Τεταρτη 30 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Να Την Κάνει Αλλού Τη Συναυλία Ο Τζανακούλης

Αυγ 27, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πρόεδρος της Νέ@ς Λάρισας το έχει πάρει πατριωτικά το θέμα με τη συναυλία της Αναστασίας Ζαννή στο αρχαίο θέατρο Λάρισας.

Δείτε τι αναφέρει ο Ντίνος Διαμάντος στη μακροσκελέστατη επιστολή που έστειλε στον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, με την οποία ασκεί έντονη κριτική στις κινήσεις της δημοτικής αρχής για την περιβόητη (και αναβληθείσα για τις 4 του Σεπτέμβρη) συναυλία. Για το "διοργανωτή", τη "διασημότητα" που προσεκλήθη, τα εισιτήρια που τυπώθηκαν για μια εκδήλωση που διαφημίστηκε ως το άνοιγμα του θεάτρου μετά από 18 αιώνες. Ο κ. Διαμάντος ζητά να παρίσταται στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα ενώ ζητά και από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει, προστατεύοντας το κύρος του Πολιτιστικού μνημείου της Λάρισας. Αναλυτικά η επιστολή του Ντίνου Διαμάντου στον Πάνο Παναγιωτόπουλο:

"Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας αποτελεί για την πόλη και τους Λαρισαίους το σημαντικότερο Πολιτιστικό της Μνημείο.

Αποτελεί ταυτόχρονα, ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ενταγμένο, μοναδικά, «στα σπλάχνα της πόλης», μέσα στον αστικό ιστό του ιστορικού της κέντρου. 

Η διαχρονική πορεία της αποκάλυψης του οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κύρια όμως, οφείλεται στην επιμονή κάποιων ανθρώπων-  με  κυρίαρχη παρουσία υπηρεσιακούς παράγοντες της αρμόδιας ΙΕ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων- που, επί δεκαετίες, πέρα από την Επιστήμη και το επάγγελμα,  το είχαν θέσει ως «υπόθεση ζωής». 

Στην πορεία αυτή, και το ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, θεσμικά, συνέβαλλε καθοριστικά όταν, το 2001, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της αρμόδιας ΙΕ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων με τον τότε, Προιστάμενο κ Αθ. Τζιαφάλια, με ομόφωνη απόφαση της ΔΕ μετά από πρόταση του τότε, Προέδρου Π. Ηλιάδη, συνέστησε Επιστημονική Ομάδα Εργασίας. 

Το πόρισμα που απέδωσε η ΕΟΕ του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ σχετικό με την μελέτη, συντήρηση και, ανάδειξη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, αφενός, απέδωσε την καταγραφή των τεχνικών ζητημάτων που συνδέονται με την πλήρη αποκάλυψη του και, τη διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους, αφετέρου, απετέλεσε την τεκμηρίωση για την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ με τη χρηματοδότηση του 1,5 δις δρχ (4,4 εκ ευρώ) 

Η ολοκλήρωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου είναι επιβεβλημένο να επιτευχθεί άμεσα. Λόγω της σημασίας, της εμβέλειας και της μοναδικότητας του μνημείου, δεν είναι μία τοπική υπόθεση αλλά, αναδεικνύεται πολιτισμικά, ως μία υπόθεση Εθνικής σημασίας. Και σ’ αυτό, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κεντρικά και περιφερειακά, όλοι οι φορείς και όλοι οι πολίτες πρέπει να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του που ξεκίνησαν το 1910, με τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο, και έφεραν στο φως ένα μέρος της σκηνής, πρέπει να καταλήξουν άμεσα, στην πλήρη αποκατάσταση όλων των μερών του και στην ολοκληρωμένη παρουσία του.

Η επαναλειτουργία (επισκεψιμότητα- εκδηλώσεις) του Α’ Αρχαίου Θεάτρου θα πρέπει να διέπεται από ένα «πλαίσιο» το οποίο και, θα διασφαλίζει τις παραμέτρους της προσβασιμότητας, της ασφάλειας, των τεχνικών προδιαγραφών και, της άρτιας, από κάθε άποψη, υποδοχής του κοινού. 

Ταυτόχρονα βέβαια, με την δέουσα προβολή που θα το αναδεικνύει και, τη διασφάλιση της ποιότητας και του κύρους των προγραμματισθέντων εκδηλώσεων που, θα πρέπει να αποδίδουν σεβασμό και, να εναρμονίζονται με την μοναδική αξία του μνημείου.

Όλα τα παραπάνω, θα προσδώσουν στη Λάρισα και στην Ελλάδα, σημαντική προστιθέμενη αξία στην υπόθεση του Πολιτισμού αλλά, και της, εν γένει, αναπτυξιακής διαδικασίας.

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Κατατέθηκε στα μέσα Αυγούστου, στην ΙΕ’ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων που έχει έδρα τη Λάρισα και, η οποία το διαβίβασε αρμοδίως, στην αρμόδια κεντρική διεύθυνση ώστε, να εισαχθεί στο ΚΑΣ, αίτημα του Δήμου Λαρισαίων, για διεξαγωγή μίας εκδήλωσης στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, που, «διοργανωτής» τελικά, (χωρίς να αναφέρεται και, ως ο αιτών) είναι ο ΜΕΣ Κοιλάδας «Ο ΦΑΡΟΣ» και, ο Δήμος Λαρισαίων την θέτει «υπό την αιγίδα του».

Μία εκδήλωση στην οποία θα εμφανισθεί μία «νέα διασημότητα» που προσεκλήθη χωρίς ούτε το θεσμικό όργανο της πόλης (Δ.Σ.), ούτε οι φορείς της πόλης, ούτε κάποια εντεταλμένη επιτροπή ειδικών και προσωπικοτήτων πολιτισμού να εισηγηθεί και να αποφανθεί για τη δυνατότητα αλλά, και για το «πλαίσιο» του σύγχρονου ανοίγματος και λειτουργίας του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Μία εκδήλωση που «διαφημίσθηκε» ως, το «άνοιγμα του Θεάτρου μετά από 18 αιώνες» (σας επισυνάπτω δημοσίευμα του δελτίου τύπου).

Μάλιστα, έχουν «τυπωθεί» (και όχι «εκδοθεί») και εισιτήρια (σας το επισυνάπτω), με αντίτιμο «τιμή εισόδου» 10 ευρώ ( το οποίο και δεν αναφέρθηκε στην αίτηση) και, ημερομηνία 27/8/2013 η οποία, με νεώτερη ανακοίνωση (σας την επισυνάπτω) του «διοργανωτή» μεταφέρεται για την ημερομηνία 4/9/2013.

Είναι εύλογη βέβαια η απορία, πως ο «διοργανωτής» με τη συνδρομή του Δήμου Λαρισαίων (που έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση) προβαίνει σε, εκ νέου, προσδιορισμό για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης για την 4/9/2013 όταν, από πληροφορίες, η συνεδρίαση του ΚΑΣ προσδιορίζεται για την 3/9/2013 και, είναι δεδομένη εκ του νόμου, η τυπική και, ουσιαστική διαδικασία εξέτασης ενός θέματος και, έκδοσης της απόφασης! 

Δηλαδή,  με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΑΣ, τα προς γνωμοδότηση θέματα υποβάλλονται στο Συμβούλιο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. Η συζήτηση των θεμάτων γίνεται με βάση την ημερήσια διάταξη, η οποία συντάσσεται από το Τμήμα Γραμματείας του Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεως των αρμοδίων Διευθύνσεων, και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά τη συζήτηση ενός θέματος, ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφεται στην αρμόδια Διεύθυνση και συμπληρώνεται με τη Γνωμοδότηση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Ακολουθεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης επί του ζητήματος.

Η ανακοίνωση του «διοργανωτή» με την ανοχή του, «υπό την αιγίδα του», Δήμου Λαρισαίων, προφανώς, «προκαταβάλει» και, κατά συνέπεια, προσβάλει κάθε έννομη διαδικασία πολιτικής και υπηρεσιακής διαδικασίας καθώς και, κάθε επιστημονική δεοντολογία.

Με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και, την επιστημονική μου ιδιότητα και εμπειρία ως διπλ. Πολιτικός Μηχανικός καθώς και, με την ιδιότητα του πολίτη – δημότη της Λάρισας, που τυγχάνει να είμαι και εκ των ιδρυτικών μελών του «Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας», το συγκεκριμένο θέμα με αφορά άμεσα.

Ζητώ λοιπόν, να γίνει σεβαστό το δικαίωμα να παρίσταμαι στη σχετική Συνεδρίαση του ΚΑΣ, όποτε, και αν, τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξή του. (σύμφωνα με τον ορισμό του ΦΕΚ 70/Β/20-1-04 «Οργάνωση και Λειτουργία των Συμβουλίων» του Ν. 3028/2002, άρθρο 2, 6, 7 και 52 παρ. 6: «Κοινοί Κανόνες για τη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων») και, να καταθέσω την άποψή μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης του. (Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/14/3698/20-1-04)

Η θέση μου, την οποία εκ των προτέρων σας κάνω γνωστή, σχετικά με την υποβληθείσα αίτηση για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο χώρο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, είναι αρνητική για πολλούς λόγους.

Ο «διοργανωτής» και, ο «υπό την αιγίδα του» Δήμος Λαρισαίων, μπορούν να προβούν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης με την εν λόγω καλλιτέχνιδα (δεν είμαι υπέρ της ακύρωσής της, γενικά) σε άλλο χώρο θέασης και ακρόασης.

Ζητώ από σας, να παρέμβετε, τόσο εκ της ευθύνης που απορρέει από τη θεσμική σας ιδιότητα, προστατεύοντας το κύρος του Πολιτιστικού Μνημείου της πόλης μας όσο, και με βάση τις επιστημονικές και επαγγελματικές σας ιδιότητες στις οποίες και διακριθήκατε ιδιαίτερα (ως νομικός και ως δημοσιογράφος), διαφυλάσσοντας τη νομιμότητα και την δεοντολογία αλλά, και ως Πολιτικός Μηχανικός, διασφαλίζοντας τα τεχνικά δεδομένα ασφάλειας  ( στατικότητας και προσβασιμότητας) τόσο του κοινού όσο και, του μνημείου. "

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΚωνσταΝτίνος Δ. Διαμάντος

Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ετικέτες Διαμάντος    Τζανακούλης    θεατρο   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 22:45

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Εκλογές Λάρισας: Νικητής Η Συμμετοχή Και Η Ενότητα Του Μάριου Ξηρομερίτη - Δημοτική Κίνηση "Νέ@ Λάρισα"
"Όχι Άλλα Δάκρυα Για Το Αεροδρόμιο" Toυ Απόστολου Παπατόλια, ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου - πρώην νομάρχη
Όλοι Οι Καθαροί... Όλοι Οι Άξιοι... Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΝα Την Κάνει Αλλού Τη Συναυλία Ο Τζανακούλης Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων