Δευτερα 3 Ιουνιου 2013

δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Μαζί Στο Ζευγολατιό Σαμαράς - Βενιζέλος

Απρ 25, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε κινήσεις για καταλλαγή και χαμήλωμα στους τόνους της έντασης που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων,

προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου που επιθυμεί να κλείσει το θέμα που ανέκυψε με την αιφνιδιαστική απαίτηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Έτσι ερμηνεύεται η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να απευθύνει πρόσκληση  προς τους αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων να παραστούν στην προγραμματισμένη για σήμερα επιθεώρηση των κατασκευαστικών εργασιών που ξεκίνησαν στην Ολυμπία Οδό και θεωρούνται από την κυβέρνηση ως σημείο καμπής για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα βρεθεί μαζί με τον κ. Σαμαρά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ενώ τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Νίκος Τσούκαλης.

Προς την  ίδια κατεύθυνση, είχε προηγηθεί η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18:30 σήμερα το απόγευμα, ενώ πληροφορίες θέλουν τις επόμενες ημέρες –και πιθανότατα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα- να γίνει και σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είναι μόλις η δεύτερη από την αρχή του χρόνου, αναμένεται να δοθεί το τυπικό «πράσινο φως» για το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα (φορολογία ακινήτων, απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα Ταμεία, κ.ά.) που θα ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, τα μέλη της κυβέρνησης θα συζητήσουν τις προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα και μέχρι τον Ιούνιο, που θα γίνει ο επόμενος έλεγχος της τρόικας, οπότε, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, θα τεθεί και το θέμα της επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Με ένα άρθρο μόνο το πολυνομοσχέδιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει τώρα συζήτηση για το ζήτημα αυτό, στο οποίο, πάντως, επανήλθε χθες ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και προτάσσοντας το επιχείρημα ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στη μείωση του ελλείμματος που επιτρέπουν τη μείωση του συντελεστή πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με την πρόβλεψη για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από τον αυξημένο τζίρο που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

Στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν μόνο τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, λένε κυβερνητικοί επιτελείς και γι΄αυτό, όπως εξηγούν, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εκπλήξεις στην ψηφοφορία, αποφασίστηκε όλες οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο, ώστε οι βουλευτές να επιλέξουν αν θα το ψηφίσουν ή αν θα το απορρίψουν, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν», όπως σημειώνεται.

Τα σημεία τριβής και ο ανασχηματισμός

Η ανακίνηση από το ΠΑΣΟΚ του ζητήματος με τον ΦΠΑ, που οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποδίδουν στις «επικοινωνιακές ανάγκες» της Ιπποκράτους, καθώς και το άγχος και την πίεση που νοιώθει η «πράσινη» ηγεσία, εξαιτίας του γεγονότος ότι χρεώνεται το κόστος της στήριξης της κυβέρνησης, χωρίς να πιστώνεται τα θετικά, δεν είναι το πρώτο που δοκίμασε τις τελευταίες μέρες την κυβερνητική συνοχή.

Προηγήθηκαν η δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ απόφασης του πρωθυπουργού για την καθιέρωση νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών, που οι δύο άλλοι εταίροι δεν είχαν γνώση, η καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ διάταξης νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για τις εργασιακές σχέσεις μερίδας των ναυτεργατών, καθώς και η απόπειρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να απομακρύνει του διοικητή του ΟΑΕΔ, που προσέκρουσε στο βέτο των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Όλα αυτά τα «κρούσματα», που ήρθαν στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στο τραπέζι και το ζήτημα του ανασχηματισμού, επιβάρυναν την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν κλίμα εκατέρωθεν καχυποψίας, το οποίο επιχειρείται τώρα να διασκεδαστεί με την εικόνα συνοχής που εκτιμάται ότι θα εκπέμψει η κοινή παρουσία των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου στην επιθεώρηση των έργων, καθώς και η -χωρίς διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο- υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

 

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Πλαστές Προϋπηρεσίες Για Παράνομες Προσλήψεις Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων…
Μοιράζει Καρέκλες Ο «Μικρός Πρωθυπουργός»; Άργησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός να φτάσει στα εγκαίνια της…
Με Ομπρέλες Στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Μπορεί η ζέστη να κάνει δύσκολη τη ζωή των Λαρισαίων, όμως κάποιοι…
Κύριοι Υπουργοί, Θα Κάνετε Τίποτα Για Την Ανεργία Των Νέων; Προβληματίζεται, λέει, ο Υπουργός Παιδείας από το κύμα εγκατάλειψης της χώρας ,από…
Θετικά Βλέπει Ο Τζανακούλης Το Αίτημα Για Το Παζάρι Συζητήθηκε στην τοπική κοινωνία η ανακοίνωση της «Λαρισαίων Πόλις» και του Γ.…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

HomeΕλλαδαΜαζί Στο Ζευγολατιό Σαμαράς - Βενιζέλος Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων