Παρασκευη 5 Ιουλιου 2013

δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Αναστολή Του Μνημονίου Ζητάει Τώρα Ο Τσίπρας

Απρ 17, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την αναγκαιότητα μίας «μεγάλης πολιτικής αλλαγής», που θα οδηγεί στην «άμεση αναστολή του μνημονίου

και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας», με παράλληλη «ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων», αλλά και «προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία φυγή προς τα μπρος» έθεσε ως προϋπόθεση για την αποφυγή της χρεοκοπίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο συνέδριο του Economist.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε  ότι δεν αντιμετωπίζουμε απλά κρίση χρέους ή κρίση νομίσματος, αλλά και για κρίση πολιτικής, που όμως μπορεί να αντιστραφεί, εάν  ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός ισχύος στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε μία νέα υπέρβαση του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», τονίζοντας ότι δεν είναι επιλογή  του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά να σωθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Πρόσθεσε όμως μία νέα δραματική διαπίστωση: «Οφείλουμε να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην ευρωζώνη. Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

Και, με βάση αυτή την ανάλυση έβαλε μία νέα  οπτική για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη: «Μετά την Κύπρο, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των καταθετών, αλλά και εν γένει των πολιτών, το δίλλημα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο. Και μνημόνιο και χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τσίπρα «η μνημονιακή πολιτική εξοστρακίζει την ανάπτυξη από τον τόπο μας, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση προσποιείται ότι αυτή βρίσκεται προ των πυλών».

Τόνισε δε ότι  «είναι βαρύτατη η ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ούτε ευρωπαϊκές συμμαχίες αναζητεί. Αλλά ούτε τις υπαρκτές δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο αξιοποιεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων. Να προσπαθούν να πείσουν, ακόμα και σήμερα ότι το Μνημόνιο «βγαίνει», που ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι έχει παταγωδώς αποτύχει».

Επιτέθηκε δε εκ νέου και στην γερμανική κυβέρνηση, στην οποία επέρριψε την πρωταρχική ευθύνη για το γεγονός ότι η ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού. «Για την κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Ευκαιρία για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του ‘‘διαίρει και βασίλευε’’ σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εγγυάται «τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση» και δεσμεύτηκε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι «η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»

Θα  πρόκειται για «ένα νέο σχέδιο Δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ» που το έχουν ανάγκη όλες οι χώρες του Νότου, «για να  επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης».

Διευκρίνισε ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν  είναι «να επιστρέψουμε στο παρελθόν, ούτε να αναστήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει καταρρεύσει».

Διατύπωσε δε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα, όπως «αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και ένα νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, τερματίζοντας τη φορολογική ασυλία των πλουσίων».

 

Πηγή: protothema.gr

Ετικέτες τσίπρας    Economist    οικονομία   
Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Σκηνές... Ροκ Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Για Ένα Ψήφισμα Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να είχε θέμα το Σχέδιο…
«Πράσινη» Οβίδα Του Κ. Σάββα Στον Θ. Πάγκαλο Το διαβάσαμε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό που έχει στο Facebook…
Τι... Μεγάλο Ετοιμάζεται Να Ανακοινώσει Η Αστυνομία; Πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας σχετικά με…
Γίναμε Ανέκδοτο Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί…
Στην Υγειά Μας Βρε Παιδιά... Χάσαμε Τα Σανέλ Της Στάη! Χτές τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Σήμερα νευριάζω με όλο αυτό που…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΑναστολή Του Μνημονίου Ζητάει Τώρα Ο Τσίπρας Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων