Παρασκευη 22 Μαϊου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Οι Τρεις Μεγάλες Ανατροπές Στην Ελλάδα Και Το Εξωτερικό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ζούμε σε περίοδο ανατροπών στο εσωτερικό των κομμάτων, της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Το βλέπουμε κυρίως στις δημοσκοπήσεις, το

υποψιαζόμαστε από τις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων και αχνοφαίνεται στις σχέσεις με τους πιστωτές.

Καταλύτης η αποδοχή της νέας κυβέρνησης και πρωτίστως του Αλέξη Τσίπρα από ευρύτερες κοινωνικές μάζες. Η συμπεριφορά και η στάση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έδωσε τη δυνατότητα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει άλλους πολιτικούς χώρους και σε ορισμένες περιπτώσεις να κερδίσει έστω και μόνο τη συμπάθεια πολιτών που προεκλογικά κανένας –ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ν.Δ. ή τα άλλα κόμματα- είχε διανοηθεί.

 

Το συναισθηματικό στοιχείο της αποκατάστασης της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας του Ελληνα πολίτη αποδεικνύεται τελικά περισσότερο ισχυρό από όσο μπορούσαν να το εκτιμήσουν προεκλογικά.

Το αντιλήφθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και γι' αυτό η τακτική τους επικεντρώνεται πλέον στην αποδόμηση της στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με το κύριο επιχείρημα ότι η τρόικα είναι εδώ και πως το μνημόνιο συνεχίζεται έστω με άλλη ονομασία.

 

Προς το παρόν η επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν μπορεί να ανατρέψει την εικόνα και τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

 

Ετσι, ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιεστικές ανάγκες στο σκέλος της ρευστότητας, τις διογκούμενες δυσκολίες στην οικονομία και την αγορά,  έχουν ακόμα την άνεση να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις χάρη στην αποδοχή των πολιτών. Το πόσο θα διαρκέσει η στήριξη θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη δράση της κυβέρνησης. Βλέπετε έχει στα χέρια της την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων.

 

Το πρώτο που βλέπουμε από το νέο πολιτικό τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είναι πως έχει πλέον εγκαταλειφθεί η θεωρία της "αριστερής παρένθεσης".  Η διάψευση της προσδοκίας του Αντώνη Σαμαρά και του στενού του επιτελείου προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατίζει τη θέση του αρχηγού της και ενδυναμώνει τη φωνή και τη δράση των δελφίνων. Προς το παρόν η καραμανλική πτέρυγα και ο πρώην πρωθυπουργός τηρούν στάση αναμονής αφού δεν θα ήθελαν να χρεωθούν κατηγορίες για υπονομευτική δράση. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο χρόνος εργάζεται γι΄ αυτούς. Οσο η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, τόσο το εσωκομματικό περιβάλλον θα γίνεται ευνοϊκό για τους σχεδιασμούς των καραμανλικών.

 

Σήμερα η αντιπολίτευση είναι πολύ αδύναμη και αδυνατεί να προτάξει ισχυρό αντιπολιτευτικό έργο που θα αποδομήσει την κυβέρνηση. Αδυνατεί ακόμα και να χαράξει κάποιες γρατσουνιές στο προφίλ του πρωθυπουργού, οποίος έχει την πλήρη κυριαρχία στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων.

 

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης αλλάζει και τις ισορροπίες στο εξωτερικό και μεταξύ των πιστωτών. Οσο περνά ο καιρός τόσο η Γερμανία και οι συμμαχικές της δυνάμεις διαπιστώνουν πως δυσκολεύει πολύ περισσότερο από όσο υπολόγιζαν η άσκηση ασφυκτικής πίεσης στην κυβέρνηση με στόχο την ανατροπή της, που πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλου επιθυμούν και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τα μηνύματα από την αποδοχή του κόσμου που φτάνουν συμπυκνώνονται και έχουν κοινό παρονομαστή την εκτίμηση πως οι φίλιες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και αν ανατραπεί η κυβέρνηση από την ασφυκτική πίεση και το κλείσιμο της ρευστότητας, δεν πρόκειται να επωφεληθούν, αλλά σε περίπτωση εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του θα ενισχυθούν πολύ περισσότερο, ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες εκλογές

Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης τους οδηγεί σε σταδιακή αλλαγή της στάσης τους, σε νέες προσεγγίσεις του ελληνικού ζητήματος. Αλλαγές που τώρα κυοφορούνται και δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει.

 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε τον αμερικανικό παράγοντα, τη γεωπολιτική θέση της χώρας, την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας, ώστε να συμπληρωθούν οι παράγοντες που ωθούν τους Γερμανούς σε επαναπροσεγγίσεις του ελληνικού ζητήματος. Ο γεωπολιτικός παράγοντας που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει εκτός διαπραγμάτευσης, ενισχύεται διαρκώς όσο η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή διογκώνεται και όσο η Τουρκία ροκανίζει και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των συμμάχων της.

 

Η τρίτη μεγάλη ανατροπή επέρχεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αποδοχή της νέα κυβέρνησης και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα από ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αδυνατίζει ντε φάκτο τις θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Οι αμφισβητίες γνωρίζουν και αν δεν γνωρίζουν οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν, πως στον Αλέξη Τσίπρα οφείλουν τη θέση τους στο σημερινό πολιτικό τοπίο.

 

Σε περίπτωση αντίδρασης που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε ανατροπή της κυβέρνησης εκ των έσω (πράγμα που δεν φαίνεται καθόλου στον ορίζοντα) και διενέργεια νέων εκλογών, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως σε νέες εκλογές οι συνιστώσες που θα βρίσκονται εκτός της ομπρέλας του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέληγαν και εκτός Βουλής, καθώς και στο περιθώριο του πολιτικού παιχνιδιού.

 

Διαπίστωση που οδηγεί τους εν δυνάμει αντιδρώντες σε δεύτερες σκέψεις, σε ρητορικού χαρακτήρα αντιδράσεις και συμβιβασμούς που διαφορετικά δεν θα ήταν αποδεκτοί.

Πηγή: newsit.gr

 

Ετικέτες Ελλάδα    Εξωτερικό    ανατροπες   
Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Σχέδιο ''Οικειοθελούς'' Συμμόρφωσης Για... Αμελείς Φορολογούμενους Νέο σχέδιο ''οικειοθελούς'' συμμόρφωσης ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών έτσι ώστε να εισρεύσει…
Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΟι Τρεις Μεγάλες Ανατροπές Στην Ελλάδα Και Το Εξωτερικό Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων