Πεμπτη 26 Σεπτεμβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Συζήτησαν Τους Προβληματισμούς Τους Οι Ευρωπαίοι Νέοι - Στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Που Εγινε Στη Λάρισα

Αυγ 07, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με την ολομέλεια του συνεδρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου συζητήθηκαν τα ψηφίσματα των επιτροπών, έκλεισε

τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, με σύνθημα «Αλλάζοντας τη Θεσσαλία-Αλλάζοντας την Ευρώπη», και το οποίο ολοκληρώνεται στις 8 Αυγούστου, με την αναχώρηση των συνέδρων για τις χώρες καταγωγής τους.

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμμετείχαν 150 σύνεδροι από 22 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 15 έως 23 ετών και διήρκησε από τις 2 Αυγούστου έως τις 7 Αυγούστου. Το 4ο διεθνές φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας διεξάχθηκε στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα και στην Λάρισα, όπου και κορύφωσε τις εργασίες του με την ολομέλεια του στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας – αναπληρώτρια περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Ρένας Καραλαριώτου και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάπους.

Κατά  τη συνεδρίαση, οι 150 νέοι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 10 επιτροπές, συζήτησαν αναλυτικά τα 10 ψηφίσματα των επιτροπών, τα οποία προέκυψαν μετά από δύο μέρες ανοιχτής συζήτησης και στο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου, με ερωτήσεις και απαντήσεις από όλους τους συμμετέχοντες, κατέληξαν στο πόρισμα των επιτροπών. Το πόρισμα αφορά σε θέματα ευρωπαϊκού αλλά και εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η κοινή αγροτική και η θέση των τοπικών επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία, η περιφερειακή ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στη διεθνή αγορά, τα εργασιακά δικαιώματα των νέων της Ευρώπης και το κατά πόσο η Ε.Ε. μπορεί να εγγυηθεί για αυτά τα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες των ευρωπαίων πολιτών, σε περιόδους μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και εθνικισμού κ.α.


Στον χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα, έκανε λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία από μέρους της οργανωτικής επιτροπής, που στόχο έχει να φέρει τους νέους της Ευρώπης  πιο κοντά μεταξύ τους, προκειμένου να ανταλλάξουν τα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών τους και να προβληματιστούν γύρω από θέματα ευρωπαϊκής φύσεως.
«Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι 150 νέοι από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά τις προηγούμενες μέρες για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές φόρουμ προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μας, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την απόλυτη επιτυχία από την οποία χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να υπάρξει συνέχεια μελλοντικά. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες, τους νέους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο συνέδριο και που με  τις προτάσεις τους, τις ιδέες τους, τις φιλοδοξίες τους και τους προβληματισμούς φέρνουν διαφορετική προοπτική στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον των χωρών τους και της Ευρώπης γενικότερα και κατ’ αυτό τον τρόπο θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, επιθυμία μας είναι η κοινοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του συνεδρίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα αλλά και για να γίνουμε κοινωνοί των ανησυχιών των νέων ανθρώπων. Μέλημα μας, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι να κρατήσουμε το Ευρωπαϊκό όνειρο “ζωντανό”, προσαρμοσμένο, όμως, στα νέα κοινωνικοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις χώρες της Ε.Ε. και θεωρούμε ότι διοργανώσεις σαν και αυτή βοηθούν για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου», κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τους συνέδρους, έθεσε επί τάπητος σοβαρούς προβληματισμούς για το ρόλο που διαδραματίζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και το κατά πόσο οι τυχόν αποφάσεις των οργάνων αυτών είναι, εντέλει, προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Το γεγονός ότι το διεθνές αυτό φόρουμ πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα αλλά και λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ωστόσο, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση να εμπλουτιστούν με τις ιδέες και τις προτάσεις των νέων συνέδρων. Ειδικότερα, βασικό ερώτημα ακόμα παραμένει αν χρειάζεται να ενδυναμωθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και εάν τελικά, θα καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις για το αν οι ευρωεκλογές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με επιλογή προσώπων από τα κόμματα σε λίστα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ή αν θα γίνονται με σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών, που είναι και το προτιμότερο. Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω ενώπιον των συνέδρων προς συζήτηση και με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που βλέπω νέους ανθρώπους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες να συνδιαλέγονται πολιτικά αλλά και ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης»

Τέλος, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, κ. Βασίλης Κουτσομάρκος επεσήμανε τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία να καταφέρουμε να φέρουμε στη Θεσσαλία 150 νέους ανθρώπους από ολόκληρη την Ευρώπη και μέσω αυτού του διεθνούς συνεδρίου, να θέσουμε στο «τραπέζι των συζητήσεων» τους προβληματισμούς μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ουσιαστικά για το μέλλον το δικό μας, δηλαδή των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη. Το φόρουμ χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα, μέσω του συνεδρίου, προβάλλαμε τον τόπο μας, τη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι εντέλει καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε είναι πολύ ελπιδοφόρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υποστήριξη στο εγχείρημά μας, καθώς και τους δήμους Τρικκαίων και Καλαμπάκας, για την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής του συνεδρίου, το γραφείο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europe direct, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου με τα προϊόντα τους».


Το 4ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας ξεκίνησε τις εργασίες του από την Πεύκη Καλαμπάκας στην οποία οι νέοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα έξυπνων παιχνιδιών για να γνωριστούν μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια οι 150 σύνεδροι μετέβησαν στα Τρίκαλα όπου έγινε η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου. Ακολούθως, οι νέοι χωρίστηκαν σε 10 επιτροπές, στις οποίες συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο θέματα ευρωπαϊκού αλλά και εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η κοινή αγροτική και η θέση των τοπικών επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία, ενώ στη συνέχεια, οι εργασίες του φόρουμ συνεχίστηκαν στη Λάρισα με μια καλλιτεχνική εκδήλωση και κορυφώθηκαν κατά την ολομέλεια του συνεδρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τον ανοιχτό διάλογο και τη συζήτηση για τα ψηφίσματα των επιτροπών.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές Ευανθία Κατσιώρα, Κατερίνα Κούκα, Αθανάσιος Σαϊτης και Βασίλης Κουτσομάρκος.


Ετικέτες Νέοι    ευρώπη    Λάρισα    περιφερεια   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 16:03

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Αιτίες Και Τρόποι Αντιμετώπισης Της Πολιτικής Βίας  *Του Θάνου Αδαμόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου Του Δήμου Λαρισαίων
Επιτέλους Ή Δώστε Λύση Ή Τραπείτε Ευγενικά Σε Φυγή! Το αίμα του 34χρονου αντιφασίστα που έχυσε ο διεστραμμένος χρυσαυγίτης δολοφόνος, έγινε…
Τύμπανα Πολέμου... (Του Μίκη Θεοδωράκη) - Τα τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στη Μέση Ανατολή.
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΣυζήτησαν Τους Προβληματισμούς Τους Οι Ευρωπαίοι Νέοι - Στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Που Εγινε Στη Λάρισα Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων