Τεταρτη 3 Ιουλιου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Πολλοί Αγρότες Φοβούνται Ότι Θα Χάσουν Τη Γη Τους

Μαρ 30, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεκίνησαν σήμερα και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 103η Επέτειο από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ.

Σήμερα στο παλαιό δημαρχείο Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 – 2020: Εφαρμογή – Προβλήματα – Προοπτικές». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και των τοπικών αρχών.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Τα μηνύματα του Κιλελέρ μοιάζουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας πλήττονται βάναυσα από την κρίση και την ύφεση,  αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή αδιέξοδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παραγωγοί φοβούνται, πλέον, πως μπορεί να κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη γη τους, αφού το κόστος καλλιέργειας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία. Συνάμα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η διακοπή κάθε δυνατότητας πίστωσης, οδηγεί εκατοντάδες παραγωγούς στην εγκατάλειψη παραδοσιακών εαρινών καλλιεργειών, αφού δεν διαθέτουν τους πόρους για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη σπορά και την καλλιεργητική τους φροντίδα. 

Αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κάμπο και αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει για την ελάφρυνση των παραγωγών, τουλάχιστον από το υπέρογκο κόστος στο κομμάτι της ενέργειας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε, σύντομα, εικόνες νεόπτωχων αγροτών, που δε θα έχουν ούτε καν τα απαραίτητα για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Γι’ αυτό απευθύνω δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει, εδώ και τώρα, μία πολιτική για την εξασφάλιση φθηνότερου πετρελαίου και ρεύματος στους αγρότες,  για την εγγύηση της πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό με λογικά επιτόκια, για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, που θα βοηθήσουν ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν νερό για να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους τα επόμενα χρόνια».

Σε ότι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ. Κομήτσας τόνισε: «έχοντας διαβάσει αρκετά για τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, εκείνο που εγώ έχω να επισημάνω προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η πεποίθησή μου ότι το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης, της νέας δηλαδή μορφής στρεμματικής επιδότησης, δε θα πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια σε εθνικό επίπεδο. Δε μπορεί, δηλαδή, να πάρουν τα ίδια χρήματα, οι παραγωγοί που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια μοχθούν και φροντίζουν τη γη τους πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις στις καλλιέργειές τους, με τους παραγωγούς οι οποίοι σε κάποιες περιοχές καλλιεργούσαν μόνο και μόνο για να πάρουν το τσεκ. Η νέα ΚΑΠ δίνει το περιθώριο σε κάθε κράτος – μέλος για την κατανομή της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια και νομίζω ότι η Θεσσαλία με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, οφείλει να αποτελέσει τη θεμέλια λίθο γύρω από την οποία θα χτιστεί ο νέος πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα της νέας εποχής». 

Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 16:17 Διαβάστηκε 114 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Σκηνές... Ροκ Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Για Ένα Ψήφισμα Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να είχε θέμα το Σχέδιο…
«Πράσινη» Οβίδα Του Κ. Σάββα Στον Θ. Πάγκαλο Το διαβάσαμε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό που έχει στο Facebook…
Τι... Μεγάλο Ετοιμάζεται Να Ανακοινώσει Η Αστυνομία; Πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας σχετικά με…
Γίναμε Ανέκδοτο Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί…
Στην Υγειά Μας Βρε Παιδιά... Χάσαμε Τα Σανέλ Της Στάη! Χτές τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Σήμερα νευριάζω με όλο αυτό που…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΠολλοί Αγρότες Φοβούνται Ότι Θα Χάσουν Τη Γη Τους Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων