Τεταρτη 20 Μαρτιου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ξανασυζητούν Σήμερα Το Σχέδιο «Αθηνά»

Μαρ 14, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας αναμένεται να έχει σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με στόχο να συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο

πριν προωθηθεί στον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας για να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στις διαφωνίες του και πιέζουν τον υπουργό να πάρει πίσω το σχέδιο. Από όσους γνωρίζουν η σημερινή συνάντηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Τις διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ εκφράζει για μια ακόμη φορά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας τα εξής:

«H μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αναγκαία. Πρέπει όμως να πείθει για τον σοβαρό και αντικειμενικό της χαρακτήρα τις τοπικές κοινωνίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.

Αν το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει τώρα στην αποστολή των σχεδίων των προεδρικών διαταγμάτων, χωρίς να μεσολαβήσει η αναγκαία επανεπεξεργασία, κανείς δεν θα έχει πεισθεί ότι οι λύσεις δεν είναι εμβαλωματικές και ότι εφαρμόστηκαν γενικά κριτήρια με αντικειμενικό και ενιαίο τρόπο.

Αυτό ζητούμε και αυτό πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν τα μεταρρυθμιστικά βήματα με σταθερό τρόπο και με την ενιαία κοινωνική συναίνεση.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας».

Η ΔΗΜΑΡ

Τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα, συζήτησε χτες ο Τομέας Παιδείας & Έρευνας που υπογράμμισε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας. Το κρίνει επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος, χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ. Επισήμανε επίσης το θεσμικό έλλειμμα στην εκπόνηση του σχεδίου. Κανένα θεσμικό όργανο δεν γνωμάτευσε μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων τον οποίο ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων προτείνει το "Αθηνά", αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι «Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε εξαρχής ότι θα στηρίξει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια. Κατέθεσε, μάλιστα, μια ολοκληρωμένη πρόταση στηριγμένη σ'’ αυτά τα κριτήρια. Πρότεινε τη διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων με τη δημιουργία κοινοπραξιών ΑΕΙ και ΤΕΙ & Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων με την δημιουργία μεγάλων σχολών, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την σύνδεση της ανάπτυξης της Γ΄/θμια εκπαίδευσης με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας. Η ΔΗΜΑΡ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, να προχωρήσει σ’' έναν πρώτο εξορθολογισμό εφαρμόζοντας την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10. Να περάσει στην συνέχεια στην δημιουργία των Κοινοπραξιών που θα επιτρέψουν στα Ιδρύματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωροταξικού και επιστημονικού χαρακτήρα».

Αποκλεισμός

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου Αθηνά.

Την απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους κατά του σχεδίου έλαβαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πατρών. Θα συνεχίσουν την κατάληψη στο Τεχνολογικό Ίδρυμα μέχρι και την προσεχή Τρίτη, και θα συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Καρφιά Με Χιούμορ... Πολλά τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και…
ΙΧ «εισέβαλλε» σε αυλή σπιτιού στη Νίκαια Άγιο... είχε οδηγός που κινούνταν με το ΙΧ αυτοκίνητό του πριν από…
Στας Ευρώπας... Στο Στρασβούργο μετέβη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός όπου θα συμμετάσχει…
Στη Δικαιοσύνη Μήνυση υπέβαλε το πρωί της 15ης Μαρτίου ο βουλευτής Λαρίσης της Χρυσής…
Νέοι Αγώνες Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας, που την συγκροτούν το Εργατικό Κέντρο…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΞανασυζητούν Σήμερα Το Σχέδιο «Αθηνά» Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων