Τριτη 18 Μαρτιου 2014

δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Ούτε... Καρφίτσα Δεν Έπεφτε Για Τσιλιμίγκα! Και Το Όνομα Της Κίνησης …«ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» (φωτο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιδιαίτερης αποδοχής έτυχε η σημερινή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» όπου ο γνωστός στη Λάρισα γιατρός

Νίκος Τσιλιμίγκας μίλησε για την νέα αυτοδιοικητική κίνηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας, της οποίας είναι επικεφαλής και έχει την ονομασία «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», όπως ανακοίνωσε.


Η αίθουσα κατακλύστηκε από κόσμο που έδειξε την μεγάλη του στήριξη στον κ. Τσιλιμίγκα, μάλιστα ήρθαν και από τα πάτρια εδάφη του, την Αγριελιά Τρικάλων, κάτι που έδειξε να τον συγκινεί ιδιαιτέρως.
Δήλωσε λοιπόν μη επαγγελματίας της πολιτικής και ένας απλός πολίτης που μοιράζεται τις αγωνίες όλων. Μίλησε για μια αυτοδιοικητική και βαθειά μεταρρυθμιστική περιφερειακή κίνηση που θέλει να συμβάλλει στο να αποκτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το σύγχρονο αναπτυξιακό και κοινωνικό της πρόσωπο, με επίκεντρο τον Ανθρωπο. ‘Να δώσουμε ίσες δυνατότητες σε όλους τους πολίτες» τόνισε ο κ. Τσιλιμίγκας και έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που του είπε κάποιος που τον σταμάτησε στον δρόμο και έκανε λόγο για μια Θεσσαλία που είναι ένας …κοιμώμενος Καναδάς… Μεταξύ άλλων το παρόν στο "Διόνυσο" έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Χριστόδουλος Καφφές, ο επικεφαλής της "Λαρισαίων Πόλις" Γιώργος Σούλτης, οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Αγιάς Γιώργος Πασχόπουλος και Αντώνης Γκουντάρας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας, ο συνονόματος του δημοτικός σύμβουλος Κ. Καραμπάτσας, η περιφερειακή σύμβουλος Αγγέλα Βαγενά, ο γεωπόνος Ντίνος Μπλιάτσος κ.α

Η ομιλία του Νίκου Τσιλιμίγκα έχει ως εξής:

«Φίλες και Φίλοι, αγαπημένοι συντοπίτες από την Αγριελιά Τρικάλων, που ήρθατε σήμερα εδώ για να δοκιμάσετε την …αντοχή της δικής μου καρδιάς απ’ τη συγκίνηση !
Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα βρεθήκαμε εδώ, όλοι μαζί, για να συζητήσουμε για τον Τόπο μας και τους Ανθρώπους του.
Με τους περισσότερους από σας, γνωριζόμαστε καλά.
Πολλούς μάλιστα , τους γνωρίζω και …σε βάθος, αφού έχω στην κυριολεξία «αγγίξει την καρδιά τους» .
Ελπίζω σήμερα να καταφέρουμε να ενώσουμε την ψυχή μας , που είναι ακόμη πιο σημαντικό…
Δεν είμαι στοχαστής, ούτε φιλόσοφος.
Δεν είμαι ρήτορας, ούτε αναλυτής.
Σίγουρα δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής.
Είμαι μόνο ένας πολίτης της Θεσσαλίας, που βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους , μοιράζεται τις αγωνίες τους, το μόχθο και τα προβλήματα του καθένα και των πολλών.
Μετά από μια μεγάλη διαδρομή αυτοδημιουργίας και πολλές εμπειρίες, επέστρεψα στον τόπο μου, στον οποίο ζω χρόνια τώρα με την οικογένειά μου, στον οποίο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά μου και κινείται ο κοινωνικός και επαγγελματικός περίγυρός μου.
Δεν βλέπω κάτι διαφορετικό, σε σχέση με εσάς.
Βλέπω ό,τι ακριβώς βλέπετε, ακούω ό,τι ακούτε και αντιλαμβάνομαι ό,τι αντιλαμβάνεστε.
Προβληματίζομαι για πολλά πράγματα.
Σκέφτομαι πολλές φορές για τους τρόπους που πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.
Αλλοτε αισιοδοξώ , άλλοτε όχι..
Περπατώ στους δρόμους της πόλης που ζω, ενώ βρίσκομαι συχνά σε διάφορα μέρη της Θεσσαλίας.
Ο τόπος που ζούμε είναι πραγματικά μαγικός. Σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις, σε αποζημιώνει πάντα όταν το κάνεις και ταυτόχρονα σου δημιουργεί την αίσθηση ότι ποτέ δεν κάνεις αρκετά γι’αυτόν .
Κατά ένα τρόπο μοναδικό, η δύναμή του σε ενεργοποιεί, σε παρακινεί να συμμετέχεις στην αναδημιουργία του.
Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για όλα αυτά.
Η συζήτησή μας όμως δεν γίνεται σε νεκρό πολιτικό χρόνο .
Γίνεται ακριβώς την ώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση.
Κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, κρίση θεσμών και αξιών.
Τη βιώνουμε αυτή την κρίση καθημερινά.
Η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.
Τα οικογενειακά εισοδήματα μειώνονται.
Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού περνάει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει.
Οικονομικά σκάνδαλα ξεσπούν.


Είμαστε θεατές μιας πλήρους ηθικής απαξίωσης .
Η κοινωνία, μέσα στην οικονομική ανέχεια που περνά, κινδυνεύει να χάσει τη συνοχή της, να χάσει τον προσανατολισμό της και να οδηγηθεί σε δρόμους αδιέξοδους.
Οι πολίτες, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, στρέφουν με αγωνία το βλέμμα στον πιο κοντινό και οικείο σ’αυτούς οργανωμένο φορέα: την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι το αποκούμπι, που τους δίνει την ελπίδα ότι μπορούν να βελτιώσουν το περιβάλλον που ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.
Την ίδια ώρα, η αυτοδιοίκηση βιώνει δύσκολα χρόνια, με βαθιές οικονομικές περικοπές στους πόρους της, νομοθετικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία του θεσμού και εξωθεσμικές αλλά στοχευμένες και επικίνδυνες εκστρατείες απαξίωσης, με αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που συνεπάγονται μια συστηματική και σε βάθος υπονόμευση των βασικών αρχών που αποτελούν την πεμπτουσία της.
Αυτή την εικόνα της κοινωνικής και θεσμικής κρίσης συμπληρώνει ένας καθημερινά και σταθερά προωθούμενος οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και ένας αχαλίνωτος λαϊκισμός, που εκπέμπεται από πολλές κατευθύνσεις.
Οι φετινές περιφερειακές εκλογές διεξάγονται μέσα σ’ αυτό το τοπίο
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση καλούμαστε να αντιδράσουμε και να αναζητήσουμε διεξόδους.
Γιατί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η παραγωγική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία, μπορούν να πάρουν το δρόμο τους και να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Εδώ και πολύ καιρό, με πολλούς ανθρώπους συζητάμε, χωρίς σκοπιμότητες και προσωπικούς σχεδιασμούς, για τον τόπο μας.
Είναι άνθρωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, άνθρωποι που έχασαν κεκτημένα στο χώρο δουλειάς τους, άνεργοι, φοιτητές με αδιόρατο μέλλον, ανασφάλιστοι πενηντάρηδες που επέστρεψαν στα χωριά τους ή άλλοι που γίνονται σ’αυτή την ηλικία μετανάστες …
Η κάθε περίπτωση έχει τη δική της οπτική. Ολες όμως έχουν μια κοινή κατεύθυνση και ένα κοινό στόχο: να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές στον τόπο μας που θα διασφαλίζουν στο παρόν και το μέλλον την απασχόληση και την ποιότητα ζωής , τη δική μας και των παιδιών μας.
Δέχθηκα την πρόσκληση από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους παρέχοντας με ανιδιοτέλεια καλές υπηρεσίες στον τόπο, να συγκροτήσουμε αυτοδιοικητική και βαθειά μεταρρυθμιστική περιφερειακή κίνηση θέλοντας να συμβάλλουμε, έτσι ώστε να αποκτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το σύγχρονο αναπτυξιακό και κοινωνικό της πρόσωπο, με επίκεντρο τον Ανθρωπο .
Παρά τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς μου, εξαιτίας και μόνο των σοβαρών καθηκόντων μου, τελικά η πρόσκληση έγινε πρόκληση, το όραμα κοινό και η πορεία ξεκίνησε.
Βασικές αρχές που διέπουν την αυτοδιοικητική κίνησή μας:
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να κατοχυρώνει θεσμικά και πολιτικά την αυτονομία της έναντι του κράτους και των κομμάτων και να αποτελεί έναν ανεξάρτητο πόλο πραγματικής τοπικής εξουσίας. Η αποκέντρωση του κράτους και η παρουσία πολλών και υγιών πόλων εξουσίας, διευρύνουν και θωρακίζουν τη δημοκρατία.
Ο χάρτης της αυτοδιοίκησης (οι αρμοδιότητες, οι οικονομικοί πόροι, ο εκλογικός νόμος) πρέπει ν’ αλλάξει ουσιαστικά. Ο «Καλλικράτης», που αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, πρέπει να βελτιωθεί, να ολοκληρωθεί, να αναβαθμισθεί και να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο σύστημα τοπικής διοίκησης.
Το πολιτικό σύστημα, που δομήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και ρουσφετολογικό, φαίνεται ανίκανο να πραγματοποιήσει τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χρόνια αδυναμία του να σχεδιάσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο και η καλλιέργεια μιας ψεύτικης ευημερίας, την οποία η κρίση εύκολα σάρωσε, το κατέστησαν στα μάτια των πολιτών εντελώς αναξιόπιστο.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, να πάψει να είναι ένα κακέκτυπο του πολιτικού κεντρικού συστήματος και να μετατραπεί σε ένα θεσμό-κυβερνήτη των τοπικών κοινωνιών κι ένα σχολείο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει ν’ αναδείξει, δύο σημαντικές της όψεις:
α) το αναπτυξιακό της πρόσωπο, με την ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και στη διεύρυνση της αγοράς (κοινωνική επιχειρηματικότητα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, συμπράξεις με εμπορικά επιμελητήρια, κ.α.). Η πολυπόθητη ανάπτυξη ή θα είναι τοπική ή δεν θα υπάρξει.
β) το κοινωνικό της πρόσωπο, δηλαδή να στήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μια ομπρέλα κοινωνικής ασφάλειας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των πολιτών. Να αποτελέσει μια «κιβωτό» ασφάλειας (κοινωνική πρόνοια, άποροι, άστεγοι, πολίτες χωρίς φαγητό, πολίτες σε απόλυτη φτώχεια κ.α.)
Η τοπική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία, η ανάδειξη της τοπικότητας και η υλοποίηση ενός σχεδίου επιβίωσης και ανασυγκρότησης, πρέπει να αποτελέσουν την καινούργια πολιτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση.


Φίλες και Φίλοι,
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές του Μαϊου δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι κάποιοι , ακόμη και τώρα, με αυτή την κατάσταση στη χώρα, αντιλαμβάνονται την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως αντιπολιτευτικό ή συμπολιτευτικό θεσμό, χρήζουν υποψηφίους και αναφέρονται και πάλι σε ξεπερασμένες λογικές που θέλουν τους θεσμούς προεκτάσεις των κομμάτων και της κρατικής εξουσίας. Οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί όμως αποκόπτονται από τις κοινωνικές τους ρίζες όταν αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακοί θύλακες ζωής, αναδεικνύουν μικροκομματικές, αδιέξοδες και μυωπικές αντιπαραθέσεις.
Το επισημαίνουμε με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: Με βάση τη δική μας στρατηγική, η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι ούτε προέκταση κομματικού φορέα, ούτε επαίτης του κράτους.
Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί.
Είναι προφανές ότι στο δυσμενές αυτό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Περιφέρειας
Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε, να προσδιορίσουμε και να αναδείξουμε το ρόλο αυτό, στο πλαίσιο της μόνης εφικτής πρότασης διεξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Τοπικής Ανάπτυξης.
Απέναντι στην κρίση, η στρατηγική που επιλέγουμε δεν είναι αυτή της ανέξοδης καταγγελίας, ούτε αυτή της ηττοπάθειας ή της άμυνας, αλλά των Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών.
Μόνο ένα συνεκτικό πολιτικό όραμα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ικανό να φέρει μία «ειρηνική επανάσταση» στις συνειδήσεις και να ανατρέψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη επεξεργασθεί συγκεκριμένες πολιτικές για ζητήματα, πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης και να επηρεάσουν καθοριστικά την περιφερειακή προεκλογική ατζέντα.
Το πρόγραμμά μας, πολύ σύντομα θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά κατά τομέα στους πολίτες και θα ζητήσουμε την άποψή σας γι’αυτό, τη βελτίωσή του και την ενίσχυσή του με τις ιδέες σας και με βάση τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες, που είναι πάντα πολύ σημαντικό –και αναξιοποίητο μέχρι σήμερα- κεφάλαιο
Ενδεικτικά σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ μόνο σε κάποια σημεία που αποτέλεσαν την αρχή της σκέψης μας για το πού είμαστε και το πού πάμε, με βάση κοινές παραδοχές:
Είμαστε αγροτική περιοχή. Η αγροτική οικονομία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Συζητάμε χρόνια τώρα για τη όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, για το μεγάλο κόστος της παραγωγής, για τις νέες αγορές που δεν δημιουργούνται , για τους νέους που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και την αγροτική εκμετάλλευση. Ποτέ δεν είδα μέχρι σήμερα τη στοχευμένη εκπόνηση τοπικής αγροτικής πολιτικής, όχι με σχέδια επί χάρτου και ιδέες ανεφάρμοστες, αλλά με συγκεκριμένες παραμέτρους που θα απαντούν σε πολύ συγκεκριμένα λογικά ερωτήματα: ποιες είναι οι παραγωγές που μπορεί η Θεσσαλία να προωθήσει; Ποια είναι τα προϊόντα ποιότητας που μπορεί να αναδείξει ο τόπος μας , με πιστοποίηση και ένδειξη; Ποιες αγορές προσφέρονται στους αγρότες; Ποια είναι τα κίνητρα σε έναν νέο αγρότη να επιστρέψει στην Αγιελιά και να παράξει στη γη του ή στο κοπάδι του;
Είμαστε τουριστική περιοχή με σπουδαία ιστορία και μνημεία πολιτισμού. Εκτός από την πεπατημένη και αμφιβόλου αποτελέσματος προώθηση των τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας σε τουριστικές εκθέσεις, ποια είναι η πρότασή μας για τον εσωτερικό ή εξωτερικό τουρίστα, οργανωμένη , με σχέδιο, με σύμπραξη όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στον τουρισμό και όλων των υποδομών που διαθέτουμε στο χώρο του τουρισμού και πολιτισμού ;


Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία : Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάζουν καθημερινά λουκέτο. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι και η τοπική οικονομία δέχεται βαρύτατο πλήγμα. Οι επιχειρήσεις που υφίστανται ακόμη, παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν. Πολλές βιοτεχνίες έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Εκτός από ευχολόγια και ψηφίσματα συμπαράστασης, η Περιφέρεια, οφείλει να εκπονήσει Τοπικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που διέπουν τις επιχειρήσεις και τους ανέργους που προκύπτουν από το κλείσιμό τους. Επίσης , η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μέχρι τώρα ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Απαιτούνται νέες παρεμβάσεις στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας που να έχουν βιώσιμο χαρακτήρα, συνέχεια στον χρόνο, καίρια θέση στον περιφερειακό προγραμματισμό, τόσο σε επίπεδο δεσμευμένων πόρων όσο και σε επίπεδο αναμενόμενων επιπτώσεων στην περιφερειακή οικονομία. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, πρέπει να αξιοποιούν την υπάρχουσα υποδομή και το υφιστάμενο δυναμικό και προσθέτουν τους κρίκους της αλυσίδας ¨εκπαίδευση/ έρευνα/ αξιοποίηση της έρευνας/ καινοτομική επιχειρηματικότητα¨, που λείπουν για να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα ευνοεί το καινοτόμο επιχειρείν.
-Κοινωνική πολιτική: Η χάραξη κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, αποτελεί τη θεμελιώδη εγγύηση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, ως πυρήνας ενός μοντέλου ανάπτυξης, ως πεδίο ενός ολόκληρου νέου οικονομικού τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και ως ένα τεράστιο κοίτασμα νέων ευκαιριών απασχόλησης.
Απαιτείται να κυριαρχήσει η αντίληψη, ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου κοινωνικού σχεδιασμού και αξιολόγησης της κοινωνικής πολιτικής που συμβάλλει ώστε ένα πρόγραμμα δράσης, μια ενέργεια, μια συγκεκριμένη κοινωνική παρέμβαση ή προτεινόμενη πολιτική να μπορούν να πραγματοποιηθούν με συνέπεια, χωρίς οικονομικές ή χρονικές αποκλίσεις και διαρκή βελτίωση της σχέσης κόστους και κοινωνικής ωφέλειας. Σκεφτείτε μόνο ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη πλήρης καταγραφή των φορέων κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο Θεσσαλίας, με αξιοποίηση τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών δεικτών.
Φίλες και Φίλοι,
Πολλά θα μπορούσαμε νε προσθέσουμε ακόμη , για τις σκέψεις μας και τις αγωνίες μας .
Η Προγραμματική μας Πρόταση για τη Θεσσαλία, την οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα, εμπεριέχει το όραμα και την προοπτική μιας κοινωνίας που θα δίνει ίσες δυνατότητες σε όλους τους πολίτες.
Για μας δεν νοείται αναπτυξιακή στρατηγική, με υποβαθμισμένες συνοικίες και χωριά, με αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και φυσικά δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη σε βάρος της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής, της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλίας. Αυτή ακριβώς είναι η διάσταση της αειφορίας στην έννοια της ανάπτυξης.
Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για μια αειφόρα αναπτυγμένη Θεσσαλία, η οποία δεν θα θυσιάζει το μέλλον των παιδιών της για πρόσκαιρα οφέλη, δεν θα στηρίζεται στη μονομερή βελτίωση των οικονομικών της δεικτών καταστρέφοντας το φυσικό της περιβάλλον, δεν θα προωθεί την ευημερία των λίγων σε βάρος των πολλών.
Σήμερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπορούν να εντοπιστούν κοινωνικές διαφοροποιήσεις, διαφοροποιήσεις μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος, διαφοροποιήσεις μεταξύ των ορεινών μειονεκτικών, πεδινών περιοχών και νησιών και διαφοροποιήσεις μεταξύ αναβαθμισμένων και υποβαθμισμένων οικιστικών συνόλων σε αστικές και τουριστικές περιοχές.
Αυτές οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις και ανισότητες, είναι ορατές, είναι άδικες. Η έννοια της Ανάπτυξης για εμάς είναι συνώνυμη με την κοινωνική συνοχή, την οργάνωση της κοινωνίας, την ισότιμη ένταξη όλων των πολιτών στον καταμερισμό εργασίας, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι σχεδιασμοί μας, όλες οι ενέργειες και οι δράσεις μας κατατείνουν στην υλοποίηση της βασικής μας αποστολής ως αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση:
Στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής της Θεσσαλίας.


Κύριες και κύριοι,
Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με στόχο να ενεργοποιήσουμε όλους τους πολίτες σε ένα κοινό αγώνα αναδημιουργίας του τόπου μας .
Απαιτούνται υπερβάσεις.
Το μεγάλο σχίσμα, που άνοιξε στην κεντρική πολιτική σκηνή, η ψήφιση των μνημονίων ( μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί) δεν πρέπει με τίποτα να μεταφερθεί στο πεδίο της αυτοδιοίκησης .
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να μετατραπούν σ’ ένα κομματικό ματς – προκριματικό των βουλευτικών εκλογών, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά να αποτελέσουν μια μάχη των τοπικών κοινωνιών κόντρα στην κρίση .
Γνωρίζετε όλοι ότι ΔΕΝ επιχειρώ να βρω επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο μέσα από την πολιτική. Δεν στοχεύω στην κατάκτηση της εξουσίας, ούτε αυτό προσθέτει πραγματικά κάτι στη δική μου ζωή.
Συντάχθηκα στο πλευρό των ανθρώπων εκείνων που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και διέκρινα το πάθος, την πραγματική, ανιδιοτελή αγάπη τους για τον τόπο . Βλέπετε , υπάρχουν κι αυτοί!
Ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου επιφύλαξαν αυτοί οι πρώτοι που με προσέγγισαν, ευχαριστώ για την τιμή που μου επιφυλάξατε όλοι εσείς απόψε εδώ, ευχαριστώ όλους όσους εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό μου, την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και όλους τους συνεργάτες.
Ιδιαίτερη μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω στην αυτοδιοικητική παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ» και στην επικεφαλής Λίτσα Λιακούλη, καθώς παρακολουθώ χρόνια τώρα την πορεία της, την προσφορά της και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την συμμετοχή στα κοινά. Αυτό καταρχήν τιμά την ίδια και την αυτοδιοικητική παράταξή της, αλλά τιμά κι εμάς γιατί είναι δίπλα μας και την καλώ να παραμείνει …
Φίλες και Φίλοι,
Προχθές ένας άγνωστος σε μένα πολίτης με χαιρέτησε στο δρόμο και χωρίς καν να μου συστηθεί μου είπε: «Η Θεσσαλία είναι ένας κοιμώμενος Καναδάς. Αν αυτό το σκεφτείτε, ξέρετε τί πρέπει να κάνετε…»
Ξέρουμε και Θέλουμε.
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.
Τα λόγια μας είναι προσεκτικά και μετρημένα .
Υπάρχουν όμως αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν στον έναν ή στον άλλο δρόμο.
Εμείς έχουμε ήδη επιλέξει το δρόμο.
Θέλουμε τον ΆΝΘΡΩΠΟ στο επίκεντρο της σκέψης, του σχεδιασμού και της πολιτικής μας.
Θέλουμε τον ΠΟΛΙΤΗ, δίπλα μας, συμμέτοχο, συνεργάτη, αυστηρό κριτή και αποτελεσματικό εμψυχωτή.
Διεκδικούμε τη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της Ελλάδας , ως κέντρο ανάπτυξης, προορισμού και κοινωνικής δικτύωσης.
Η Αυτοδιοικητική παράταξή μας θα είναι στην πράξη των «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», γι’αυτό και επιλέξαμε αυτή την αλήθεια, για όνομα του συνδυασμού μας
Ξεκινάμε απόψε από δω, δημιουργούμε την «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», με τη δύναμή σας και με αέρα αναζωογόνησης, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ακούσουμε την καρδιά της Θεσσαλίας να χτυπάει και πάλι δυνατά».


ΟΜΙΛΙΕΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤΙΛΗ

Στη συνέχεια μίλησαν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Κώστας Τσαντίλης οι οποίοι τόνισαν τα εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (επικεφαλής Θεσσαλών Δύναμη)
«Κυρίες και Κύριοι, Τα τρία χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του "Καλλικράτη", συμπίπτουν με την κορύφωση της πιο σκληρής δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης που βίωσε ο τόπος τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι πρωταρχικό σημαντικό ιστορικό χρέος, κυρίως των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, να μην ξεχνούμε ποτέ ότι έγιναν πολλοί, επίπονοι και μεγάλοι αγώνες μέχρι να καταφέρει η δημοκρατική παράταξη να εισάγει στην ελληνική κοινωνία τις τεράστιες θεσμικές αλλαγές το 1994 με την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, λίγα χρόνια αργότερα τον Καποδίστρια (1997) , για να ολοκληρώσει, το 2010, με τον Καλλικράτη, την περαιτέρω συνένωση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και την κατάργηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων , αντικαθιστώντας τις ως δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. από τις περιφέρειες.
Αυτά έχει μεγάλη αξία να τα θυμόμαστε κάθε φορά και να τα διαφυλάττουμε ως μείζονα κεκτημένα, καθώς βιώνουμε δύσκολα χρόνια για την Αυτοδιοίκηση, με υπονόμευση των βασικών αρχών που αποτελούν την πεμπτουσία της.
Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο εδώ και καιρό παραδέρνει αποδυναμωμένο και αποσταθεροποιημένο στη δίνη της οικονομικής κρίσης, δεν έχει συνειδητοποιήσει την πολύ απλή πραγματικότητα: ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με εξειδικευμένα τοπικά σχέδια ανάπτυξης, να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να απελευθερώσει τις τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου .
Πυξίδα στην πορεία μας, ενόψει της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να είναι μόνο μια αντίληψη ανοιχτή, συμμετοχική και αναπτυξιακή για την τοπική αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της αλλά και των θεσμικών της εγγυήσεων σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη συνταγματικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της.
Φίλες και Φίλοι,
Εκπροσωπώ μια περιφερειακή παράταξη, τη ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ που συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές και με ελάχιστη διαφορά ,δεν προκρίθηκε.
Η πορεία της στο Π.Σ. δεν ήταν εύκολη, ούτε ανέφελη. Μεγάλες ανακατατάξεις, προσωπικοί επανακαθορισμοί , καινούριες προκλήσεις
Παρόλα αυτά, καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι. Κρατήσαμε την παράταξη, ασκήσαμε κατά γενική ομολογία, δημιουργική αντιπολίτευση, μακριά από την εύκολη δημαγωγία και τον στείρο καταγγελτικό λόγο, με μοναδικό στόχο να στηρίξουμε το θεσμό στα πρώτα βήματά του και να ενισχύσουμε με κοινή φωνή και ως συνοδοιπόροι, την αναπτυξιακή εξέλιξη της Θεσσαλίας στην δύσκολη εποχή της κρίσης.
Στην πορεία αυτή όμως, έγινε σαφής η διαφορετική αντίληψή μας περί άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής .
Βλέπετε, το όραμα της Περιφερειακής Ολοκλήρωσης δεν είναι μια θεωρητική αναζήτηση για τους σύγχρονους στοχαστές, αλλά μια υπαρκτή δυνατότητα των διοικούντων.
Απλά, επιλέγεις και πράττεις: π.χ. μια επιλογή είναι να καταρτίζεις έναν συνεκτικό και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και να διαχειρίζεσαι το ΕΣΠΑ και την ένταξη των νέων έργων και δράσεων συλλογικά και συμμετοχικά με δημοκρατικό προγραμματισμό, διαύγεια και δημόσια επιχειρηματολογία .Η αντίθετη επιλογή είναι , αντί να εντάσσονται νέα έργα με προστιθέμενη αξία στο όραμα της περιφερειακής ολοκλήρωσης, να αναζητούνται κατεπειγόντως έργα με στοιχειώδη ωριμότητα, χωρίς καμία εσωτερική συνοχή, τα οποία συχνά απηχούν τις προσωπικές πολιτικές των τοπικών αρχόντων, μόνο και μόνο για να φανεί δήθεν πρόοδος στην απορρόφηση… Πολλές φορές, μάλιστα να γίνεται και αθέμιτη οικειοποίηση των επιτυχιών και των έργων άλλων φορέων!
Σεβόμαστε την προσπάθεια και το έργο όλων


Απαιτείται όμως νέα αντίληψη , συνέργεια και πραγματικός δημοκρατικός προγραμματισμός .
Το Π.Σ., το ανώτατο αιρετό πολιτικό συμβούλιο της Θεσσαλίας είναι άνευ χαρτοφυλακίου!!
Δεν συζητά για την επιλογή , τη σκοπιμότητα και την προτεραιότητα των έργων .
Δεν αποφασίζει ποτέ στην πραγματικότητα γι’αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η πεποίθηση στους πολίτες ότι η μοιρασιά των πόρων γίνεται με ευνοιοκρατικά κριτήρια, ενθαρρύνονται σχέσεις πελατειακής εξάρτησης με τοπικούς φορείς κλπ
Εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες μένουν στα χαρτιά, ανολοκλήρωτες και θεσμικά ξεθωριασμένες πλέον μετά τη σαφή υποτίμησή τους :
Το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ», έμεινε άδειο
Το «Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος», αόρατο
ο «Πόλος Καινοτομίας» τρία χρόνια άφαντος
και η τόσο μα τόσο σπουδαία «Επιτροπή Διαβούλευσης», στα αζήτητα, σε καμία σχέση συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών με το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Αρχή
Χωρίς ιεράρχηση διατίθενται κονδύλια, ενώ ο πολιτιστικός και τουριστικός χάρτης Θεσσαλίας –αποτέλεσμα της περιβόητης δικτύωσης, δεν έχουν ποτέ γίνει
Κυρίες και Κύριοι,
Η συσσωρευμένη απογοήτευση της κοινωνίας έναντι του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, καθώς και η αίσθηση ασφυξίας απέναντι στο διαφαινόμενο αναπτυξιακό αδιέξοδο της χώρας μας, μεγαλώνουν κατά πολύ τις ιστορικές ευθύνες της Αιρετής Περιφέρειας και την καλούν να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε η θεσμοθέτησή της.
Ο Τολστόι είχε πει ότι όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς τον εαυτό του
Οφείλουμε να κάνουμε υπερβάσεις. Είναι πια φανερό.
Κάποιοι και προσωπικές.
Φίλες και Φίλοι,
Σήμερα, ξεκινά μια νέα αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία θα μετουσιωθεί σε συνδυασμό για να διεκδικήσει την προτίμηση των Θεσσαλών στις εκλογές του Μάη.
Στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα, που είχα την τιμή να ακούσω πρώτη από τον ίδιο ότι δέχεται να τεθεί επικεφαλής αυτής της κίνησης, είδα όλα αυτά που έχουμε σήμερα πραγματικά ανάγκη.
Έναν άνθρωπο με πολλές εμπειρίες και με γνώση του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος.
Έναν επιστήμονα με κύρος και ακτινοβολία, αλλά κυρίως με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιάς.
Έναν πολίτη με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο του και τους ανθρώπους μας
Έναν απλό άνθρωπο που συγκινείται όταν μιλάει για την Αγριελιά, θυμώνει όταν συναντά ανθρώπους άνεργους ή στα όρια της φτώχειας και χειρουργεί νύχτα – μέρα , κάθε συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και στερείται της δυνατότητας να μεταβεί σε ιδιωτικό κέντρο.
Με λόγια απλά, έναν άνθρωπο αφιερωμένο στον συνάνθρωπο.
Αν όντως θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια θα είναι ο μοχλός της ανασυγκρότησης του τόπου μας και απεγκλωβισμού μας από το αδιέξοδο, πρέπει να τολμήσουμε και να επιλέξουμε αυτή την υποψηφιότητα, που ήδη αυτά που διατείνεται για τα κοινά , τα έχει κάνει τρόπο καθημερινής του ζωής».

 

Κώστας Τσαντίλης (πρ. Δημ. Σύμβουλος Λάρισας)

«Μπορεί η κρίση στην πατρίδα μας να εμφανίσθηκε κατ’ αρχάς ως οικονομική (κρίση χρέους κ.λ.π.), να συνεχίστηκε ως πολιτική (κυρίως ως ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και των διαφόρων κοινωνικών ελίτ), αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι πρωτίστως η κρίση είναι ηθική.
Οι γυναίκες και οι άνδρες, Θεσσαλοί πολίτες που υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο γνωστοποίησαν τη θέλησή τους να στηρίξουν μια αυτοδιοικητική κίνηση για την περιφέρεια, ξέρουν πολύ καλά, ότι η αναγέννηση της πατρίδας μας προϋποθέτει την ανάδειξη ενός διαφορετικού ήθους, όπου η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος θα τεθεί πάνω από το προσωπικό, που κυριάρχησε όλα αυτά τα χρόνια και διέλυσε συμπεριφορές, θεσμούς, ιδέες και ιδεολογίες.
Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι η αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή—δεν μπορεί να είναι πια όπως ήταν μέχρι τώρα. Πρώτα-πρώτα δεν μπορεί να είναι καπελωμένη από τα πολιτικά κόμματα. Κι αυτό γιατί μπορεί το πολιτικό κόμμα να είναι βασικός θεσμός της δημοκρατίας—ο βασικότερος ίσως—αλλά και η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός είναι εξίσου βασικοί θεσμοί και πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενστερνιστούμε την ανεξαρτησία τους. Άλλωστε είδαμε πού κατέληξε ο κομματικός συνδικαλισμός και επίσης δεν πρέπει να είμαστε και τόσο ευχαριστημένοι από τα επιτεύγματα της κομματικής αυτοδιοίκησης.
Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι αυτή η ετεροβαρής σχέση ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην αυτοδιοίκηση πρέπει να ανατραπεί και η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει τη θέση που έχει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ξέρουν επίσης κάτι ακόμα σπουδαιότερο—ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι έργο των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες θα κάνουν την ανάπτυξη. Και όταν αυτές δεν τις βοηθούμε και τις κρατάμε στο περιθώριο, τότε αναπότρεπτα δεν υπάρχει ανάπτυξη και η Θεσσαλία μαζί με την Ήπειρο θα συνεχίζουν να είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης. Κι αυτό δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας.!!
Φίλες και φίλοι,
Στην εποχή της κρίσης που όπως έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, το παλιό δεν έχει ηττηθεί και το καινούργιο κάνει προσπάθειες να αναδειχθεί, αποφασίσαμε να δράσουμε.
Αναζητήσαμε ποιος θα μπορούσε να εκφράσει πιο αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια για το καινούργιο.
Πιστεύουμε ότι το ήθος, η επιστημονική διαδρομή, η κοινωνική παρουσία του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα αποτελεί εχέγγυο σοβαρό και πολύ πειστικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Το γεγονός, ότι ο καθηγητής αποδέχθηκε την πρότασή μας, μας γεμίζει αισιοδοξία, ότι αυτή η φιλόδοξη προσπάθειά μας θα πετύχει».

Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 22:15

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

filippou

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Γυναίκα Στο Σοσιαλισμό Της Δήμητρας Σίσκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ
"Το Εκλογικό Σύστημα Ευνοεί Την Πολυδιάσπαση Ψηφοδελτίων" Του Γιώργου Μπαρτζώκη (Υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων - επικεφαλής Ταυτότητα Πόλης)
Προσπαθούν Να Σωθούν Με Το Χρίσμα Του Μάριου Ξηρομερίτη (Ιατρός)
Κανόνες Διαφάνειας Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Tου Νικολάου Καρδούλα (Σχης ε.α Διπλωματούχος Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π MSc…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΟύτε... Καρφίτσα Δεν Έπεφτε Για Τσιλιμίγκα! Και Το Όνομα Της Κίνησης …«ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» (φωτο) Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων