονότυποι ΑαΒΒ και ΑΑΒβ επίσης τυγχάνουν πολλαπλών ερμηνειών, φαινοτυπικά, καθώς, πάντα με βάση το σχολικό εγχειρίδιο, δεν αναφέρεται πως ενδέχεται να επηρεαστεί ο φαινότυπος αυτών των απογόνων σε περίπτωση μετατόπισης. Στο συγκεκριμένο ερώτημα τα ποσοστά 100% ή 50% (μετά από διόρθωση!) θα μπορούσαν υπό περιπτώσεις να είναι σωστά! Ας μην ξεχνάμε πως η δομική χρωμοσωμική ανωμαλία στην οποία αναφέρονται, αφορά πολύ μικρή ποσότητα γενετικού υλικού (μικρός αριθμός βάσεων!), το οποίο, ωστόσο, παραμένει ποσοτικά αναλλοίωτο, και είναι αβέβαιο πως επηρεάζεται ο φαινότυπος των ατόμων που τις φέρουν.
Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί πως, όπως πολύ σωστά παρατήρησαν πολλοί μαθητές, μια αλλαγή μικρού αριθμού βάσεων είναι πρακτικά αδύνατο να διαγνωστεί μέσω της μελέτης καρυότυπου, το οποίο οι εξεταζόμενοι καλούνται να κάνουν στο Δ3 ερώτημα!

Δ4. Έλλειψη, διπλασιασμός ή απλά…..μετατόπιση;
Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των 5 διαφορετικών ειδών δομικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών που αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο (έλλειψη, διπλασιασμός, αναστροφή, μετατόπιση και αμοιβαία μετατόπιση). Οι απαντήσεις, που έχουν δημοσιευτεί, προκαλούν περαιτέρω προβληματισμό καθώς παρατίθενται όλες, λίγο - πολύ, οι δομικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, παρότι η μετατόπιση και η αμοιβαία μετατόπιση εξηγούν επαρκώς το είδος της αλλαγής  που συνέβη.

Συνολικά, οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές της Γ’ λυκείου θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, ως ένα σημείο, στα ερωτήματα του Δ θέματος βασιζόμενοι στη γνώση που παρέχει το σχολικό βιβλίο. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση, που ενδεχομένως ληφθεί υπόψη, θα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική και μη απαιτούμενη!


Ετικέτες Πανελλαδικές    βιολογια    πινακα   
Κατηγορία Σχόλια
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 21:02

Σχετικά Άρθρα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου κωςτας Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 15:29 δημοσιεύθηκε από κωςτας

    Επιτέλους,κάποιος που λεει τα πράγματα όπως ειναι , στις εξετασεις γράφουν μαθητές και οχι βιολόγοι.Τα παιδια διδάσκονται συγκεκριμένα πράγματα με βάση το σχολικό βιβλίο και δεν ειναι υποχρεωμένα να έχουν γνώσεις βιολόγων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξόδου Της Ελλάδας Από Την Κρίση Tου Αβέλλα Ν. Μιχαήλ, Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών – Αστυνομικός
Η Επόμενη Μέρα………. Tης Μαρίας Γαβαλά, Μέλος Του ΓΠ Θεσσαλίας Του ΚΚΕ
Μέσα Στο Ευρώ Με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος – Πρώην Νομάρχης)
''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Η «Ελπίδα» Που Οδηγεί Στο Διχασμό *Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου - Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου
Σχόλια
By SDGSEO

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤελευταία ΝέαΣχόλιαΠανελλαδικών …«Χρωμοσωμικές Ανωμαλίες» Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων