Κυριακη 29 Σεπτεμβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Η Αίγυπτος (βίντεο)

Αυγ 14, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε κατάσταση πλήρους αποσταθεροποίησης βρίσκεται πλέον η Αίγυπτος μετά τα αιματηρά γεγονότα που έχουν κοστίσει

μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 150 οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που μεταφέρονται με τραύματα στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση στο κέντρο του Καΐρου έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα καταστήματα να συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό, την ίδια στιγμή που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω των χημικών που χρησιμοποίησε η Αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό ένας οπερατέρ του βρετανικού skynews έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επιβάλει την τάξη και να αποκαταστήσει την ηρεμία στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση επέβαλε αργά το μεσημέρι στρατιωτικό νόμο με απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, ωστόσο τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν δείχνουν διατεθειμένα να κάνουν πίσω. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι», εξήγησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός.

 

Αστυνομική επέμβαση σε δύο καταυλισμούς υποστηρικτών του Μόρσι

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, όλα ξεκίνησαν όταν δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με μέλη του κυβερνητικού στρατού επιχείρησαν να απομακρύνουν δύο καταυλισμούς με σκηνές, όπου μέσα διέμεναν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Βίαια επεισόδια ακολούθησαν με τις δυνάμεις Ασφαλείας να κάνουν χρήση χημικών και να χτυπούν στο ψαχνό τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με μπουκάλια, πέτρες, ξύλα και ό, τι άλλο αντικείμενο υπήρχε εκείνη την ώρα διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 149. Ωστόσο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει πως έχουν ξεπεράσει τους 300, την ίδια στιγμή που δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα

Μετά τα αιματηρά επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Ειδκότερα, το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 14 Αυγούστου, στις 19.00 το απόγευμα τοπική ώρα και θα διαρκεί για έναν μήνα μέχρι τις 06.00 το πρωί. Η απόφαση θα εφαρμοστεί σε 11 από τις συνολικά 27 επαρχίες της Αιγύπτου, καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «η ασφάλεια και η τάξη του έθνους αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας των σαμποτάζ, των επιθέσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και των απωλειών ανθρώπινων ζωών από ακραίες ομάδες».

 

Αποτροπιασμός Ο.Η.Ε. - Ε.Ε.

Η αντίδραση τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άμεση/

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο όταν «οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μπαν «εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι. «Φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως το σημαντικό είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες «να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση της βίας».

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι «η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων» και υπενθυμίζουν ότι «είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά», προσθέτει η Άστον.

 

Πηγή: zougla.gr

Ετικέτες Αίγυπτος    επεισόδια    Νεκροί    Τραυματίες   
Κατηγορία Κόσμος

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Αλήθειες Και Ψέματα Για Το Εισιτήριο 25 Ευρώ Στα Νοσοκομεία Του Αντώνη Γερμανάκη - Προέδρου Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου
Αιτίες Και Τρόποι Αντιμετώπισης Της Πολιτικής Βίας  *Του Θάνου Αδαμόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου Του Δήμου Λαρισαίων
Επιτέλους Ή Δώστε Λύση Ή Τραπείτε Ευγενικά Σε Φυγή! Το αίμα του 34χρονου αντιφασίστα που έχυσε ο διεστραμμένος χρυσαυγίτης δολοφόνος, έγινε…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΚοσμοςΣε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Η Αίγυπτος (βίντεο) Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων