Τεταρτη 29 Μαϊου 2013

Θεοδοσία, Ολίβια

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Νύχτα Θρίλερ Για Την Κύπρο

Μαρ 24, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με σχεδόν τέσσερις ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε στις 23:00 η συνεδρίαση του Eurogroup,

η οποία καθυστέρησε λόγω διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, έχει διακοπεί αυτή την ώρα η διευρυμένη συνάντηση του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές των κρατών-μελών.

"Οι συνομιλίες συνεχίζονται" μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και ευρωπαίων ηγετών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με το Reuters. Αυτό επιβεβαίωσε και  ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με ένα tweet του, πριν από λίγα λεπτά, ενημερώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι η πίεση της τρόικας να απορροφηθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν παραλληλα δάνεια τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε ακόμα και να επιστρέψει στη Λευκωσία εάν προχωρήσει η αφομοίωση της υγειούς Λαϊκής από την Κύπρου.

«Με εξωθείτε σε παραίτηση» φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι, «εάν παραιτηθώ θα το μετανιώσετε», όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το ΡΙΚ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».  Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών

Να δείξει ρεαλισμό η Κύπρος για να κλείσει η συμφωνία ζήτησε ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν μπορώ να πω πολλά, άλλωστε οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Το προηγούμενο Σάββατο καταλήξαμε σε μια πρόταση. Τώρα ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες. Ελπίζω να έχουμε σήμερα κάποιο αποτέλεσμα. Προϋπόθεση είναι βέβαια να ‘δει’ η Κύπρος την κατάσταση και τη θέση της ρεαλιστικά.

Ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, στο «παρά πέντε» της κρίσιμης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έστειλε τελεσίγραφο στην Κύπρο για οριστικοποίηση της συμφωνίας «εδώ και τώρα». Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν θα αφήσω κανέναν και τίποτα να με εκβιάσει, έχω επίγνωση της ευθύνης για τη σταθερότητα του ευρώ» και προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Κύπρο, η ΕΚΤ θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες. 

Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. 

"Ελπίζουμε να καταλήξουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

O κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την  κατάσταση της Κύπρου μοναδική και είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους καταθέτες άλλων χωρών.

Παρακολουθήστε ζωντανά την έκτακτη εκπομπή του Sigma ΕΔΩ  

Πηγή: enikos.gr

Ετικέτες Κύπρος    Τράπεζες    Τρόικα    Καταθέσεις    Eurogroup    Αναστασιάδης    ΕΚΤ    ΔΝΤ   
Κατηγορία Κόσμος
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 23:31 Διαβάστηκε 42 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Με Ομπρέλες Στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Μπορεί η ζέστη να κάνει δύσκολη τη ζωή των Λαρισαίων, όμως κάποιοι…
Κύριοι Υπουργοί, Θα Κάνετε Τίποτα Για Την Ανεργία Των Νέων; Προβληματίζεται, λέει, ο Υπουργός Παιδείας από το κύμα εγκατάλειψης της χώρας ,από…
Θετικά Βλέπει Ο Τζανακούλης Το Αίτημα Για Το Παζάρι Συζητήθηκε στην τοπική κοινωνία η ανακοίνωση της «Λαρισαίων Πόλις» και του Γ.…
Ουάου! Άνοιξε Το Taxisnet: Ευτυχώς Γιατί Δεν Θα Ξέραμε Τι Να Κάνουμε Τα Λεφτά Μας Άνοιξε τελικά το taxisnet. Μπορείτε τώρα κα κάνετε τις δηλώσεις σας, άνετα…
Μεσημεριανός Καφές Με Τον Στάθη Αλωνεύτη! Τι "Πάρε-Δώσε" Έχει Εδώ Στη Λάρισα; Στη Λάρισα ο Στάθης Αλωνεύτης! Όχι, μην πάει το μυαλό σας πουθενά…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΚοσμοςΝύχτα Θρίλερ Για Την Κύπρο Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων