Κυριακη 15 Σεπτεμβριου 2013

Νικήτας, Βησσαρίωνας

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Πολλοί Μνηστήρες Για Τη Θέση Του Δημάρχου Λαρισαίων – Όλο Το Παρασκήνιο

Ιουν 06, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί στο προσκήνιο να επικρατεί μια περίεργη νηνεμία, αλλά στο παρασκήνιο είναι όλο και πιο έντονες οι κινήσεις

με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες δημοτικές εκλογές του Δήμου Λαρισαίων.

Άλλωστε, αυτή τη φορά όλοι οι διαφαινόμενοι πρωταγωνιστές οφείλουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί από ποτέ, καθώς τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες είναι περισσότερες από οποιαδήποτε αυτοδιοικητική αναμέτρηση κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Το πρώτο ερωτηματικό έχει να κάνει με αυτήν καθ’ αυτήν την ημερομηνία των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μετά από μια απίστευτη σεναριολογία που έκανε λόγο ακόμη και για μετάθεση των εκλογών στα... βάθη του 2015, φαίνεται πως οι κυβερνητικοί εταίροι καταλήγουν στην κανονική διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθούν και οι ευρωεκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της Κυριακής 25ης Μαϊου.

Η κατάσταση που μεγαλώνει τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες έχει να κάνει με το εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές μάχες. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει υποψήφιους και λοιπούς αυτοδιοικητικούς να... σκίζονται για το χρίσμα ενος εκ των δύο μεγάλων (μέχρι πρότινος) κομμάτων. Στις πόρτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνωθούνταν δεκάδες στελέχη που ήθελαν την κομματική εύνοια, η οποία θα τους έδινε «φτερά» σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα. Τώρα όλα είναι αλλιώς... Το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει, η ΝΔ κινείται δημοσκοπικά μεταξύ 20 και 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος ισχυρός παίκτης, η «Χρυσή Αυγή» θα θελήσει να επιβεβαιώσει την καλή δημοσκοπική της εικόνα, ενώ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό υπάρχει πλειάδα νεών κομμάτων και σχηματισμών (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Αριστερά, «Σχέδιο Β» - Αλαβάνος, κόμματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κλπ.). Παράλληλα, όλοι οι παραπάνω κινούνται στο πλαίσιο της πλήρους απαξίωσης που νιώθουν οι πολίτες για κόμματα και πολιτικούς.

Στον Δήμο Λαρισαίων υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που εφόσον απαντηθεί θα αποτελέσει την θρυαλίδα τεκτονικών κινήσεων σε όλο το σκηνικό... «Τι θα κάνει ο Τζανακούλης;». Όσοι αυτήν την περίοδο σχεδιάζουν κινήσεις επί χάρτου για τις επόμενες δημοτικές εκλογές θα έδιναν μία περιουσία για να μάθουν τι έχει στο μυαλό του ο επί τέσσερις φορές δήμαρχος Λαρισαίων. Ο κ. Τζανακούλης είναι προφανές ότι απολαμβάνει τον αέρα μυστηρίου που επικρατεί γύρω από τα μελλοντικά του σχέδια. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο δήμαρχος Λαρισαίων αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του προθέσεις εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, όσοι αρέσκονται να παρατηρούν τις κινήσεις Τζανακούλη δεν μπορούν να αποφανθούν αν ο δήμαρχος θα επιλέξει να διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία ή θα αναχωρήσει για άλλες αυτοδιοικητικές πολιτείες.

Χαρακτηριστικό του εξαιρετικά ρευστού σκηνικού που επικρατεί στο Δήμο Λαρισαίων, λόγω των παραπάνω – αλλά και πολλών άλλων – ερωτηματικών είναι το γεγονός ότι πρόσφατα διενεργήθηκε στην πόλη μια μεγάλη δημοσκόπηση. Άγνωστο παραμένει ποιος την παρήγγειλε, αν και από τις ερωτήσεις προκύπτει ότι κάποιοι έχουν μεγάλη πρεμούρα να διαγνώσουν τις διαθέσεις των Λαρισαίων. Το δείγμα ήταν εξαιρετικά μεγάλο για μια τέτοια δημοσκόπηση, ενώ τα πρόσωπα που εξετάστηκαν σε ότι αφορά τη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο ήταν πολλά και εναλλακτικά. Από όσα καταφέραμε να μάθουμε τα αποτελέσματα προκάλεσαν «κρύο ιδρώτα» σε διάφορα επιτελεία.

 

Ο παράγων... Τζανακούλης

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο βασικός «άγνωστος Χ» των εκλογών στο Δήμο Λαρισαίων είναι η απόφαση του νυν δημάρχου Κ. Τζανακούλη. Ο ίδιος, με την εμπειρία 14 ετών στην καρέκλα του δημάρχου, γνωρίζει τη φθορά που έχει το ρεκόρ συνεχούς παραμονής σε μια τέτοια θέση. Παράλληλα, όμως, φαίνεται να τον εξιτάρει μία ακόμη θητεία που θα σπάσει όλα τα... κοντέρ των ρεκόρ όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και σε όλη τη χώρα. Η απόφαση Τζανακούλη, πάντως, δεν θα είναι προϊόν συναισθηματισμών. Προφανώς ο δήμαρχος μετράει, μέσω της καθημερινής του επαφής με τα θέματα και τους πολίτες, την αποδοχή που έχει, αλλά και την κόπωση που έχει προκαλέσει. Η φθορά εντάθηκε εσχάτως τόσο από τις συζητήσεις για τα οικονομικά του Δήμου, όσο και από συγκρούσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει αποφύγει (μάχη με τους εμπόρους για το «Χωριό του Άη Βασίλη» κλπ.).

Όσοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα του Κώστα Τζανακούλη θεωρούν σχεδόν αυτονόητο ότι θα προσπαθήσει να έχει... του χεριού του τον υποψήφιο που θα στηρίξει η παράταξή του στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτό το σημείο αναφέρεται το πρόσωπο του Χρήστου Κέλλα, ο οποίος παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει ότι θα παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος μόλις εκλεγεί βουλευτής, αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Με άλλα λόγια η παραμονή Κέλλα στο δημοτικό συμβούλιο ενισχύει το σενάριο για μια «βελούδινη διαδοχή» στο πλαίσιο της παράταξης Τζανακούλη.

 

Οι... άλλοι νεοδημοκράτες

Από εκεί και πέρα στο χώρο των στελεχών της ΝΔ επικρατεί κυριολεκτικά αναβρασμός. Ήδη κινείται μία ομάδα περί τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ντίνο Διαμάντο, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι υποψήφιος δήμαρχος αυτής της ομάδας θα είναι τελικά ο Ντίνος Διαμάντος. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει επαφές και με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, η οποία σε περίπτωση που αποχωρούσε ο Κ. Τζανακούλης δεν θα είχε αντίρρηση να διεκδικήσει την επίτευξη του στόχου να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Λάρισα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλευρό Διαμάντου κινούνται πολιτικοί φίλοι του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που ήρθαν σε σύγκρουση για διάφορους λόγους με τη δημοτική αρχή Τζανακούλη, αλλά και πάσης φύσεως νεοδημοκράτες που δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον νυν δήμαρχο. Παράλληλα, η κίνηση Διαμάντου φαίνεται να ρίχνει δίχτυα και προς αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς για την ώρα να υπάρχει κάτι επίσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο αντι-Τζανακουλικό χώρο κινούνται ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σαμουρέλης. Μάλιστα, εσχάτως ένθερμος αντι – Τζανακουλικός φαίνεται πως έγινε και ο πρώην αντιδήμαρχος Αντώνης Πράπας, ο οποίος κινείται έντονα με στόχο την διακριτή συμμετοχή του στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Η «Λαρισαίων Πόλις» ψάχνεται...

Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής των προηγούμενων αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων στο Δήμο Λαρισαίων ήταν η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις». Μια παράταξη που πέρασε δια πυρός και σιδήρου και πριν από λίγο καιρό η κρίση κορυφώθηκε, οδηγώντας σε παραίτηση από επικεφαλής της δημοτικής ομάδας τον κ. Γιάννη Σάπκα. Στη θέση του αναδείχθηκε ο Γιώργος Σούλτης, ένας κατά γενική ομολογία συμπαθής και δραστήριος δημοτικός σύμβουλος. Όμως ο κ. Σάπκας παραμένει επικεφαλής της παράταξης και με αυτό το σκηνικό δυαρχίας η «Λαρισαίων Πόλις» οδηγείται σε ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη. Δεν είναι γνωστό αν άμεσα θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό τόσο σε ότι αφορά την ηγεσία, όσο και σε σχέση με τις μελλοντικές κινήσεις της παράταξης. Παράλληλα, ένα άλλο σημείο που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα στο εσωτερικό της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε τον πολιτικό χώρο, με τον οποίο είχε προνομιακές σχέσεις η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της «Λαρισαίων Πόλις».

Με αυτά τα δεδομένα οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της παράταξης κινούνται στο εκκρεμές από την αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, μέχρι και την σύμπραξη με άλλες δυνάμεις του αντιπολιτευτικού χώρου όπως η «Ενωτική Πρωτοβουλία» του Απόστολου Καλογιάννη.

 

Ενισχυμένος και... ενωτικός ο Απ. Καλογιάννης

Ισχυρός παίκτης αναμένεται να είναι στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Απόστολος Καλογιάννης. Αφενός η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί βασικό πυλώνα υποστήριξης για το Λαρισαίο οδοντίατρο, αλλά και η δυναμική παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, δίνουν πόντους στην υποψηφιότητά Καλογιάννη. Για την ώρα ο οδοντίατρος φαίνεται πως δεν επιθυμεί γρήγορες κινήσεις, με δεδομένες μάλιστα τις πολλές ρευστες περιοχές του δημοτικού σκηνικού. Μετά την πρόσφατη κατάθεση της υποψηφιότητάς του στο πλαίσιο της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», ο δημοτικός σύμβουλος αναμένεται να «σηκώσει» διάφορα θέματα που θα τον κρατούν στον αφρό της τοπικής επικαιρότητας. Η αρχή έγινε με το ζήτημα των αναθέσεων στον Δήμο Λαρισαίων, ενώ συνέχισε με την αξιοποίηση του κτιρίου όπου στεγάζονταν η Στρατολογία στο κέντρο της Λάρισας. Σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει να κινείται, ενώ θα γίνουν προσπάθειες κοινών πρωτοβουλιών και με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως με τη «Λαρισαίων Πόλις».

Βέβαια, ένα από τα μειονεκτήματα του χώρου που κινείται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πέρα από το «δυνατό χαρτί» του Απόστολου Καλογιάννη, δεν έχουν αναδειχθεί τόσα και τέτοια αυτοδιοικητικά στελέχη που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας τη νικηφόρα μάχη στο πλαίσιο των επόμενων δημοτικών εκλογών. Γι’ αυτό και ήδη έχουν ξεκίνησει τα ανοίγματα σε πρόσωπα που κινούνταν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε προσωπικότητες που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν έναν ενιαίο πόλο στον πέρα από τη ΝΔ πολιτικό χώρο. Άλλωστε, για να είναι εφικτή η αλλαγή σελίδας στο Δήμο Λαρισαίων είναι πασιφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις τέτοιες που θα μειώσουν στον μικρότερο δυνατό αριθμό τα ψηφοδέλτια που θα μετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

 

Το ΚΚΕ, η «Χρυσή Αυγή» και ο... Μπαρτζώκης

Τα πράγματα στο πλαίσιο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι λίγο πολύ δεδομένα. Για την ώρα ο επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, μοιράζει τη δραστηριότητά του μεταξύ Λάρισας και Αθήνας. Όταν θα έρθει η στιγμή, τα κεντρικά όργανα του ΚΚΕ θα αποφασίσουν τόσο για τον επικεφαλής, όσο και για τη διάρθρωση του ψηφοδελτίου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές μάχες εντός του δημοτικού συμβουλίου ανέλαβε και έφερε με επιτυχία εις πέρας και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κρίκης.

Κρίσιμος παράγοντας των επόμενων δημοτικών εκλογών στη Λάρισα είναι και η στάση που θα ακολουθήσει η «Χρυσή Αυγή». Θα θελήσει να μετρηθεί στην κάλπη του Δήμου Λαρισαίων ή τα στελέχη θα επιλέξουν να δώσουν τη μάχη μόνο στις περιφερειακές εκλογές; Το παραπάνω δίλημμα αναμένεται να απαντηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και με τον κεντρικό λόγο να βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος.

Σε ότι αφορά τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μπαρτζώκη και την παράταξή του «Ταυτότητα Πόλης» τα πράγματα παραμένουν ακόμη νεφελώδη, καθώς μετά τις καταγγελίες περί «εκβιασμού κατά του Γιάννη Σάπκα» φαίνεται πως έχουν κοπεί οι γέφυρες με τον νυν δήμαρχο Κωστα Τζανακούλη και την παράταξή του. Με λίγα λόγια... άγνωσται αι βουλαί του Μπαρτζώκη!

Μέσα σ’ αυτό το χαοτικό σκηνικό, θα πρέπει να αναμένουμε πρωτοβουλίες και κινήσεις από την πλευρά των τοπικών κομματικών στελεχών των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», της «Δημοκρατικής Αριστεράς», αλλά και άλλων προσώπων που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών στη Λάρισα.

Ετικέτες δήμαρχος    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 16:05

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Τύμπανα Πολέμου... (Του Μίκη Θεοδωράκη) - Τα τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στη Μέση Ανατολή.
Αλήθειες Και Ψέματα Για Τις Δαπάνες Δημόσιας Υγείας Η Ε.Ε διαψεύδει τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις δαπάνες υγείας
Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.- 7.000 Εκπαιδευτικοί Σε… «Αναμμένα Κάρβουνα» Μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν…
Ποιος Δήμαρχος Ή Ποια Λάρισα;  «Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΠολλοί Μνηστήρες Για Τη Θέση Του Δημάρχου Λαρισαίων – Όλο Το Παρασκήνιο Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων