Δευτερα 4 Αυγουστου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Διασχίζοντας Τη Βόρεια Θάλασσα Με Τα Πόδια! Οδοιπορικό Των Μαθητών Του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια διαφορετική εμπειρία έζησαν μαθητές και καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας στην 3η εκπαιδευτική επίσκεψη,

στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius με τίτλο: «CuLturE And enviRoNment» (Πολιτισμός και Περιβάλλον), στο Hohenkirchen, πόλη της Βόρειας Γερμανίας, στο διάστημα 05 έως 09 Μαΐου 2014. 

Οι καθηγητές του Oberschule Hohenkirchen, προκειμένου να κάνουν πράξη τον τίτλο του Προγράμματος, επέλεξαν ως κύρια δράση για τις αποστολές των 7 χωρών του προγράμματος Comenius, τη βιωματική διδασκαλία του φαινομένου της παλίρροιας, με δάσκαλο την ίδια τη φύση. Προς αυτό το σκοπό προγραμμάτισαν μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην παραθαλάσσια περιοχή Wattenmeer της Βόρειας Θάλασσας, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO. Μαθητές και καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά το φαινόμενο της παλίρροιας. Διέσχισαν με τα πόδια (εξαιτίας της άμπωτης) απόσταση περίπου 9km περπατώντας μέσα σε ιδιαίτερα πυκνή λάσπη, προκειμένου να  φτάσουν απέναντι στο νησί Baltrum, ενώ για να επιστρέψουν από το ίδιο σημείο το απόγευμα της ίδιας ημέρας χρειάστηκε φυσικά (εξαιτίας της πλημμυρίδας αυτή τη φορά) να πάρουν το πλοίο της γραμμής! 

Η πορεία στο λασπώδες τοπίο, που ήταν ό,τι απέμεινε κατά την υποχώρηση των νερών της Βόρειας θάλασσας και που έμοιαζε να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα, κάνοντας τον προορισμό να φαντάζει ιδιαίτερα μακρινός, ήταν κοπιώδης, αλλά μοναδική σε εμπειρίες. Βοηθούς σ’ αυτή την πορεία η αποστολή είχε δύο Γερμανούς οδηγούς, οι οποίοι εγγυόνταν την ασφάλεια των μελών της αποστολής, χάραζαν την πορεία που θα ακολουθούσαν και εξηγούσαν σε συγκεκριμένα σημεία-σταθμούς τον άβιο και έμβιο κόσμο της θάλασσας, κάνοντας παράλληλες συγκρίσεις με το αντίστοιχο φαινόμενο και τον κόσμο της Βαλτικής Θάλασσας. Η άφιξη στο πανέμορφο καταπράσινο νησί Baltrum ήταν η επιβράβευση. Η ομορφιά του νησιού παρέπεμπε σε πίνακα ζωγραφικής, όπου δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τον δημιουργό, «φύση ή άνθρωπος»; Εκεί οι μαθητές περπάτησαν στην αμμώδη παραλία, εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική των σπιτιών, θαύμασαν το απέραντο πράσινο του νησιού και παρακολούθησαν έκπληκτοι το νερό να καλύπτει την έκταση γύρω τους. Σε λίγες ώρες τίποτε δε θύμιζε τον βαλτότοπο που είχαν διασχίσει το πρωί. Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας απλωνόταν ξανά παντού. Η θάλασσα, τα γλαροπούλια και ο απέραντος θαυμασμός για ό,τι έζησαν ξεθώριασαν την κόπωση που παραχώρησε τη θέση της στην αδημονία να διηγηθούν στους δικούς τους και στους συμμαθητές του το «ταξίδι», την περιπέτεια, που ωχριούσαν μπροστά στη φαντασία που χρειάστηκε να επιστρατεύσουν για να γράψουν τα παραμύθια και τις ιστορίες που παρουσίασαν στους ξένους φίλους τους κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης. Αν το είχαν ζήσει δε θα μιλούσαν μόνο για λύκους, εμπρηστές και οικοπεδοφάγους, δε θα υμνούσαν μόνο το δάσος, θα διάλεγαν άλλο τίτλο και άλλη θεματολογία. Ίσως οι ήρωές τους να επέστρεφαν από τη «λάσπη», ίσως να προσπαθούσαν να φθάσουν σε ένα όμορφο νησί, ίσως …..

Οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν ήταν: Ελλάδα, Λετονία, Γερμανία, Τουρκία, Ρουμανία, Ισπανία και Γαλλία. 

Στην ελληνική αποστολή (που συντονίζει το Ευρωπαϊκόπρόγραμμα) συμμετείχαν οι καθηγητές: Δεληζώνα Ζωή, Κανάκη Βικτωρία και Μαλέτσικα Μαρία και οι μαθητές: Κλέτσα Μανθούλα, Λιάπης Κωνσταντίνος, Παλάσκα Σοφία, Παπαγιάννη Φρειδερίκη και Τζήτσκα Δήμητρα.

Ετικέτες 5ο γυμνάσιο    Γερμανία   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 21:22

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Για Να Φέξει Καρτερούμεν…'' Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Κριτική Σκέψη Και "Παραμυθοανατροπές" Στο Σχολείο (Εκπαιδευτικό Άρθρο Της Γλυκερίας Βουλάγκα, Εκπ/κός Πρωτ/θμιας Εκπ/σης - Απόφοιτος Α.Π.Θ)
Σ Α Ρ Α Κ Α Τ Σ Α Ν Α Ι Ο Ι, Στα Αχνάρια Της Μακρόχρονης Ιστορίας Τους... Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης, Καθηγητής - Πρ.προεδρος Πανελλ.Σ.Σαρακατσαναίων (με αφορμή το Πανελλήνιο…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΔιασχίζοντας Τη Βόρεια Θάλασσα Με Τα Πόδια! Οδοιπορικό Των Μαθητών Του 5ου Γυμνασίου Λάρισας. Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων