Τριτη 17 Ιουνιου 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Ηχηρό Και Ομόφωνο ''Όχι'' Στα Μεταλλαγμένα – Την Απόφαση Θα Μεταφέρει ο Αγοραστός Στον Υπουργό Γ. Μανιάτη

Ιουν 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ένα ηχηρό και ομόφωνο «όχι» στην  καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο) ήταν η θέση όλων των φορέων της Θεσσαλίας που

κλήθηκαν και έδωσαν το παρόν στη σύσκεψη της διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. 

 

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου των μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών – μελών της ΕΕ η οποία στις 12 Ιουνίου συνεδριάζει με σκοπό να επικυρώσει τη πρόταση να επιτραπεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων – μεταλλαγμένων οργανισμών στο ευρωπαϊκό έδαφος και να εναπόκειται σε κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ η δυνατότητα ανακίνησης διαδικασίας απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων φυτών. 

 

 

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το «ΟΧΙ» που είπαν όλοι σήμερα και η απόφαση που λήφθηκε θα μεταφερθεί στον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη και θα τον πάρει άμεσα τηλέφωνο για να τον ενημερώσει. 

Ο περιφερεάρχης Θεσσαλίας τόνισε πως πρέπει να παρθεί μια απόφαση για να πούμε ένα ηχηρό «όχι» και την απόφαση να την στείλουμε σε όλους τους αποδέκτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς πως αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες θα είναι πρακτικά αδύνατο να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων στις άλλες κοινοτικές χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση των μεταλλαγμένων. Δεν μπορείς εδώ να επικαλεστείς λόγους δημόσιας υγείας ή λόγους καταστροφής περιβάλλοντος, αλλά λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημοσίας τάξης και λόγους χωροταξίας ή χρήσης γης. Δηλαδή σου αφαιρεί ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα. 

Θα πρέπει να υπάρξει και μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από δυναμικό κόσμο, από καταναλωτές, αγρότες, το πανεπιστήμιο κλπ. Για να δώσει επιχειρήματα, και να πάρουμε την πρωτοβουλία να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των περιφερειών, διότι αγροτικός κόσμος υπάρχει σε όλη την Ελλάδα».

 

Διαφωνίες και Υψηλοί Τόνοι

 

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε: «Η κουβέντα αυτή γίνεται στα πλαίσια της ήδη δρομολογημένης απόφασης της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών περιβάλλοντος για το άνοιγμα των αγορών στην ουσία, την διείσδυση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την προϋπόθεση την διαπραγμάτευση των κρατών μελών και τις πολυεθνικές. Και αυτή θα επικυρωθεί σε λίγες μέρες σε επίπεδο ΕΕ. Θεσμικά το 2003 επίσημα, η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο των μεταλλαγμένων 

Στην επικράτειά της. Τα ζητήματα είναι πολιτικά. Τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο τότε ΣΥΝ στην ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα, συνέπλευσαν υπέρ της συνύπαρξης καλλιεργειών μεταλλαγμένων και μη». 

Στο σημείο αυτό υπήρξαν διαφωνίες από τους κ.κ. Μουτσινά και Γελαλή και οι τόνοι ανέβηκαν. 

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρης Μουτσινάς τόνισε πως είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την επιβίωση της αγροτιάς την υγεία και την δημοκρατία μας και είπε πως ουσιαστικά πρόκειται για βιασμό των φυτών και των ζώων».

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής τόνισε πως «Η κυβέρνηση ευθύνεται για όλο αυτό και θα έπρεπε να αντισταθεί διότι είναι αντίθετη με την βούληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Σαν ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». 

 

Επίσης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, σημείωσε ότι φυσικά διαφωνεί με τα μεταλλαγμένα και ότι το πρόβλημα έχει νομικές πτυχές και υπάρχει περιθώριο προσφυγών. Μπορούν, είπε να επέμβουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια οι δικηγορικοί σύλλογοι που πρέπει να συνεργαστούν πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Ποιοι Παραβρέθηκαν 

Την σύσκεψη συντόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και σε αυτή συμμετείχαν οι κ.κ: οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Χρήστος Καλομπάτσιος, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολάτος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Χρήστος Σιδερόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Βαγγέλης Μπούτας, Δημήτρης Κουρέτας και Δημήτρης Μητσιούλης, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Μπέμπης, Απόστολος Μπίλλης, Γιώργος Λαδόπουλος, Νίκος Λιούπας, Γιώργος Σάκκας και Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, ο γεν. γραμματέας του εργατικού κέντρου Λάρισας Πάρις Λιόλιος, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώσεων αγροτών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

Η Εισήγηση Αγοραστού 

 

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αφού παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει η αιρετή Περιφέρεια τα 3,5 τελευταία χρόνια με σκοπό την ενίσχυση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Θεσσαλία, με μία σειρά από ενέργειες όπως το θεσσαλικό καλάθι, η ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ κλπ., τόνισε ότι η θεσσαλική πεδιάδα είναι ένα κλειστό οικοσύστημα και ο κίνδυνος είναι ορατός μέσω της επιμόλυνσης να καταστραφεί η βιοποικιλότητά της, που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. 

 

«Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να πάρουμε μια απόφαση με αποδέκτες όλους όσους μεθαύριο θα κληθούν να αποφασίσουν στα αρμόδια όργανα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εμείς δεν θα αφήσουμε το θεσσαλικό κάμπο, το περιβόλι της Ευρώπης να μετατραπεί σε εργαστήριο των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας και οι Θεσσαλοί να γίνουν ερήμην τους συμμέτοχοι σε διατροφικά πειράματα. Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος και αν ψηφιστεί η καλλιέργεια και διακίνηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο ευρωκοινοβούλιο-ελπίζω πως όχι- τότε θα προετοιμαστούμε για τη νομική και τεχνοκρατική υπεράσπιση της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ, ώστε να αντικρούσουμε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και σπόρων στη θεσσαλική πεδιάδα».

 

Ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες, όπως έχουν επισημάνει διακεκριμένοι επιστήμονες, επιφέρουν οι Γ.Τ.Ο.:

 

1. Ασφάλεια

Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή, πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σχέση με καρκίνο ή άλλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία

Κίνδυνοι για το περιβάλλον: Ανεπιθύμητη μεταφορά  ΓΤ χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους, απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο, άγνωστες επιδράσεις σε μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς του εδάφους

 

2. Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων

Υπάρχει ο κίνδυνος, μερικές πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω πνευματικών δικαιωμάτων

Αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες

Εκμετάλλευση από τις πιο αναπτυγμένες χώρες των φυσικών πόρων άλλων πιο αδύνατων χωρών

 

3. Ηθικά προβλήματα

Επέμβαση στους γενετικούς μηχανισμούς της φύσης και παραβίαση των εσωτερικών αξιών φυσικών οργανισμών

Ανάμειξη γονιδίων από βιολογικά διαφορετικούς οργανισμούς

Αντίθεση για την κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης που περιέχουν ζωικά γονίδια και αντίθετα

 

4. Προβλήματα σήμανσης

Σε μερικές χώρες δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται πάνω στα προϊόντα κατά πόσο προέρχονται από ΓΤΟ

Η ανάμειξη ΓΤΟ και μη ΓΤΟ προϊόντων δυσκολεύει τις προσπάθειες σήμανσης αναφορικά με την προέλευση και το είδος των προϊόντων

 

5. Προβλήματα για την κοινωνία

Δεδομένου ότι είναι οι περισσότερο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες που ελέγχουν την τεχνολογία των ΓΤΟ , υπάρχει ο κίνδυνος στρέβλωσης και τα νέα προϊόντα θα αναπτύσσονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των πλουσιοτέρων χωρών.

 

«Μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τον αγροτικοδιατροφικό τομέα της περιοχής μας, που παράγει αποδεδειγμένα εξαιρετικά προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας για ελευθερία επιλογής. Υποστηρίζουμε την επιβίωση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων μας. Δεν είμαστε άκριτα κατά της βιοτεχνολογίας και της εξέλιξης. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα όταν αυτή εφαρμόζεται σε κλειστούς και προστατευμένους χώρους όπως τα εργαστήρια, με αποτελεσματικές συνθήκες συγκράτησης και με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ώστε να αποκλείεται η τυχαία διαφυγή ΓΤΟ, και είναι διαφορετικό πράγμα να εισάγονται γενετικώς τροποποιημένα φυτά ή ζώα στο ανοικτό περιβάλλον, τα οποία πολλαπλασιάζονται ή διαδίδονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και μη αντιστρέψιμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις με αυτήν. Καλώ όλους τους Θεσσαλούς, τους επιστημονικούς φορείς, τους αγρότες και τα επιμελητήρια να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ώστε να θωρακίσουμε το θεσσαλικό κάμπο».

 

 

Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 21:53

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

"Ζητείται Σοσιαλδημοκρατία - Η Κεντροαριστερά Δεν Μπορεί Να Υπάρξει Χωρίς Κοινή Ιδεολογική Ταυτότητα" Των Φίλιππου Σαχινίδη, βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ-πρώην Υπουργός και Γιώργου Σιακαντάρη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας…
Η Άλωση Της Πόλης Και Οι Σαρακατσάνοι Του Στυλιανού Παν. Σούρλα (Δικηγόρος Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. τ. Πρόεδρος Συνδέσμου…
Ωράια Η Πλάκα, Αλλά Όχι Με Την Χώρα Το βασικό σύνθημα από το τηλεοπτικό σποτ της ΟΝΝΕΔ για τις Ευρωεκλογές,…
"Υποσιτισμένος Ιστορικά Ο Κ. Θεόδωρος Πάγκαλος" Του Γιώργου Παναγιωτάκη, Συγγραφέα - Ιστορικού Ερευνητή
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΗχηρό Και Ομόφωνο ''Όχι'' Στα Μεταλλαγμένα – Την Απόφαση Θα Μεταφέρει ο Αγοραστός Στον Υπουργό Γ. Μανιάτη Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων