Πεμπτη 22 Αυγουστου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Η Παχυσαρκία Αυξάνει Τον Κίνδυνο Οστεοπόρωσης

Ιουλ 16, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέχρι σήμερα οι παχουλοί θεωρούσαν ότι είχαν ένα πλεονέκτημα έναντι των αδύνατων: το πάχος τους παρείχε προστασία από την οστεοπόρωση. Νέα έρευνα καταρρίπτει αυτή την ευρέως διαδεδομένη άποψη.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει» επισημαίνει η ακτινολόγος  Dr Mirriam Bredella αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης που κατέληξε στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία δεν προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι με υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ, το μυϊκό ιστό και το αίμα είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών γεγονός που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στο συσχετισμό μεταξύ σπλαχνικού λίπους και οστικής πυκνότητας. Η συγκεκριμένη έρευνα ωστόσο που διενεργήθηκε σε 106 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες 19-45 ετών εστίασε στο λίπος του μυελού των οστών.

Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές χωρίς ακτινοβολία για την ακριβή μέτρηση του λίπους των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με το περισσότερο λίπος στο μυϊκό ιστό και το ήπαρ, ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών.

Παρατήρησαν επίσης ότι όσο υψηλότερες ήταν οι τιμές της καλής χοληστερίνης HDL τόσο χαμηλότερες εκείνες του λίπους στο μυελό των οστών, ενώ με τα τριγλυκερίδια ίσχυε το αντίστροφο. Οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συσχετίζονταν με υψηλές τιμές λίπους στο μυελό των οστών.

«Το λίπος στο μυελό των οστών αποδυναμώνει τα οστά» επισημαίνει η Dr Bredella. «Εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι γεμάτη λίπος δεν θα είναι και τόσο δυνατή». Η ειδικός υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.

 

Πηγή: vita.gr

Ετικέτες Παχυσαρκία    οστεοπορωση   
Κατηγορία Υγεία

Σχετικά Άρθρα

  • Πρώτη Η Ελλάδα Στην Παιδική Παχυσαρκία

    Από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης συγκεντρώνει η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με την τελευταία πρόσφατη

  • Παιδική Παχυσαρκία: 5 Ναι Και 5 Όχι

    «Θες δίαιτα», «Πρόσεχε τι τρως», «Έχεις παχύνει»... Aν έχετε φτάσει στο σημείο να λέτε αυτές τις κουβέντες καθημερινά στο παιδί σας, τότε έχει έρθει ο καιρός να ασχοληθείτε πιο ουσιαστικά με το πρόβλημα των περιττών του κιλών. H αντιμετώπιση του παχύσαρκου παιδιού είναι πολύπλευρη και απαιτεί πάνω από όλα το δικό σας καλό παράδειγμα.

  • Το Παράδοξο Της Παχυσαρκίας

    Διαβήτης τύπου 2, υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, υπέρταση... Οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει ότι οι καταστάσεις αυτές συνδέονται με την παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, τα περιττά κιλά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πλήθος νοσημάτων με προεξάρχοντα τα καρδιαγγειακά και τον διαβήτη τύπου 2, ενώ ενοχοποιούνται ακόμη και για ορισμένες μορφές καρκίνου. Η παχυσαρκία σχετίζεται με τη διατάραξη του μεταβολικού προφίλ (δηλαδή τις τιμές της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου), ενώ η απώλεια βάρους με την εξισορρόπησή του. Και όμως, σε αυτό το «παζλ» υπάρχουν κομμάτια που δεν «κολλούν». Μήπως τελικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα περιττά κιλά δεν είναι και τόσο επικίνδυνα; 

  • Δωρεάν Προληπτικοί Έλεγχοι Για Οστεοπόρωση Στη Λάρισα


    Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Δράσεων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Αυτοί Δεν Είναι Έλληνες...  Τι σχέση έχουν οι πολιτικοί που με την υπογραφή τους ξεπούλησαν την…
Nα Πουλάς, Αλλά Και Να Κερδίζεις Την εβδομάδα που έφυγε δυο σπουδαίοι επαγγελματίες αθλητές αποφάσισαν να αφήσουν τον…
Η Μεγάλη Ώρα Για Την Πατρίδα... Απόψε θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο. Το Πολυνομοσχέδιο…
Παραπονάκια Στον Απόηχο Της Παράστασης "Βαφτίσια" Μπορεί να μην έπεφτε καρφίτσα χθες το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ όπου…
Ανέκδοτο: Ο Λαρισαίος Και Ο Αθηναίος Τρακαρει ένας αθηναίος με ένα λαρισαίο. Γυρνάει ο αθηναίος στο σπίτι και…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΥγείαΗ Παχυσαρκία Αυξάνει Τον Κίνδυνο Οστεοπόρωσης Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων