Παρασκευη 26 Ιουλιου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Μία Και... Μισή Πορεία Για Την Πρωτομαγιά Στη Λάρισα (φωτο)

Μαϊ 02, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί να είχαν προκηρυχθεί δύο συγκεντρώσεις για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα, όμως τελικά έγινε μία και... μισή.

Σαφώς μεγαλύτερη σε όγκο και παλμό η συγκέντρωση και η πορεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ. Για ακόμη μία φορά υποδεέστερη η συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η πορεία του ΠΑΜΕ δεν ολοκληρώθηκε στην πλατεία Νομαρχίας, αλλά συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, όπου και έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Λίγο μετά τις 10 π.μ. ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΕΚΛ και του ΠΑΜΕ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, όπως επίσης σπουδαστές και μαθητές για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές.

«Η απεργία και η συγκέντρωση μας, αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στη σκληρή ταξική επίθεση και απόδειξη ότι το ταξικό εργατικό κίνημα είναι εδώ, μάχιμο, παρά τις προσπάθειες των αστών, των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους υπηρετών για να ξεμπερδέψουν μ’ αυτό.

Με την σημερινή απεργία και την συγκέντρωσή μας εδώ και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της για την κοινωνική της απελευθέρωση. Μέρα τιμής στους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς φασίστες, που αποτελούν τα πρότυπα των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο κ. Τσιαπλές.

«Τα μεγάλα δεινά που προκαλεί στη ζωή μας ο καπιταλισμός, η βαθιά και αξεπέραστη κρίση του, οι βάρβαρες πολιτικές διαχείρισης του, η δολοφονική επίθεση των μεγαλοτσιφλικάδων και των μπράβων τους στη Μανωλάδα, ενάντια στους σύγχρονους δούλους μετανάστες που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, αποδείχνουν πόσο επίκαιρο και σωστό είναι το σύνθημα που προτάξαμε για την φετινή πρωτομαγιά: Oι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.

Είναι επίκαιρο και αναγκαίο, για να βάλουμε τέλος στη μάστιγα της ανεργίας που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, με 1,5 εκατομμύριο συναδέλφους μας στο περιθώριο, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την ζωή, τις καθημερινές απολύσεις, από τις Κατασκευές, την Ένδυση, το Μέταλλο, τους Ξυλουργούς, τον Επισιτισμό, τα Πλαστικά, τα Σ-Μ Λάρισα, τα Πράκτικερ, τα ΚΑΡΦΟΥΡ, τα ΚΤΕΛ, την ΑΡΩΓΗ, το ANIMUS και πολλούς ακόμα χώρους δουλειάς, τώρα και στο Δημόσιο» συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΚΛ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να δεχτούμε να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι στον 21ο αιώνα, με ευκαιριακά 2μηνα και 5μηνα απασχόλησης, με άθλιους μισθούς των 490 και 427 ευρώ μικτά, κάτω δηλαδή και από τον κατώτερο μισθό, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν μαζί με τη Ν.Δ και τη ΔΗΜΑΡ στο πολυνομοσχέδιο, τάχα για να αντιμετωπισθεί η ανεργία που γεννά το σύστημα που υπηρετούν με την πολιτική τους, με τα συσσίτια και την δήθεν ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών μας και όσων τους στηρίζουν. Είναι πρόκληση οι βιομήχανοι που απολύουν καθημερινά, επιβάλουν ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών, να μοιράζουν τρόφιμα σ’ αυτούς που καταδίκασαν στην ανεργία και τη φτώχεια».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, η οποία ολοκληρώθηκε στην πλατεία που φέρει το όνομα του εκτελεσθέντος προέδρου του ΕΚΛ Τάκη Γαργαλιάνου. Στην προτομή που υπάρχει εκεί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, κομμάτων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια.

Στις 11 π.μ. ξεκίνησε η συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ταχυδρομείου, όπου όμως παραβρέθηκαν μερικές δεκάδες συνδικαλιστές. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, αλλά και στις μεταβολές που καταγράφοντας εξαιτίας τις εφαρμογής των μνημονίων. Οι συγκεντρωμένοι, μετά το τέλος της ομιλίας και την έγκριση του ψηφίσματος, έκαναν σύντομη πορεία στους κεντρικούς δρόμους και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Νομαρχίας, όπου κατέθεσαν στεφάνια.

Ετικέτες πρωτομαγιά    Λάρισα    ΠΑΜΕ    ΑΔΕΔΥ    ΓΣΕΕ   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 22:42 Διαβάστηκε 118 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Αυτοί Δεν Είναι Έλληνες...  Τι σχέση έχουν οι πολιτικοί που με την υπογραφή τους ξεπούλησαν την…
Nα Πουλάς, Αλλά Και Να Κερδίζεις Την εβδομάδα που έφυγε δυο σπουδαίοι επαγγελματίες αθλητές αποφάσισαν να αφήσουν τον…
Η Μεγάλη Ώρα Για Την Πατρίδα... Απόψε θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο. Το Πολυνομοσχέδιο…
Παραπονάκια Στον Απόηχο Της Παράστασης "Βαφτίσια" Μπορεί να μην έπεφτε καρφίτσα χθες το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ όπου…
Ανέκδοτο: Ο Λαρισαίος Και Ο Αθηναίος Τρακαρει ένας αθηναίος με ένα λαρισαίο. Γυρνάει ο αθηναίος στο σπίτι και…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΜία Και... Μισή Πορεία Για Την Πρωτομαγιά Στη Λάρισα (φωτο) Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων