Παρασκευη 28 Αυγουστου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ανησυχούν Στο Δήμο Για Προσλήψεις Και Έργα Μέσω ΕΣΠΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ανησυχία στον Δήμο Λαρισαίων προκαλεί η προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών, με δεδομένη και την εμπειρία του παρελθόντος, όπου κατά

τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «παγώνει» η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Η ανησυχία εντείνεται με αφορμή και το γεγονός ότι η προκήρυξη των εκλογών, συμπίπτει με την περίοδο όπου λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, μια καθυστέρηση στην έγκριση αποφάσεων ή στη χρηματοδοτική ροή, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών όπως οι Δημοτικοί Σταθμοί ή και την ομαλή εκτέλεση έργων, όπως αυτά τα ΕΣΠΑ.

 

Ειδικά για τα έργα ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την πρόσφατη απόρριψη – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013, η ένταξή τους ως έργα «γέφυρες» στη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ) ουσιαστικά θα σημάνει τη διπλή απώλεια πόρων. Τόσο από την τρέχουσα περίοδο αφού δεν απορροφήθηκαν έγκαιρα όσο και από τη ΣΕΣ σε βάρος νέων έργων, η ένταξη των οποίων βρίσκεται υπό σχεδιασμό.

 

Ετσι, ο Δήμος Λαρισαίων «επείγεται» να υλοποιηθούν έγκαιρα οι προσλήψεις προσωπικού για να ξεκινήσει ομαλά, την 1η Σεπτεμβρίου, η λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών αλλά και να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση έργων, όπως μεταξύ άλλων στο Φρούριο, στον Μύλο του Παππά, στο κτίριο «ΧΑΡΑ Ι» στη Νεάπολη κ.α.

 

«Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων» σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης «έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις αρκεί να είναι απρόσκοπτη και η χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Οι επαφές μας με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είναι καθημερινές και μας διαβεβαιώνουν, όπως για παράδειγμα σε θέματα προσλήψεων προσωπικού, ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και απομένουν εκκρεμότητες υπηρεσιακού χαρακτήρα» καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.

 

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ

 

Με δεδομένη την κανονική εισροή επιχορηγήσεων, μέσω ΚΑΠ και, με βάση επίσης τον σχεδιασμό προηγούμενων μηνών, ο Δήμος Λαρισαίων αναμένει την έγκριση πρόσληψης 25 εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις.

 

Επείγουσας σημασίας θέμα – και δικαιολογημένα – αποτελούν οι προσλήψεις προσωπικού στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, με αφορμή και το γεγονός ότι η λειτουργία τους ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Βεβαίως έχει καθυστερήσει η έναρξη του προγράμματος («Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω ΕΣΠΑ) της ΕΕΤΑΑ που θα σημάνει φέτος «διπλό αγιασμό» καθώς η φιλοξενία 1.200 παιδιών (50%) θα ξεκινήσει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου καθώς ακόμη δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις ενδιαφερόμενων γονέων από την Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ο Δήμος Λαρισαίων, για τον ίδιο σκοπό, επιδιώκει την ανανέωση συμβάσεων (μέσω ΕΣΠΑ) 39 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων στους Παιδικούς Σταθμούς και ευελπιστεί στην έγκριση άλλων 40 προσλήψεων, επίσης μέσω ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς.

 

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ

 

Τα εξελισσόμενα έργα του ΕΣΠΑ, με δεδομένη την καθυστέρηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control) αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο, μετά και την απόφαση της Κομισιόν να μην εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για παράταση.

 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πόροι όσων έργων δεν αποπερατωθούν έως το τέλος του 2015 που αποτελεί καταληκτική προθεσμία, τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο, σε βάρος άλλων έργων η ένταξη των οποίων έχει σχεδιασθεί για το μέλλον, αφού τα εξελισσόμενα έργα θα ενταχθούν ως έργα – «γέφυρα» στη νέα περίοδο.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λαρισαίων σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ανέγερσης κτιρίου που θα στεγάσει το κέντρο για παιδιά με αυτισμό («ΧΑΡΑ Ι) στη συνοικία της Νεάπολης.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης στο Φρούριο, όπου μετά τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων, ο κ. Καλογιάννης σημειώνει πως, σε συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου, θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εργασιών πέριξ του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Αχιλλίου. Εφόσον συνεχισθεί ομαλά η χρηματοδότηση, ο Δήμος Λαρισαίων ευελπιστεί πως με συμπίεση του χρονοδιαγράμματος το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.

 

Σε εξέλιξη είναι το έργο του Μουσείου Σίτου στον «Μύλο του Παππά». Σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης πέντε κτιρίων, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ». Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή και τη θερινή περίοδο όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, έδωσε προτεραιότητα στο σκέλος του προγράμματος που αφορούσε σε 4 σχολεία. Τα έργα στα σχολεία ολοκληρώθηκαν ήδη σε αντίθεση με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχείου, όπου «πάγωσε» μετά τα προβλήματα στη χρηματοδοτική ροή του ΕΣΠΑ.

 

Μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί τα κουφώματα στο ισόγειο του δημαρχείου και απομένουν, η εγκατάσταση νέων κουφωμάτων στους άλλους 4 ορόφους, η θερμοπρόσοψη και το «πράσινο δώμα» (φύτεμα πρασίνου σε τμήμα της οροφής του δημαρχείου), όπως και «πράσινο δώμα» στην οροφή του κτιρίου που στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

 

ΚΕΔΕ

 

Να σημειωθεί ότι, στο αίτημα περί παράτασης του ΕΣΠΑ, επανήλθε και η Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) αφού το πρόβλημα αφορά σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας. Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση να ζητά, να εξαιρεθεί από τον περιορισμό στις προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου, προσωπικό όπως μεταξύ άλλων , για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ ( Παιδικοί- Βρεφονηπιακοί σταθμοί- ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και, για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Πηγή: Ελευθερία 

 

Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΑνησυχούν Στο Δήμο Για Προσλήψεις Και Έργα Μέσω ΕΣΠΑ Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων