Τριτη 14 Απριλιου 2015

Ανθή, Ραφαήλ

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

"Μια Βραδιά Με Τη Σοφία": Αφιερωμένη Στους Σλήμαν Στις 16 Μαρτίου Στη Δημοτική Πινακοθήκη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης, ο Δήμος Λαρισαίων,

με την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας οργανώνουν στην Λάρισα την Κυριακή 16 Μαρτίου στην Δημοτική Πινακοθήκη 8μμ θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια βραδυά με τη Σοφία» αφιερωμένη στη ζωή της Σοφίας και του Ερρίκου Σλήμαν. Σχεδόν ταυτόχρονα στις αρχές του 20ου αιώνα ιδρύθηκαν στο Πήλιο από τον ηρωικό γιατρό Καραμάνη και στην Αθήνα από την Σοφία Σλήμαν τα πρώτα Σανατόρια.

Οι ερμηνευτές και δημιουργοί του θεατρικού αυτού αναλογίου σημειώνουν. «Το προνόμιο να ζεις και να εργάζεσαι ανάμεσα στα ερείπια ενός αλλοτινού σανατορίου είναι ότι αναγνωρίζεις την καταγωγή σου: σκιές, βέβαια, θροίσματα ενός ολόκληρου κόσμου που έζησε των αιώνα του με πόνο και ελπίδα.
Λίγο ν’ αφεθείς και φτάνεις να δεις αυτή την ταξιαρχία των σκιών να συμπλέκεται με την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης και της επικράτειας όλης. Ο λόγος: η φυματίωση δεν υπήρξε «πάθος ιδιωτικόν», αλλά μάστιγα δημόσια που λάξεψε το πρόσωπο του νεοελληνικού κράτους κι είναι υπεύθυνη για μερικές από τις ρυτίδες του.
Νωρίς, στις απαρχές της «κρίσης», τέθηκε το ερώτημα: πώς μπορείς να αφυπνίσεις μέσα στους ανθρώπους που νοσηλεύουν και νοσηλεύονται μέσα σ’ ένα νοσοκομείο που ταλανίζεται, την πίστη σε μια αίσια έκβαση;
Ίσως, αν ξανάφερνες πίσω τις πρώτες, δύσκολες μέρες, έστω για λίγη ώρα, έστω επάνω στη σκηνή ενός φανταστικού θεάτρου, Ίσως… η ιδέα φάνηκε αρχικά ανέφικτη. Ώσπου, άρχισε να σχηματίζεται μια παρέα ανθρώπων, ικανών να υποστηρίξουν με επαγγελματική επάρκεια μια πιθανή παράσταση. Αφού τα ερείπια είναι ακόμα εδώ, γιατί να μην τα ρωτήσουμε ποιος τα πρωτοέφιαξε και σε ποιες συνθήκες;
Έτσι φτάσαμε στη Σοφία και στον Ερρίκο Σλήμαν. Έπρεπε να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, από το 1861. Αναδιφώντας την ιστορία και τις μικροιστορίες των ηρώων μας φτάσαμε στη πρώτη-πρώτη συνάντηση δύο εντελώς αταίριαστων ανθρώπων που δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, που προέρχονταν από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, με ασύμβατες ηλικίες και χωρίς φυσική έλξη. Το μόνο που τους ένωνε ήταν η Ελλάδα: ένα τρελό όνειρο ενός μυθιστορηματικού τυχοδιώκτη που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα κάτω από το αποκαλυπτικό, ελληνικό φως.

Μέσα από αναρίθμητους μαιάνδρους και γυρίσματα της μοίρας, το ζευγάρι των Σλήμαν στάθηκε για την νέα Ελλάδα μια ανεκτίμητη πηγή αρχαιολογικού και υγειονομικού πλουτισμού. Μετά από τον θάνατο του Σλήμαν, το 1890, η Σοφία δεν ήταν πια αυτή που θα ήταν αν δεν τον είχε γνωρίσει.
Διέθετε μια απαράμιλλη ενέργεια φιλανθρωπικής παρέμβασης σε μια κοινωνία που αναπτυσσόταν στρεβλά, μέσα στην αμάθεια και στην οπισθοδρόμηση, Επικεφαλής ενός Συλλόγου Κυρίων, ίδρυσε και διηύθυνε για 16 χρόνια το πρώτο ελληνικό, λαϊκό φθισιατρείο, την «Σωτηρία».
Το κείμενο της παράστασης «Μια βραδιά με τη Σοφία» γράφτηκε από την ηθοποιό και καθηγήτρια πιάνου Μάγδα Μαυρογιάννη και τον πνευμονολόγο Φώτη Βλαστό, που ερμηνεύουν και τους ρόλους της Σοφίας και του Ερρίκου Σλήμαν. Την μουσική επιμέλεια ανάλαβε ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, που διάλεξε μουσικές και τραγούδια, ικανά να προεκτείνουν τη σκηνική δράση και να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής και του οίκου των Σλήμαν: Τσαϊκόφσκι, Μασσενέ, Σούμαν, Φορέ, Σακελλαρίδης, Κωνσταντινίδης κ.α. Τραγούδια ερμηνεύει η μεσόφωνος Έλλη Αρβανίτη.
Την συνοδεύουν στο πιάνο ο Δημήτρης Γιακάς και στο βιολοντσέλο η Αμαλία Γιαννοπούλου. Η παράσταση περιλαμβάνει επίσης προβολές με εικόνες από την Αθήνα του 19ου αιώνα και από τις πρώτες μέρες του Σανατορίου «Η Σωτηρία», στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η είσοδος στην παράσταση θα γίνεται με δωρεάν προσκλήσεις που θα διατίθενται από τους φορείς που την συνδιοργανώνουν και στο χώρο της παράστασης. Θα υπάρχει δυνατότητα από όσους επιθυμούν αγοράς του λευκώματος «Το πρώτο ορεινό σανατόριο» που εκδόθηκε πρόσφατα από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Μαγνησίας.

Στη παράσταση θα χρησιμοποιηθεί επί σκηνής το γραφείο του Ερρίκου Σλήμαν που βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη στη Λάρισα.

Κατηγορία Πολιτισμός

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΠολιτισμος"Μια Βραδιά Με Τη Σοφία": Αφιερωμένη Στους Σλήμαν Στις 16 Μαρτίου Στη Δημοτική Πινακοθήκη Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων