Δευτερα 28 Ιουλιου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Μήπως Ο Πυρετός Του Παιδιού Οφείλεται Στα Δόντια Που Ανατέλλουν;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προκειμένου ν’ αποφευχθεί η σύγχυση στους γονείς και λανθασμένα σπεύσουν να δώσουν αντιπυρετικό ή και αντιβίωση, σκόπιμο είναι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν

 

Η ανατολή των νεογιλών (παιδικών) δοντιών είναι υπεύθυνη πολλές φορές για την εμφάνιση συμπτωμάτων στα παιδιά που μοιάζουν μ’ αυτά της κοινής ίωσης ή και της ωτίτιδας. Αυτό αφορά κυρίως την νεογιλή οδοντοφυΐα (6 - 8 μηνών έως 2-3 χρ.), καθώς και την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων -τραπεζιτών- (5.5 - 7 χρ.). Αν σκεφτούμε δε ότι το στόμα είναι η είσοδος του οργανισμού μας και η ανατολή των δοντιών είναι μια πολύπλοκη βιοχημική διεργασία, τότε καταλαβαίνουμε, γιατί η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα.

Προκειμένου ν’ αποφευχθεί η σύγχυση στους γονείς και λανθασμένα σπεύσουν να δώσουν αντιπυρετικό ή και αντιβίωση, σκόπιμο είναι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν. Όπως μας εξηγεί η Παιδοδοντίατρος Δρ. Τίνα Ροϊνιώτη, λόγω της ανατολής των παραπάνω δοντιών το παιδί μπορεί να εμφανίσει δεκατική πυρετική κίνηση, αντανακλαστικό πόνο στ’ αυτιά, δυσκαταποσία ή διογκωμένους λεμφαδένες. Επίσης, έχουν αναφερθεί ρινική συμφόρηση, καταρροή, δακρύρροια, διάρροια και γενική κακουχία. 

Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι, τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από παιδί σε παιδί, τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς την βαρύτητα εμφάνισης, δηλ. έχει αναφερθεί περίπτωση που το παιδί παρουσίαζε πυρετό 40 c για ένα βράδυ και την επομένη είχε ανατείλει στο στόμα του δοντάκι, χωρίς να έχει πάλι πυρετό!

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται καθόλη την περίοδο ανατολής των νεογιλών δοντιών και των πρώτων μόνιμων γομφίων και διαρκούν συνήθως για μία μέρα, πιθανώς και λίγο περισσότερο. 

Στην περίπτωση που το παιδί ταλαιπωρείται, οι γονείς μπορούν να χορηγήσουν στο παιδί κάποιο κοινό παυσίπονο, συμβουλεύει η Δρ. Ροϊνιώτη. Στην περίπτωση δε των πρώτων μόνιμων γομφίων, εκτός της χορήγησης του παυσίπονου, καλό θα ήταν να ασχολούνται και οι γονείς με το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού, μιας και στο σημείο που ανατέλλουν τα δόντια αυτά, εμφανίζεται φλεγμονή στα ούλα (τα ούλα πρήζονται και ματώνουν), μ’ αποτέλεσμα τα παιδιά ν’ αποφεύγουν το βούρτσισμα, γιατί πονούν και η φλεγμονή, άρα και ο πόνος να επιτείνονται λόγω της κακής στοματικής υγιεινής.

 

Πηγή: protothema.gr

Ετικέτες πυρετός    δόντια   
Κατηγορία Υγεία

Σχετικά Άρθρα

  • Αντιμετωπίστε Τα Ευαίσθητα Δόντια

    Πολλά είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησία στα δόντια, ένα σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό που έχουμε νιώσει όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Για Να Φέξει Καρτερούμεν…'' Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Κριτική Σκέψη Και "Παραμυθοανατροπές" Στο Σχολείο (Εκπαιδευτικό Άρθρο Της Γλυκερίας Βουλάγκα, Εκπ/κός Πρωτ/θμιας Εκπ/σης - Απόφοιτος Α.Π.Θ)
Σ Α Ρ Α Κ Α Τ Σ Α Ν Α Ι Ο Ι, Στα Αχνάρια Της Μακρόχρονης Ιστορίας Τους... Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης, Καθηγητής - Πρ.προεδρος Πανελλ.Σ.Σαρακατσαναίων (με αφορμή το Πανελλήνιο…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΥγείαΜήπως Ο Πυρετός Του Παιδιού Οφείλεται Στα Δόντια Που Ανατέλλουν; Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων