Τριτη 14 Απριλιου 2015

Ανθή, Ραφαήλ

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Των Φιλίππων, Υποψήφιος Για Μνημείο Της UNESCO

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους

ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου, αποτελούν τεκμήρια ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και είναι συνδεδεμένα με σημαντικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. 

Από την Ελλάδα, μέχρι τώρα, στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μνημείου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ότι ο χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής, είναι ένας προστατευμένος χώρος στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων.

Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Ελένη Κόρκα, μιλώντας για το μνημείο τόνισε: «Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ένα από τους σημαντικότερους της Ελλάδας και είχε ήδη ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO από το 2003. Τότε είχαμε ξεκινήσει μαζί με τον δήμο Καβάλας την προετοιμασία του χώρου και του σχετικού φακέλου. Δεδομένου του γεγονότος ότι είναι τεκμηριωμένος ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τον Ιανουάριου του 2014 στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το υπουργείο Πολιτισμού, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο και πολλούς άλλους φορείς θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άψογη υποστήριξη του εγχειρήματος προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή».

Η τελική ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού στο μεταξύ οι υποβληθείσες υποψηφιότητες από όλες τις χώρες ελεγχθούν από τις επιτροπές της UNESCO.

 

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία Πολιτισμός

Σχετικά Άρθρα

  • Καταστρέφεται Ο Αρχαιολογικός Χώρος ''Καστρί Δολίχης''

    Καταστροφή επιγραφών, παράνομη υλοτόμηση, βοσκότοπος και σύγχρονο νεκροταφείο ζώων

  • Ξενάγηση Στον Αρχαιολογικό Χώρο Του Λόφου Φρουρίου

    Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από μαθητές του Α1 τμήματος του 4ου  Δημοτικού σχολείου Λάρισας στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου.

    Το τμήμα  υιοθέτησε το μνημείο του Μπεζεστενίου στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων  της Ευέλικτης Ζώνης .Την ξενάγηση έκανε η Προϊσταμένη Βυζαντινών αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, στο εσωτερικό του Μπεζεστενίου,  στα λουτρά,στα απομεινάρια των παλιών εκκλησιών και στον τάφο του Αγίου Αχιλλείου.

    Αναφορά έγινε στην ιστορία του μνημείου από την εποχή της κατασκευής του ( Τουρκοκρατία) μέχρι και τα νεότερα χρόνια, καθώς και τα στάδια πορείας του μέσα στο χρόνο. Η μερική καταστροφή του από πυρκαγιά,  του αφαίρεσε τους μολύβδινους επιβλητικούς τρούλους του.Oι μάχες που σημειώθηκαν σε εκείνο το σημείο δίνουν σημαντικά στοιχεία για την τοπική  ιστορία του.  Εντύπωση  επίσης έκανε στους μικρούς μαθητές το θησαυροφυλάκιο που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του Μπεζεστενίου και για το οποίο έγινε σχετική αναφορά για τη χρήση του,ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου καθώς και απομεινάρια από ένα περίφημο ψηφιδωτό το οποίο συνδυάστηκε με τη χρήση μοτίβων από εκείνη την εποχή. 

     

    Το τμήμα συνόδευσε η διευθύντρια κ Όλγα Μπαλαμπέκου, η δασκάλα και υπεύθυνη του προγράμματος κ.Καΐπη Γραμματή και εκπρόσωπος των γονέων του τμήματος.

     

     

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΠολιτισμοςΟ Αρχαιολογικός Χώρος Των Φιλίππων, Υποψήφιος Για Μνημείο Της UNESCO Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων