Σαββατο 12 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ενημέρωση Του ΕΚΝΛ Για Τα Εργατικά Ατυχήματα

Αυγ 16, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εργατικό ατύχημα. Θεωρείται αυτό που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται

σε απότομο γεγονός, βίαιο γεγονός, εφ’ όσον αυτό προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργασθεί πάνω από 4 ημέρες ή και το θάνατο. Προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά τη\ν εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν η εργασία είναι βαριά ή γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες, τότε η προκληθείσα ασθένεια είναι εργατικό ατύχημα. Επίσης, εάν η υπέρμετρη προσπάθεια του εργαζόμενου του προκάλεσε ανικανότητα για εργασία ή το θάνατο, είναι εργατικό ατύχημα. Ακόμα και αν το ατύχημα έγινε από αμέλεια του εργαζόμενου, χαρακτηρίζεται εργατικό.
  Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων:
α) Εκείνα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας σαν άμεση συνέπειά της (τραυματισμός του εργαζόμενου από μηχάνημα, πτώση κατά την εκτέλεση της εργασίας, κλπ).
β) Εκείνα που συμβαίνουν με αφορμή την εργασία, δηλαδή εκτός του τόπου εργασίας, με την προϋπόθεση να έχουν έμμεση σχέση με την εργασία.
γ) Εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια. Επαγγελματικές ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό Ασθένειας του ΙΚΑ.
  Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να αναγγείλει κάθε εργατικό ατύχημα αμέσως στην αστυνομία, μέσα σε 48 ώρες στην Επιθεώρηση Εργασίας και μέσα σε 5 ημέρες στο ΙΚΑ της περιοχής που έγινε το ατύχημα. Επειδή αυτό μπορεί να μην τον κάνει, μπορεί ο εργαζόμενος ή εκπρόσωπός του να το δηλώσει στο ΙΚΑ.
 
  Οι παροχές του εργαζόμενου σε περίπτωση ατυχήματος διαφέρουν ανάλογα με τα εάν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ ή όχι.
  Έτσι ο εργαζόμενος δικαιούται:
1. Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  Εάν ο εργαζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης υποχρεώνεται να τα πληρώσει ο εργοδότης. Εάν ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, τα έξοδα καλύπτονται από το ΙΚΑ.

2. Εφάπαξ αποζημίωση όταν δεν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Οι μη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση από τον εργοδότη, η οποία κυμαίνεται, ανάλογα με τον βαθμό ανικανότητας για εργασία (πλήρης διαρκής ανικανότητα, μερική διαρκής, πλήρης πρόσκαιρη, μερική πρόσκαιρη, θάνατος). Σήμερα πλέον εφαρμόζονται περισσότερο οι διατάξεις για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης. Οι παραπάνω αξιώσεις παραγράφονται μετά την παρέλευση 3 ετών από το ατύχημα.

3. Αποζημίωση για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη. Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, εφόσον υποστούν εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια του εργοδότη ή των διευθυντών και προϊσταμένων του, ή αν υπάρχει παράβαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, δικαιούνται χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη. Σε περίπτωση θανάτου η αποζημίωση επιδικάζεται στα μέλη της οικογένειας (ψυχική οδύνη). Το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Οι αξιώσεις αυτές παραγράφονται 5 χρόνια μετά το ατύχημα.

4. Αποδοχές-Επιδόματα ασθενείας. Ο εργαζόμενος δικαιούται επίσης κατά το διάστημα της ανικανότητας επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για διάστημα 15 ημερών, εάν έχει υπηρεσία μικρότερη του έτους ή 1 μηνός για υπηρεσία πάνω από 1 έτος, ανεξάρτητα από τα ένσημα.





Ετικέτες Εργατικό Κέντρο    Ατυχήματα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

"Όχι Άλλα Δάκρυα Για Το Αεροδρόμιο" Toυ Απόστολου Παπατόλια, ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου - πρώην νομάρχη
Όλοι Οι Καθαροί... Όλοι Οι Άξιοι... Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Η Ώρα Της Αλήθειας Παρέμβαση του Γιώργου Σούλτη, επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» για τις δημοτικές εκλογές
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΕνημέρωση Του ΕΚΝΛ Για Τα Εργατικά Ατυχήματα Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων