Παρασκευη 16 Μαϊου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Ο... Περικλής Και Ο «Χρυσός Αιώνας» Του Τζανακούλη! «Η Λάρισα Έχει Δήμαρχο, Έκλεισα Τον 20ο Αιώνα Και Άνοιξα Τον 21ο» Βροντοφώναξε Απευθυνόμενος Στη Λαοθάλασσα Που Συγκεντρώθηκε Στην Ταχυδρομείου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Συγκινημένος και χαρούμενος από την ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε την πλατεία Ταχυδρομείου, εμφανίστηκε στην αποψινή κεντρική του

προεκλογική συγκέντρωση ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψηφιος για 5η συνεχή φορά ο κ. Κώστας Τζανακούλης, βροντοφωνάζοντας πως η Λάρισα "έχει Δήμαρχο", ενώ τόνισε: "Σαν Δήμαρχος Λαρισαίων έκλεισα τον 20ο αιώνα και άνοιξα τον 21ο κι αυτό μου φέρνει στο μυαλό τον μεγάλο πολιτικό της αρχαιότητας τον Περικλή, δημιουργό του Χρυσού Αιώνος που απευθυνόμενος στους Αθηναίους είπε: «Αγαπάτε την πόλη σας». Όλη μου η πορεία ήταν η αγάπη για τη Λάρισα, η αγάπη για τη δική μας πόλη και μ’ αυτή την αγάπη θα συνεχίσουμε την πορεία μας. ΜΑΖΙ". 

Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα απαντήσει στις κατηγορίες των συνυποψηφίων του, παραμόνο απαριθμώντας, τα έργα του στην πόλη, που άλλαξαν την εικόνα της, όπως είπε. 

 

 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κώστα Τζανακούλη έχει ως εξής:

 

"Λαρισαίες και Λαρισαίοι, φίλες και φίλοι, 

συμπαραστάτες σε μια μεγάλη πορεία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και συνεχίζεται με μεράκι, με όρεξη με εμπιστοσύνη, 

 

Καλησπέρα σας. 

 

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την απίστευτη αυτή συγκέντρωση, για το δυναμισμό σας, για την εμπιστοσύνη σας. Για το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την κατάμεστη Πλατεία Ταχυδρομείου, ότι η 

 

ΛΑΡΙΣΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

 

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

 

Πορευτήκαμε μαζί πολλά χρόνια, σε μια δημιουργική πορεία που άλλαξε τη Λάρισα. Σκεφτείτε, πως ήταν η Λάρισα όταν ξεκινήσαμε μαζί αυτό το δημιουργικό ταξίδι και πως είναι σήμερα. Μια πόλη δυναμική που αντιστέκεται με σθένος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μια πόλη όμορφη και καθαρή. Με πάρκα, με πλατείες και πεζοδρόμους που γίνονται αντικείμενο αντιγραφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια πόλη σύγχρονη με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Μια πόλη συνεκτική με αλληλεγγύη. Με έξυπνες υπηρεσίες, με πράσινο, με αναβαθμισμένες συνοικίες. Με αστικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. 

 

Η Λάρισα άλλαξε. Και δεν άλλαξε μόνο από τις παρεμβάσεις της δικής μας δημοτικής αρχής, αλλά και από το μόχθο των Λαρισαίων που καθημερινά μας ελέγχουν, μας προτείνουν λύσεις, μας υποδεικνύουν τρόπους. Που καθημερινά συμμετέχουν στον δύσκολο αγώνα μας να γίνουμε καλύτεροι και να προσφέρουμε περισσότερα. Να υλοποιήσουμε το όραμα, να κερδίσουμε το στοίχημα της πόλης που πορεύεται προς το μέλλον με οδηγό την ποιότητα ζωής και την ευημερία των κατοίκων της. 

 

Ακούμε καθημερινά – και ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο – να λέγονται πολλά. Να γίνεται απόπειρα να απαξιωθεί το μεγάλο έργο που παρήχθη τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν να μικρύνουν τις επιτυχίες μας, να παρουσιάσουν τη Λάρισα μίζερη, να παρουσιάσουν εμάς κουρασμένους και χωρίς σχέδιο. Συντάσσουν εκθέσεις ιδεών, προσπαθούν με μέσα θεμιτά και αθέμιτα να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, να σβήσουν τα επιτεύγματα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ! 

 

 

Σ’ αυτή τη μιζέρια απαντά καθημερινά ο Λαρισαίος και η Λαρισαία που καμαρώνουν για την πόλη τους. Απαντούν οι μητέρες που αφήνουν τα παιδιά τους στα σίγουρα χέρια των υπερσύχρονων παιδικών σταθμών. Απαντούν οι χιλιάδες πολίτες που περιδιαβαίνουν το σύγχρονο δίκτυο πεζοδρόμων και πεζοδρομίων. Που αθλούνται στις διαμορφωμένες όχθες του Πηνειού. Που διασκεδάζουν στα όμορφα πάρκα της πόλης. Οι νέοι που συνδέονται στο διαδίκτυο σ’ ολόκληρη την πόλη. Οι ηλικιωμένοι που συναναστρέφονται στα στέκια Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Απαντούν οι οδηγοί που κινούνται με ασφάλεια στους νέους περιφερειακούς και αστικούς δρόμους. Οι ποδηλάτες που κινούνται στους ποδηλατόδρομους. Οι αθλητές που χρησιμοποιούν τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Οι μαθητές και οι γονείς τους στα λειτουργικά, νέα και καλοσυντηρημένα σχολεία. Ο ΚΑΘΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. 

 

Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε! Μιλάει για μας το έργο που κάναμε, η εικόνα της πόλης μας, μιλούν οι Λαρισαίοι.

 

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

 

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν πραγματικά δύσκολα. Η τελευταία θητεία της δημοτικής μας αρχής, εκτός από τα σύγχρονα ζητήματα της πόλης, έπρεπε να διαχειριστεί και το μεγάλο θέμα της διατήρησης του κοινωνικού ιστού. Η οικονομική κρίση οδήγησε  πολλούς συμπολίτες μας σε απόγνωση, σε δυσχερή οικονομική θέση. Καταλάβαμε γρήγορα τη διάσταση του προβλήματος και αντιδράσαμε. Δημιουργήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Τράπεζα Ένδυσης και Υπόδησης για να δώσουμε άμεση βοήθεια σ’ όσους Λαρισαίους αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Περίπου 500 οικογένειες κάθε μήνα έχουν πρόσβαση στα καθημερινά αγαθά. Για μένα προσωπικά, αλλά και για τους συνεργάτες μου, σημαντικότερο και από την καθαριότητα και από τις λακκούβες – που κάποιοι επικαλούνται και τις έχουν κάνει σημαία – είναι να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς τρόφιμα, χωρίς ρούχα και παπούτσια. Και πάνω απ’ όλα να μην κοιμάται ή να μην ξυπνάει χωρίς έστω ένα ποτήρι κάθε παιδί σ’ αυτή την πόλη. Δεν υπάρχει για μένα χειρότερο συναίσθημα από το να σκέπτομαι ότι ξυπνάει ένα παιδί για το σχολείο και να κοιτάζει τη μητέρα του αν έχει να του δώσει κάτι για πρωινό. Αυτές είναι εικόνες που δεν θέλω ούτε να τις σκέφτομαι γιατί μόνο όποιος δεν τις έχει ζήσει δεν μπορεί να τις καταλάβει. Γι’ αυτό πρωτοπορήσαμε στην κοινωνική πολιτική, γι’ αυτό κρατήσαμε την πόλη όρθια. Δεκάδες παιδιά κάθε μέρα με τη φροντίδα μας και την ευγενική προσφορά επιχειρήσεων παίρνουν το γάλα, το κρουασάν, τη μαρμελάδα το φρούτο τους. 

 

 

Δημιουργήσαμε επίσης τον πρώτο στην Ελλάδα Δημοτικό Λαχανόκηπο. Άνεργοι της πόλης, συνταξιούχοι αλλά και φορείς ή σχολεία, πήραν μικρές εκτάσεις για να καλλιεργούν τα λαχανικά τους και όχι μόνο. Λειτουργήσαμε – σε συνεργασία με άλλους φορείς – το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο για να στηρίξουμε τους ανασφάλιστους. Κόντρα στις δυσκολίες της εποχής παγώσαμε τα τέλη του Δήμου και μειώσαμε την τιμή του νερού σε επίπεδα προ του 1998 δίνοντας ανακούφιση σε κάθε οικογένεια. Δημιουργήσαμε τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, προσεγγίζοντας με μεγάλη ευαισθησία και διακριτικότητα ένα δύσκολο κοινωνικό πρόβλημα. Φτιάξαμε νέα και αναβαθμίσαμε παλιά στέκια ΚΑΠΗ δίνοντας στους ηλικιωμένους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Με λίγα λόγια δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για κάθε ευπαθή ομάδα της κοινωνίας, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ. Είμαστε δίπλα στον κάθε Λαρισαίο και την κάθε Λαρισαία που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

 

Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την εργαζόμενη οικογένεια. Έχουμε το μεγαλύτερο (σε αντιστοιχία πληθυσμού) πανελλαδικά δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών. Σύγχρονων και ποιοτικών, όπου οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις ώρες τις εργασίας. Θωρακίσαμε τη Λάρισα με θέσεις εργασίας, τόσο στο Δήμο, όσο και στις επιχειρήσεις με τις οποίες ο Δήμος συνεργάζεται. ΕΓΓΥΗΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων. Όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Κι αν αυτό μοιάζει υπερβολή, δείτε τι γίνεται σε άλλους δήμους σε γειτονικούς νομούς. Υπάλληλοι απλήρωτοι για μήνες, προμηθευτές σε απόγνωση και οικονομικά στο κόκκινο. 

 

Μου δίνεται εδώ η ευκαιρία, μιλώντας για τα οικονομικά του Δήμου να ανοίξω μια παρένθεση, γιατί πολλά ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα. Συκοφαντικές φήμες που διαδίδονταν από συγκεκριμένα κέντρα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σ’ ένα θέμα «πιασάρικο» γύρω από τα οικονομικά. Λάσπη στον ανεμιστήρα! 

 

Θα το πω για μια φορά ακόμα με όσο πιο δυνατή φωνή γίνεται: Τα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων είναι απολύτως διαφανή. Κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ ή οι συνεργάτες μου. Το λένε τα πορίσματα ΟΛΩΝ των ελέγχων που έχουν γίνει κατά καιρούς, ως αποτέλεσμα των καταγγελιών διάφορων «καλοθελητών» που αφού δεν μπορούσαν να χτυπήσουν το Δήμαρχο για την πολιτική και το έργο του, επέλεγαν τους σκοτεινούς διαδρόμους της λάσπης, της συκοφαντίας και της διαρροής φημών. Έφτασαν ακόμα και στην πόρτα των δικαστικών αρχών, για να καταγγείλουν ότι ακούγονται οι δικές τους φήμες. Πρόσφατα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσα ότι ένας τέτοιος έλεγχος είναι σε εξέλιξη και τώρα Η έκθεση των πραγματογνωμόνων κατατέθηκε και είναι στα χέρια του εισαγγελέα. Ας πάνε να μάθουν τι λέει για να δούμε που θα κρυφτούν τώρα.  Όπως και σ’ όλους τους προηγούμενους ελέγχους, έτσι και σ’ αυτόν δεν έχει προκύψει το παραμικρό. Ωστόσο, έφτασαν οι συκοφάντες στο σημείο, να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο των ελεγκτικών αρχών, για να καθυστερήσουν τη σύνταξη του πορίσματος και να πάμε στις εκλογές με τη σκιά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν. Δεν τους βγήκε. Και ο έλεγχος προχώρησε κανονικά και τα στοιχεία του δείχνουν την αλήθεια. Οι συκοφαντίες έπεσαν στο κενό. ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΛΑΘΟΣ ΓΗΠΕΔΟ. Και φυσικά λάθος αντίπαλο! 

 

 

Το στενάχωρο είναι πως, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουμε το κύρος του Δήμου Λαρισαίων, την προσωπικότητα των υπαλλήλων και τη δική μας αξιοπρέπεια. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά επιβεβλημένη. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει, να συκοφαντεί και να σπιλώνει προσωπικότητες και οργανισμούς, χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων του. 

 

Για να τελειώνουμε: Αν τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν νοικοκυρεμένα και διαφανή, ο Δήμος Λαρισαίων προφανώς δεν θα ήταν σε θέση να εγγυάται και τους εργαζόμενους του και τους προμηθευτές του και να υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως αυτό που βλέπετε καθημερινά στην πόλη. 

 

Κοιτάξτε γύρω. Παντού υπάρχει αυτή η σφραγίδα του έργου μας. Για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της η πόλη δεν κινδυνεύει από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Πηνειού. Αντί γι’ αυτό έχει σήμερα ένα ποτάμι, το σύμβολο της ο Πηνειός, ο οποίος από σκουπιδότοπος έγινε το σημαντικότερο σημείο της πόλης. Με καθημερινή επισκεψιμότητα χιλιάδων συμπολιτών μας που αθλούνται και περπατούν. Μ’ ένα Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Πηνειού από τα πιο ξακουστά της χώρας. Σ’ όλο το μήκος της εσωτερικής κοίτης έγιναν έργα διαμόρφωσης. Περιπατητικά μονοπάτια, πεζογέφυρες, γήπεδα καλοκαιρινών αθλημάτων, παιδικές χαρές. Ο Πηνειός βρήκε την αίγλη που του άξιζε κι έγινε με τις δικές μας παρεμβάσεις το κέντρο ενδιαφέροντος των κατοίκων της πόλης και μπήκε για τα καλά στη ζωή των Λαρισαίων. 

 

Λύσαμε ένα πρόβλημα που έμοιαζε άλυτο με τον περιφερειακό δακτύλιο της Λάρισας. Ένα έργο που έδωσε τεράστια ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης ιδιαίτερα από την κίνηση των βαρέων οχημάτων. Ολοκληρώνεται η οδός Σάκη Καράγιωργα στην είσοδο της πόλης από τη Ν. Σμύρνη, μπαίνει σε λειτουργία η Σανδράκη (στο ανάχωμα στη συνοικία Ιπποκράτη). Κατασκευάστηκε η οδός Σαρίμβεη με εκτάσεις που αποδεσμεύτηκαν από τη Στρατιά και διαμορφώθηκε υπόγεια διάβαση της Εχεκρατίδα για τη Ν. Πολιτεία. Μεγάλα έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Λάρισας κι έλυσαν  χρόνια προβλήματα. Έργα που έδωσαν δουλειά σε χιλιάδες Λαρισαίους και κράτησαν όρθιες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως αναβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. 

 

 

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόσφατα η πρώτη φάση της παρέμβασης μας, με το μεγάλο, περιβαλλοντικό πάρκο Χατζηχαλάρ. Ένας πραγματικός πνεύμονας πράσινου σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Λάρισας, Η παλιά ανατολική τάφρος, από πρόβλημα μετατράπηκε σε πλεονέκτημα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για τη δεύτερη φάση, που θα φτάσει το Πάρκο Χατζηχαλάρ μέχρι τον Πηνειό Ποταμό, κάνοντας το, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. 

 

Αναμορφώσαμε ένα ακόμα από τα ιστορικά σημεία της πόλης. Το Μύλο του Παπά. Το κτίριο «ξαναγεννήθηκε» και δεσπόζει ως ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου της Λάρισας. Ο περιβάλλον χώρος αναπλάστηκε πλήρως και ολοκληρώνεται η μουσειολογική του μελέτη. Ήδη φιλοξενεί δράσεις πολιτισμού, στεγάζει την καρδιά της δημιουργίας της πόλης και μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής και διασκέδασης για εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά. 

 

Οι παρεμβάσεις μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, ήταν επίσης καθοριστικές. Η Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα λειτούργησε αφού αντιμετωπίσαμε όλα τα ενδιάμεσα προβλήματα και καταχώρησε τη Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων. Φιλοξενεί μια διάσημη μόνιμη έκθεση, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία καταξιωμένων καλλιτεχνών της Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει πολιτιστική παιδεία σε εκατοντάδες μαθητές. Λειτούργησε επίσης το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας, το οποίο μαράζωνε, με προγραμματική σύμβαση που σύναψε με το Δήμο Λαρισαίων. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης στο Μεζούρλο, σύντομα δημοπρατείται και ο κόμβος πρόσβασης. Ανακατασκευάσαμε επίσης την παλιά πυριτιδαποθήκη, όπου λειτουργεί εδώ και καιρό με ευθύνη του Δήμου το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Δώσαμε χώρο στη συλλογική μνήμη, τιμώντας την ιστορία του τόπου μας. 

 

Στη διάρκεια της δικής μας διοίκησης το Θεσσαλικό Θέατρο ξανάγινε η δημιουργική πρωτοπορία της τέχνης. Οι παραστάσεις του γίνονται κάθε φορά αντικείμενο ενδιαφέροντος σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τα εξωτερικό. Το Δημοτικό Μπαλέτο έχει κατακτήσει την κορυφή, αποσπώντας διεθνή καταξίωση και αναγνώριση. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου έγινε από τις πιο ξακουστές στην Ελλάδα, προσφέροντας και στην πόλη μας παραστάσεις χωρίς προηγούμενο. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του «Προσκηνίου Πολιτισμού» (Θέατρο ΟΥΛΗ) και έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του, για να γίνει η ναυαρχίδα της πολιτιστικής δημιουργίας της Λάρισας, Συνολικά το πολιτιστικό κίνημα της πόλης γιγαντώθηκε και μάλιστα σε εποχές κρίσης και οικονομικής ύφεσης. Όμως για μας ο πολιτισμός ήταν και παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης όπου καλείται να παίξει έναν κομβικό ρόλο στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. 

 

 

Όμως η σύνδεση του πολιτισμού με την ιστορία της πόλης, είναι σίγουρα το Αρχαίο Θέατρο μας. Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του και η αναστύλωση του, υπήρξε για μας πρώτη προτεραιότητα από την αρχή της θητείας μας. Μόλις αναλάβαμε αρχίσαμε έναν διαρκή αγώνα στην κατεύθυνση της αποπεράτωσης του έργου αναστύλωσης και της ένταξης του μνημείου στην καθημερινότητα της πόλης. Έγιναν εργασίες με που ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις των ακινήτων επί της οδού Βενιζέλου, έγιναν εργασίες διαμόρφωσης γύρω από το θέατρο οι οποίες βραβεύτηκαν για την αρτιότητα τους Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εντάχθηκε κονδύλι με προϋπολογισμού 3.000.000€ απ’ όπου συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ μελέτες συνέχισης των εργασιών. Είναι ο διαρκής μας αγώνας. Κάναμε εκδηλώσεις εντός του μνημείου με χιλιάδες Λαρισαίους να ζουν μοναδικές στιγμές και η σκέψη μας είναι καθημερινά να δημιουργήσουμε το παγκόσμιο γεγονός της επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου με εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς Σε συνδυασμό με τα έργα διαμόρφωσης που έγιναν στο Μπεζεστένι και την ανάπλαση της Πλατείας Δημάρχου Λαμπρούλη, το Φρούριο ξανάγινε το παραδοσιακό κέντρο της Λάρισας

 

Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουμε βάλει τους στόχους και υλοποιούμε ένα σοβαρό σχέδιο που θα κάνει τη Λάρισα ακόμα περισσότερο ανθρώπινη, με περιβαλλοντικούς όρους που αξίζουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Προχωρήσαμε άμεσα στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων με τη χρήση φυσικού αερίου. Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, την ίδια στιγμή που απομακρύνουμε όλες τις ρυπογόνες χρήσεις με αντικατάσταση των λαμπτήρων στο σύνολο σχεδόν του δημοτικού φωτισμού. Διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα με τρόπο πρωτοποριακό για την Ελλάδα και σχεδιάζομε σύγχρονες μεθόδους για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση. Η ΔΕΥΑΛ παράγει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, με την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. Μονάδες βιολογικού καθαρισμού εγκαθίστανται σ’ όλες τις δημοτικές κοινότητες ενώ το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης προχωρά σε κάθε σπίτι με ασφάλεια και αξιοπιστία. Προσθέσαμε χώρους πράσινου κατά μήκος της πόλης. Πάρκο Αλκαζάρ, περιαστικό πάρκο Αειφορίας στο Μεζούρλο, πάρκο Χατζηχαλάρ, το αστικό πάρκο στην πλατεία Σοφίας Βέμπο, δεκάδες καταπράσινες πλατείες και χώροι πράσινου σ’ όλες τις συνοικίες. Και προχωράμε. 

 

Στον τομέα της εκπαίδευσης επίσης έχουμε καθοριστική παρουσία. Ας θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι με το περιβόητο πρόγραμμα «Αθηνά» το οποίο απειλούσε στην ουσία με διάλυση το ΤΕΙ της Λάρισας. Αλήθεια, ποιος έδωσε τη μάχη για να αλλάξουν οι αποφάσεις για το ΤΕΙ; Αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος. 

Όμως και στο επίπεδο των υποδομών. Από τη στιγμή που πήραμε την αρμοδιότητα για τα σχολικά κτίρια, έχουμε ήδη κατασκευάσει τέσσερις σχολικές μονάδες και ήδη προχωρούν οι μελέτες για άλλα επτά διδακτήρια, ξέχωρα από τις επιτόπου λύσεις που δώσαμε με τις προσθήκες αιθουσών σε σχολεία με μεγάλο πληθυσμό. Οι νέοι της πόλης και όχι μόνο, έχουν πρόσβαση στις «έξυπνες» υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και στην ψηφιακή πόλη. Επενδύσαμε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικά δίκτυα, ασύρματο ίντερνετ και ψηφιακές υπηρεσίες (ψηφιοποίηση αρχείου Τλούπα, Συλλογής Κατσίγρα κλπ), σ’ όλο το δίκτυο της πόλης καθώς και στους πρώην Δήμους Κοιλάδας και Γιάννουλης

 

Οι πρώην Δήμοι που εντάχθηκαν στη Λάρισα, τα χωριά της περιφέρειας είδαν το πρόσωπο ενός σύγχρονου και οργανωμένου Δήμου. Απέκτησαν έξυπνες υπηρεσίες που έσπασαν την απομόνωση τους, είδαν βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, αναβαθμισμένες υπηρεσίες καθαριότητας και προπαντός, νοικοκύρεμα των οικονομικών τους. 

 

Φίλες και Φίλοι

 

Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά. Δεν λέμε ωστόσο ότι τα κάναμε όλα. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να αποκτήσει η Λάρισα το πρόσωπο που όλοι οραματιζόμαστε. Στη θητεία που έρχεται υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με στρατηγική, εμπειρία, οργανωμένη δουλειά  και κυρίως μεράκι. 

Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή πιθανότητα ανάπτυξης της Λάρισας, οικονομικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Έχουμε τη γνώση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε την όρεξη για δουλειά.

 

Ολοκληρώνουμε ήδη δύο Κέντρα Υγείας αστικού τύπου στον Αγ. Γεώργιο και τον Αγ. Κωνσταντίνο, ώστε να προσφέρουμε λύσεις στον πολύπαθο χώρο της υγείας, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλους. Το πρόγραμμα μας για την υγεία είναι μεγάλο και στοχεύει στην υγειονομική κάλυψη ολόκληρης της πόλης. 

 

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάσχεση της ανεργίας. Ο ίδιος ο Δήμος Λαρισαίων είναι από τους πιο αξιόπιστους «εργοδότες» προσφέροντας δουλειά και ευκαιρίες σε εκατοντάδες Λαρισαίους αλλά και με τις δράσεις που αναλαμβάνει και τα έργα που εκπονεί διασφαλίζει θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέες. Στην περίοδο που έρχεται έχουμε τη διαχειριστική επάρκεια, αλλά και την εμπειρία να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, ένα πρόβλημα που καταλαβαίνουμε ότι ταλαιπωρεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. 

Μας εμπιστευτήκατε στο παρελθόν, μας εμπιστεύεστε στο σήμερα και είμαστε βέβαιοι ότι θα μας εμπιστευτείτε ξανά. Οι Λαρισαίοι γνωρίζουν, κρίνουν και καταλαβαίνουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί την τύχη της πόλης με σοβαρότητα και ποιος έχει την γνώση και την εμπειρία να οδηγήσει τη Λάρισα στο μέλλον 

 

Σαν Δήμαρχος Λαρισαίων έκλεισα τον 20ο αιώνα και άνοιξα τον 21ο κι αυτό μου φέρνει στο μυαλό τον μεγάλο πολιτικό της αρχαιότητας τον Περικλή, δημιουργό του Χρυσού Αιώνος που απευθυνόμενος στους Αθηναίους είπε: «Αγαπάτε την πόλη σας». Όλη μου η πορεία ήταν η αγάπη για τη Λάρισα, η αγάπη για τη δική μας πόλη και μ’ αυτή την αγάπη θα συνεχίσουμε την πορεία μας. ΜΑΖΙ". 

 

Ετικέτες Τζανακούλης    Συγκέντρωση    εκλογες   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 01:32

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

kotakou
marios
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΟ... Περικλής Και Ο «Χρυσός Αιώνας» Του Τζανακούλη! «Η Λάρισα Έχει Δήμαρχο, Έκλεισα Τον 20ο Αιώνα Και Άνοιξα Τον 21ο» Βροντοφώναξε Απευθυνόμενος Στη Λαοθάλασσα Που Συγκεντρώθηκε Στην Ταχυδρομείου Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων